Forradalmi módszerek

KECSKÉS ISTVÁNKECSKÉS ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2008.05.31. 01:33
Címkék
Felcsúton immár jó egy esztendeje működik labdarúgóakadémia. A fiatalok ideális körülmények között készülhetnek, hiszen Magyarországon páratlan találmányokat alkalmaznak – és persze nemcsak a futballra, hanem a tanulásra is figyelnek a Fejér megyei településen.

Néhány évvel ezelőtt hamar véget ért volna a „Ki tud többet Felcsútról?” vetélkedő, mert a megkérdezettek többsége csak annyi információval rendelkezett a Fejér megyei településről, hogy a volt miniszterelnök, Orbán Viktor a helyi csapatban futballozik.

A válasz természetesen jó lett volna, hiszen csaknem tíz esztendővel ezelőtt a politikus valóban visszaigazolt nevelőegyesületéhez, a Felcsúthoz, ám ez a döntés indította el azt a folyamatot, amelynek végén, tavaly április első napján hivatalosan is bejelentették a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia megalakulását. Az alapító Orbán Viktor. Az intézmény az egyik legfiatalabb ebben a kategóriában, de máris négy évfolyam lakik a kollégiumban Felcsúton, és különleges körülmények között készülődhet arra, hogy kiváló labdarúgóvá váljék.

Néhány esztendeje még csak egy pálya volt a településen, ám az akadémisták ma már két füves és egy műfüves nagypályán edzenek (mindegyiknek van világítása és külön öltözőépület is tartozik hozzá), ezeken kívül pedig párját ritkító tesztpálya és műfüves gyakorlópálya is található itt. Ezekből Magyarországon egy van, hiszen Mezey György szabadalmairól van szó, amelyeket megvásárolt az akadémia.

„Mezey Györgytől megvettük, és felépítettük, amit ő megálmodott – mondta Mészáros Lőrinc, az akadémiát működtető alapítvány kuratóriumának elnöke. – Remek a gyakorlópályánk, a gyerekek itt minden olyan mozdulatot elvégezhetnek, amelyre meccs közben szükségük lehet. A pálya szektorait körös-körül határoló gumihálóról visszapattanó labdával sokkal többször találkoznak a gyerekek, mint ahányszor a hagyományos edzéseken labdához érnének. Mára elkészült a Mezey-féle tesztcsarnok is, amelynek segítségével alapos értékelést kapunk minden egyes fiatal labdarúgó teljesítményéről. Igyekszünk folyamatosan fejlődni, előrelépni. Van már két homokos pályánk is, amelyeken a játékosok cipő nélkül edzenek. Most bővítjük a kollégiumot is, így a következő évtől minden gyerek itt lakhat majd, hiszen a tetőtér beépítésével már valamennyi korosztályunk beköltözhet ide.”

A fiatalok feszes menetrend szerint élnek Felcsúton: reggel fél hatkor ébresztenek mindenkit, és naponta két edzésen kell részt venniük. Ezenkívül természetesen tanulni is kell, a diákok egy része a zsámbéki Premontrei Szakközép- és Szakiskolába jár, s vannak magántanuló gimnazisták is. Zsámbékra minden alkalommal busszal viszik el a fiatalokat, s természetesen a padban elért eredményekre is nagyon odafigyelnek az akadémia vezetői. Olyan átlagosztályzatot nem jelöltek meg, amely alatt a hallgatók nem látogathatják az edzéseket, de az lényeges, hogy az iskola semmiképpen se legyen másodrendű. Érdekesség, hogy mindenki a képességeinek megfelelő iskolába jár – van, aki gimnáziumba, és akad olyan is, aki szakiskolába –, de az idegen nyelv tanulására és a jogosítvány megszerzésére különös hangsúlyt fektetnek, hiszen ezek sokat segíthetnek a profi szerződés megszerzése után. Az akadémiának szigorú etikai és viselkedési kódexe van – akadnak események, amikor meghatározott ruhában kell megjelenni, és az sem mindegy, hogy egy-egy meccsen a szurkolók, akik lényegében a szülők, milyen hangnemet ütnek meg.

Az akadémiáknál örök kérdés: mi a céljuk?

Nos, Felcsúton egyelőre nem az a lényeg, hogy olyan labdarúgókat neveljenek, akik azonnal pénzt hoznak a konyhára. Nem a profitszerzés a fő cél, persze azt nem tagadják, hogy jó lenne, ha hamarosan eltartaná magát az intézmény. Az akadémia mögött álló alapítvány adományokból él, és azt gyorsan a támogatók tudtára hozták, hogy a mostanság befektetett pénzt sosem kapják vissza. Mindenkinek az lehet a siker, hogy olyan labdarúgókat nevelnek, akikre a későbbiekben büszkék lehetnek.

Korábban a Puskás-akadémiával kapcsolatban kérdés volt az is, hogy a felnevelt labdarúgók hol juthatnak majd profi szerződéshez. Erre hamar megkaphatjuk a választ, hiszen együttműködési megállapodás megkötésén dolgoznak az élvonalbeli FC Fehérvárral, így a labdarúgók közül néhányan már akár a nyáron átkerülhetnek az élvonalbeli együtteshez. Sőt, az összefogás első eredménye már meg is született, hiszen a kiemelt utánpótlás-bajnokságokban Fehérvár-Puskás Akadémia néven indul majd a következő idényben az együttes.

Mezey György mellett több kiváló szakember, korábbi válogatott labdarúgó is dolgozik Felcsúton. A szakmai irányító testületnek tagja a Videotonnal 1985-ben UEFA-kupadöntőig jutó Kovács Ferenc, a Paks vezetőedzője, Gellei Imre és az Aranycsapat két legendás alakja, Grosics Gyula és Buzánszky Jenő is. A szakmai igazgató Varga István, aki több utánpótlás-válogatottnál is dolgozott, s 1990-ben bajnoki címet szerzett az Újpesttel. Edzőként többek között Disztl Péter és a korábban az olasz Leccében is megforduló Vincze István dolgozik az akadémián.

Az mindenesetre biztos, hogy négy kiemelkedő tehetséget már felfedeztek Felcsúton, hiszen Kovács Tamás, Baracskai Roland, Surányi Gábor és a korosztályos válogatott Izing Martin már bemutatkozott az NB II-es csapatban. Nem lenne meglepő, ha közülük valaki hamarosan az FC Fehérvár élvonalbeli együttesében is szerepet kapna.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik