„Két otthonom is van”

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2008.04.25. 00:55
Címkék
Lassan 16 év telt el azóta, hogy Ónodi Henrietta a barcelonai olimpián ugrásban aranyérmet nyert, népszerűsége mégsem csökken. Az egykori tornász évek óta az Egyesült Államokban él családjával, ám ezúttal hazalátogatott Magyarországra, szülővárosa, Békéscsaba díszpolgára lett.

Egy pici, törékeny kislány nagyokat ugrik talajon. Félelmetes dolgokat művel a felemás korláton. Egy pici lány, aki szinte mindig mosolyog. Persze leginkább gyakorlatai végén. Emlékeznek még arra, hogy a barcelonai olimpián mennyire örült ez a pici lány? Onnan arany- és ezüstéremmel tért haza, de abban az időszakban ezt szinte „megszoktuk” tőle. A pici lányból azóta felnőtt nő és anyuka lett. Ónodi Henrietta 1994 óta az Egyesült Államokban él – férjével, kislányával és tavaly áprilisban megszületett kisfiával.

Mit tudhatunk az immár négytagú családjáról?

Sebastian fiam tavaly április harmadikán született, vele lett teljes a családunk. Annabella lányom januárban volt kétéves, így majdnem lemásoltam a családi modellt, hiszen a nővérem és köztem is mindössze tizennégy hónap van.

Nem így terveztük, de utólag már nem bánjuk, hogy így alakult. Sebastian és Bella igazán jó testvérek, szeretik egymást, remélem, ez így is marad.

Nem lehet könnyű két pici gyerekkel – egy korábban állandóan elfoglalt nőnek kiváltképp. Kitölti életét az anyaság?

Szeretek édesanya lenni, életem legszebb és legnehezebb kihívása, de élvezem minden pillanatát. Bár van úgy, hogy én is elfáradok… Ám nem vagyok a szó klasszikus értelmében vett anyuka, hiszen dolgozom, a munkámra is figyelnem kell. A férjemmel közös családi vállalkozásunk van, ez azt is jelenti, hogy a gyerekek napközben is velünk vannak.

A mondatai, a hangja arra utal, hogy boldog ember. Jól érzem?

Szerencsésnek tartom magam, mert van két egészséges, gyönyörű gyermekem és férjem, aki szeret mindannyiunkat. Persze mint mindenkinek, nekem is vannak rossz napjaim, de ezeken épp a családom segít át.

Nemrég itthon járt, szülővárosa, Békéscsaba díszpolgára lett.

Nagyon örültem, hogy gondoltak rám szülővárosomban, és hogy értékelik a munkát, amelyet mi ott és akkor elvégeztünk. Hét évvel ezelőtt Kondoros díszpolgári címét kaptam meg. Tudja, ez kis falu Békéscsaba mellett, ott nevelkedtem négyéves koromig. A nagymamám és a családom egy része ma is ott él. Sokat jelentenek nekem ezek a kitüntetések, ennyi esztendő után kiváltképp.

Mennyire kíséri figyelemmel a tornát?

Csak amennyire időm engedi.

Tudja például, hogy a legjobb magyar tornász, Berki Krisztián nem léphet fel Pekingben?

Sajnálom Krisztiánt, nagyon is megérdemelné, hogy ott legyen az olimpián.

Azt tudja, hogy egyetlen női tornászként ki képviseli majd a magyar színeket az ötkarikás játékokon?

Hogyne tudnám! Böczögő Dorina, aki…

…aki szintén békéscsabai nevelés.

Mondhatnám azt is, hogy a párhuzam adva van. Magyarországon évek óta Békéscsabán folyik a legmagasabb szintű szakmai munka, nem véletlenül nyerjük meg sorozatban az országos bajnokságot, és az sem, hogy a nemzetközi szintű női tornászok jelentős részét a lilafehér klub adja.

Észrevette, hogy többes szám első személyben beszélt?

Bár már jó ideje az Egyesült Államokban élek, azért a szívem egy része itthon maradt. Két otthonom is van – egy a tengerentúlon és egy itt, Magyarországon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik