Kézujjai gyógyultak a leglassabban

MÁTAY ANDREAMÁTAY ANDREA
Vágólapra másolva!
2008.04.17. 00:30
Címkék

Másfél év után Kővágó Zoltán végre ismét úgy tudja fogni a diszkoszt, ahogy az egy nagy dobáshoz szükséges. Az olimpiai ezüstérmest 2006 nyarán – miközben motorral edzésre tartott – elütötte egy autó, s több csúnya sérülés mellett a tenyeréről is lejött a bőr. Két hónapnyi kihagyás után az edzéseket folytatni tudta, de ha kezébe vette a diszkoszt, minden alkalommal újra és újra felszakadt a sebe. Az idén először májusban áll dobókörbe.

A középső ujjamnál többször a csont is kilátszott, ezért kénytelen voltam arra átállni, hogy a diszkoszt az első ujjperceim helyett a másodikokkal tartsam – magyarázta Kővágó Zoltán. – Ez természetesen rontott az eredményemen, de legalább versenyezhettem. A baleset után azt mondták, az ujjaim apró izmai gyógyulnak majd a leglassabban, ez így is lett. Most már ismét a megszokott módon dobhatok, de a kezem sohasem lesz olyan, mint korábban volt.

A technikájában ez nem okoz gondot?

De igen, hiszen diszkoszvetésben nagy az utolsó ujjpercek szerepe. Ezekkel adjuk meg a szernek azt a rotációt, amellyel ráfekszik a levegőre.

Nemcsak abban különbözik majd az idei évad a tavalyitól, hogy egészségesen versenyez, hanem hogy új edzővel, Bakai Józseffel készült. Nem túl kockázatos az olimpia évében váltani?

Úgy éreztem, a korábbi felkészülési szisztémával már nem tudnék megújulni. Rábíztam magam Jóskára, és úgy vélem, helyesen tettem. Most húsz kilóval könnyebben is olyan súlyokkal dolgozom, amilyenekkel korábban nem voltam képes.

A test tömege nem játszik fontos szerepet a diszkoszvetésben?

Létezik ideális súly, azt kell megtalálni. Voltam már száznegyven kilónál is nehezebb, de hiába jelentett ez előnyt az erősítőteremben, nálunk a kidobás csupán 0.9 másodpercig tart, ezalatt kell a testet felgyorsítani és megállítani. De nem csupán a külsőm és az elvégzett munka minősége és mennyisége változott, a technikámon is módosítunk. Mivel gyorsabb lettem, a támaszos kidobásról visszatérek a lábváltásosra. Ez kissé kockázatos, mert nehezebb a körben maradni, viszont hat méterrel is hosszabbat lehet vele dobni.

Athénban a támaszos technikával lett ezüstérmes. Nem fél, hogy Pekingben többször is kilép, és elrontja a versenyét?

Az előnyöket és hátrányokat mérlegelni kell. Az elmúlt években bokaszalag-sérülés miatt nem alkalmaztam a váltásos technikát, ha most sikerül stabilan végrehajtanom ezt a mozgást, megéri a változtatás.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik