Próbajátékra nincs idő

ZOMBORI ANDRÁSZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2008.06.26. 00:28
Címkék
Nem pihentek sokáig a Győri ETO labdarúgói: a felkészülés nyolcadik napján már az osztrák Parndorf elleni edzőmecscsen lépett pályára a legutóbbi bajnokság bronzérmese. A hazaiaknál a kezdőcsapatban jutott szerephez a már szerződtetett szlovák Mario Bicak és a próbajátékon lévő belga Gaëtan Malacort.

A futballisták egyöntetűen vall ják: nincs jobb edzés, mint a mérkőzés. Ha figyelembe vesszük ezt az alapigazságot, a győriek játékoskeretében szerdán nem volt elégedetlen labdarúgó. Az már más kérdés, hogy 35 Celsius-fokos hőségben ritkán esik jól a mozgás. A kánikula azonban nem lehetett kizáró tényező, a három hét múlva esedékes UEFA-kuparajt miatt a lehető leghamarabb formába kell lendülnie a csapatnak.

A nagy kérdés csak az, Győrben sikerül-e úgy megerősíteni a játékoskeretet, hogy az együttes ismét eredményes évet produkáljon.

Mert míg a június 2-án véget érő bajnokságban nem volt elvárás a nemzetközi szereplés kiharcolása, jövőre már az lesz. Az ETO immár nem surranópályán halad, a labdarúgóknak meg kell birkózniuk az esélyesség terhével. Ehhez elengedhetetlen minőségi futballisták igazolása, ám azt a vezetőedző, Egervári Sándor sem titkolja, eddig nem a reményei szerint halad az állomány felfrissítése.

„Kapust, jobb oldali védőt és támadót mindenképpen akarunk szerződtetni, azonban az elképzeléseink eddig nem váltak valóra – mondta a taktikai eligazítást követően Egervári Sándor. – A szándék megvan, a csapatot erősebbé, jobbá akarjuk tenni, ám hiába a rengeteg DVD, amelyeken az ügynökök játékosaikat ajánlgatják. Mi olyan csatárt akarunk szerződtetni, aki remek társa lesz a pályán Bajzát Péternek.”

Hát igen, ajánlásokban nincs hiány, de mondjuk meg őszintén, akadt az elmúlt tíz évben akárcsak egyetlen olyan futballista is, akit filmen kínáltak, aztán magyar klub szerződtette, és meghatározó embere lett az élvonalnak? Aligha. A győri klubház egyik irodájának asztalán feküdt egy brazil támadó ajánlója, benne fényképek, a háttérben tömött lelátókkal.

„Megint egy játékos, aki futballozott már hatvanezer szurkoló előtt...” – mondta az ETO támadója, Böőr Zoltán, és nem vállalunk nagy kockázatot, ha kijelentjük, hogy Paulo Renato nem Győrben váltja meg a világot.

Azt már Egervári Sándor tette hozzá a lehetséges külföldi csatárokkal kapcsolatban, hogy sohasem lehet tudni, a „spílerek” milyen állapotban érkeznek meg leendő csapatukhoz, ráadásul velük kapcsolatban mindig probléma a beutaztatás.

„Szinte nincs is jó példa előttem – folytatta a győriek trénere. – Mi nem felkészítő klub vagyunk, a portékát azonnal kellene versenyeztetnünk. Nagyon nehéz megfelelő tudású labdarúgót találni. Akit mondjuk a lengyel Legia meg tud vásárolni, arra magyar klubnak nincs esélye.”

Ami pozitívum: a Kaposvárról szerződtetett Pintér Attila és a háromszoros szlovák válogatott Mario Bicak átigazolásával erősödhet az ETO bal oldala, annak azonban kicsi a valószínűsége, hogy Gaëtan Malacort is zöld-fehérben futballozik a jövőben. A 23 esztendős belga játékos (civilben matektanár) nem teljesen egészséges, ráadásul pénteken már hazautazik, így pedig nehéz lenne róla felelősségteljes véleményt mondani, a szerződtetését javasolni.

Július 1-jén Nyonban lesz az UEFA-kupa sorsolása, akkor derül ki, hogy az ETO-nak melyik ellenféllel szemben kell kiharcolnia a továbbjutást. Egervári Sándort csodás emlékek fűzik a győri stadionhoz, nyolc évvel ezelőtt, amikor 2000-ben bajnokságot nyert a Dunaferr-rel, a horvát Hajduk Splittel, a norvég Rosenborggal és a holland Feyenoorddal is felejthetetlen mérkőzést játszott akkori csapatával az ETO arénájában.

„Előttem vannak azok a képek, amikor Dunaújvárostól Győrig piros-fehér zászlós autók mentek konvojban, és bár most a korábbiakhoz képest gyengébb ellenfél jut nekünk, remélem, kiszolgáljuk közönségünket – mondta a mesteredző. – Szinte biztos, hogy volt szovjet tagállamba kell utaznunk, az ellenfél ismeretlen lesz számunkra, ám ha továbbjutunk, már nívós együttest láthatunk vendégül. Ez a célunk, ezért dolgozunk.”

És hogy a szerdai meccsről is essen néhány szó: az osztrák Parndorf éppen most búcsúzott az osztrák másodosztálytól, ám a különbség nem látszott meg a meccsen. A vendégek az első játékrészben jól eltalált átlövésből jutottak előnyhöz, a Győr negyedórával a befejezés előtt Pákolicz Dávid fejes góljával egyenlített.

Maradjunk annyiban, a játék volt és lesz is sokkal jobb...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik