Úgy tért vissza, hogy el sem ment

VOLESZÁK GÁBORVOLESZÁK GÁBOR
Vágólapra másolva!
2008.02.16. 23:31
Címkék
Kiderült, nem önszántából, de Kriston Attila a belga másodosztályt a magyar élvonalra cserélte. A Tatabányával szerződést bontó 32 esztendős labdarúgó Antwerpen helyett idehaza, Paks városában kötött ki, ahol tárt karokkal várták – elsősorban a gárda foghíjas hátvédsorába. Jellegzetesen magyaros történet a labdarúgóé, annak minden keserűségével…

Kriston Attila úgy tért vissza Ma gyarországra, hogy gyakorlatilag el sem ment.

Pedig a kiesőjelölt csapatként számon tartott Tatabányától a télen elköszönő 32 esztendős labdarúgó külföldi szerződésben reménykedett – amolyan utolsó utáni lehetőségként. A védőként és középpályásként egyaránt bevethető futballista a belga másodosztályban bizonyított volna, az internetes hírportálok tényként kürtölték világgá, hogy az angol Manchester Uniteddel szorosan együttműködő Royal Antwerphez igazolt. A klub hivatalos oldala fotókat is közölt az új szerzeményként beharangozott Kriston Attiláról – hiába. A rutinos játékos itthon maradt, és Paksra szerződött.

Hamarosan kiderül, miért állítjuk, hogy sajnos.

„Fél plusz egy évre szerződtem volna Belgiumba, már csak a papírok aláírása volt hátra – emlékezett vissza Kriston Attila. – A vezetőedző dicsérte a munkámat, leendő játékostársaim elfogadtak. Mégsem indokolták meg, miért nem számítanak rám. Később hallottam csak, hogy a fizetésemet nem a klub, hanem valaki más állta volna, s itt adódtak a gondok. De úgy vagyok vele, utólag mindegy, mit mondanak.”

A Belgiumban hirtelenében bezáruló kapu miatt Paks lett az új úti cél Kriston Attila számára. Haraszti Zsolt, a zöld-fehér gárda ügyvezetője indokolta meg, miért: „A porecsi edzőtáborban megsérült a jobbhátvédünk, Molnár Zoltán, és nem tudhattuk, meddig lesz harcképtelen. Bár Gellei Imre vezetőedző megpróbálta a védőt Belényesi Miklóssal pótolni, be kellett látnunk, hogy a támadó nem a megfelelő megoldás erre a posztra.”

És Gellei Imre javaslatára ekkor került képbe – sokadszorra már – Kriston Attila szerződtetése. Adva volt egy magának csapatot kereső és hátvédként (is) bevethető labdarúgó, illetve egy védőt kereső klub. A felek gyorsan megállapodtak egymással.

„Egyelőre fél évre írtam alá – avatott be a részletekbe a labdarúgó. – Ott játszom majd, ahová állítanak, és remélem, olyan teljesítményt nyújtok, hogy a nyáron már a hosszabbításról tárgyalhatunk. Elegem van ugyanis a félévenkénti ideoda költözésből. Szerencsére eddig elkerültek a sérülések, de nem tartozom már a fiatal labdarúgók közé. Egy-két jó szezonom lehet még a pályafutásomban, és ezt szeretném itt, Pakson eltölteni.”

Jó választás – de nem a legjobb. Kriston Attila elmondása szerint nem elsősorban saját maga, hanem a felesége miatt.

Aki súlyos beteg.

„Igen, vannak magánéletbeli problémáink – ismerte el a labdarúgó, de összegyűjtve minden erejét, többes szám első személyben beszélt a kegyetlen sorscsapásokról. – E tekintetben nem tartozunk a szerencsés emberek közé. Másfél éve megműtötték a feleségemet, a leletek pedig a kezelések után azt mutatták, minden rendben. Mégsem lélegezhettünk fel, mert később áttétet találtak a szervezetében. Gyönyörű gyermekeink tartják bennünk a lelket, miattuk sem hagyhatunk fel a reménnyel…”

Hogy miért szeretett volna közben Kriston Attila mégis külföldre szerződni?

„Nem egyedül mentem volna – szögezte le a családfő. – Tudom, a teljes gyógyulást naivitás lett volna ettől várnunk, de hiszek abban, hogy a nejemnek kifejezetten jót tett volna a környezetváltozás.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik