A katalóniai játékok előtt is tisztítótűzben perzselődtek emelőink

SZABÓ GÁBORSZABÓ GÁBOR
Vágólapra másolva!
2008.07.10. 23:16
Nyugodtan fogalmazhatunk úgy, hogy új, a purgatóriumot idéző fejezet kezdődött 2005-ben a magyar súlyemelés történetében. A versenyzők, a trénerek, a vezetők valamennyien tisztítótűzben edződnek, és azon dolgoznak, hogy minél előbb véget érjen a szenvedés, újra egyenrangúnak érezzék magukat, megint az eredményeikről (és ne az athéni doppingügyekről) beszéljenek. A 2004-es játékok nyolctagú csapatához képest Pekingben mindössze egy sportoló, Baranyai János képviseli a magyar színeket.
Baranyai János egyedül képviseli a magyar súlyemelőket Pekingben
Baranyai János egyedül képviseli a magyar súlyemelőket Pekingben
Baranyai János egyedül képviseli a magyar súlyemelőket Pekingben
Baranyai János egyedül képviseli a magyar súlyemelőket Pekingben

Miután újabb olimpiai ciklus telt el, remélhetőleg utoljára kell említést tenni egy cikk elején (közepén, végén…) az athéni eseményekről, amelyek az élet árnyékos oldalára száműzték a magyar súlyemelést. A négy évvel ezelőtti doppingvétségek után a tisztítótűz ideje jött el, már „csak” az a kérdés, meddig kell még perzselődniük benne az utódoknak. Egy biztos: az éremszerzésről jó időre le kell(ett) mondani, szerény, az elrugaszkodást elősegítő célokat kell(ett) kitűzni. Ilyen volt az olimpiai kvóták megszerzése (bizony, többes számban!), ám most keserű mosollyal a szájszegletekben örülünk annak az egynek is, amelyet a férfiak kivívtak.

Sajnos még csak jósolnunk sem kell, egyszerűen megállapíthatjuk, hogy minden idők legsikertelenebb olimpiai szereplését könyvelheti majd el Pekingben a sportág. Az eddigi mélypont a barcelonai viadal volt, amelyen az 56 kilós Karczag Tibor hatodik helyezése jelentette a csúcsot, amúgy valamennyi, a részvételünkkel megrendezett nyári játékokon termett legalább egy medália. S hogy mi az öszszefüggés Barcelona és Peking között?

Az, hogy 1992-ben is tisztítótűzből érkeztek a magyarok a verseny helyszínére, hiszen négy évvel korábban Szöulban két emelőnket, Csengeri Kálmánt és Szanyi Andort is kizárták a versenyből. A két olimpia lélektani háttere tehát megegyezik, a különbség mégis óriási: a katalán fővárosban tízen léphettek pódiumra, míg a kínai metropolisban csak egyvalaki próbálhat szerencsét.

De ki lesz az a valaki? Erre a kérdésre csak július elején kaptuk meg a választ. Különleges volt a helyzet, és újra érdemes a pszichológiai háttér sajátosságát kiemelni. Mert míg a kvalifikációs versenyek (a 2006os és 2007-es világbajnokság, valamint az idei kontinensviadal) során versenyzőink egy emberként küzdöttek a nem személyre szóló kvótákért, időközben fordult a helyzet. Az egy indulási jogért többen harcoltak.

A szövetség a viadalokon nyújtott teljesítmények alapján a nyíregyházi Ádám Róbert (56 kg) és Baranyai János (77 kg), valamint a szegedi Nagy Péter (+105 kg) közül választotta ki a szerencsést. Ők hárman május 5-én vonultak edzőtáborba, és két hét tatai munka-egy hét otthoni felkészülés ritmusban hangoltak az olimpiára, pontosabban a döntéshozatalra.

„Jó hangulatban edzenek a srácok – szögezte le még májusban Juhász István szövetségi kapitány. – Nincs kidolgozva különleges szempontrendszer a kiválasztásukra, egyszerűen jó formában kell lenniük, és sok függ attól, milyen eséllyel indulnának a saját súlycsoportjukban. Remélhetőleg június közepén sok mindent megtudunk a riválisok nevezéséről, így addigra kitisztulhat a kép. Merész terveket nem szőhetünk, ha a magyar induló bejut a tíz közé, az maga lenne a mennyország.”

A szakvezető elismerte, nem volt lényeges különbség a három pályázó között, így bizonyos mértékig szubjektív döntés született.

„Egészséges rivalizálás folyik közöttünk, nincs féltékenység, és nem is lesz – mondta magabiztosan Nagy Péter. – Legfeljebb annyi a változás, hogy sokkal kevesebben vagyunk az edzőtáborban, mint az áprilisi Európa-bajnokság előtt, így csendesebben is telnek a napok. Egyelőre nem élem bele magam a pekingi indulásba, inkább az edzésekre összpontosítok.”

Nos, jól tette, hogy nem élte bele magát, mert a választás végül nem rá, hanem Baranyai Jánosra esett.

Sajnos a nők nem harcolták ki az indulási jogot, holott Márkus Erzsébet és Krutzler Eszter révén csak ők szereztek érmet a legutóbbi két olimpián.

S akkor tömören az esélyekről.

Miután 2000 óta nem fedhető le minden súlycsoport (a férfiaknál hat, a nőknél négy versenyző indítható országonként, egy kategóriába ketten is nevezhetők), több ország számára nyílik esély a győzelemre. A hölgyeknél mégis meglehetősen egyhangú a kép, hiszen a legutóbbi két világbajnokságon öt-öt kínai aranyérem született a hét kategóriában, és a papírformát igazolná, ha a négy kínai induló közül legalább három a dobogó tetejére állna augusztusban. Az ázsiai fölényt érzékelteti, hogy Athénban három kínai és két thaiföldi nyert, egy-egy cím jutott a törököknek és az ukránoknak.

A férfiaknál sokkal színesebb a paletta, évek óta rengeteg ország osztozik a dobogós helyeken. A legutóbbi két olimpián, illetve vb-n legfeljebb duplázni tudott valamelyik nemzet, 2006-ban Santo Domingóban például hét országba került a nyolc súlycsoport aranyérme. Mindenki érdeklődve várja, hogy az iráni Hosszein Reza Zadeh (+105 kg) belép-e a háromszoros olimpiai bajnokok négyes csapatába, és vajon e kvartett tagja, a török Halil Mutlu történelmet ír-e negyedik ötkarikás aranyával.

Reza Zadehet régen láttuk, nem indult a tavalyi világbajnokságon és az idei Ázsia-bajnokságon sem, Mutlu pedig kétéves eltiltása után az áprilisi Eb-n tért vissza, ahol kiderült: messze jár régi önmagától. Több mint harminc kilóval elmaradt saját világcsúcsától, és testsúlykülönbséggel kikapott a moldovai Igor Bourtól.

Pekingben azonban minden visszazökkenhet a régi kerékvágásba…

A MÚLT NAGYJAI - A JELEN SZTÁRJAI

VASZILIJ ALEKSZEJEV: A szovjet ólomsúlyú gladiátor két olimpiai, nyolc-nyolc világ- és Európa-bajnoki aranyérmet szerzett összetettben, emellett 80 világrekorddal rukkolt ki 1970 és 1977 között.
TOMMY KONO: A japán származású amerikai emelő könnyű- és kisnehézsúlyban nyert két olimpiát és hat világbajnokságot, 1952 és 1961 között 27 világcsúcsot állított fel.
NAIM SÜLEYMANOGLU: A kis török (19 éves koráig bolgárként versenyzett) volt az első, aki három olimpiai bajnoki címet szerzett, ezenkívül hét-hét vb- és Európa-bajnoki elsőség fűződik a nevéhez.
FÖLDI IMRE: Lég- és pehelysúlyban öt olimpián vett részt, amelyeken egy arany és két ezüstérmet akasztottak a nyakába. A sportág 47 magyar világrekordjából 22-vel ő dicsekedhet.
HOSSZEIN REZA ZADEH: Az Iráni Herkules 1999-ben világbajnoki ötödik hellyel mutatkozott be a felnőttek között, azóta nyert két olimpiát és négy vb-t, 472.5 kilóval tartja a világcsúcsot.
DZSANG MI RAN: A dél-koreaiak ólomsúlyú női emelője megnyerte a legutóbbi három vb-t, és miután Athénban csak 2.5 kilóval maradt le az első helyről, Pekingben vigasztalódna.

NS SZAKÉRTŐ, FEHÉR TAMÁS: KÍNAI NŐI HENGER

A nőknél hengerelnek a kínaiak, az áprilisi nemzeti bajnokságukon harmadik helyen végzők eredményei jobbak, mint a tavalyi világbajnokoké. Az alsóbb kategóriákban nagyon erősek a thaiföldiek is. A férfiaknál az oroszok a legfajsúlyosabbak, de a fehéroroszok is remek emelők. Bár az Eb-n csak másodikként végzett, a török Mutlu van olyan rutinos, hogy összekapja magát Pekingre, és megszerezze negyedik olimpiai aranyát. Az iráni Reza Zadehet pedig érzésem szerint senki sem állítja meg az ólomsúlyban – ha elindul. Ami minket illet, hatalmas bravúr lenne, ha pontszerző helyet csípne meg a kiválasztott induló. Érzésem szerint a nőknél több világcsúcs is születik.

A SPORTÁG TÖRTÉNETE

A súlyemelés eredetét lehetetlen felfedni, hiszen amióta ember az ember, mindig is fitogtatta erejét. Ókori egyiptomi írásokban, kínai feljegyzésekben emlegetik, görög véseteken is ábrázolják, a baszkoknál pedig most is dívik egy régi hagyomány: óriási köveket emelgetnek, egyik-másik súlya bőven meghaladja a két mázsát! Ami biztos, 1891-ben Londonban megrendezték az első világbajnokságot, az első újkori olimpián az atlétika részeként kapott helyet: egykaros és kétkaros versenyt rendeztek testsúlymegkötés nélkül, fogantyúval ellátott gömbsúlyzót kellett felemelni. Egyszeri kihagyást követően 1904-ben, majd csak 1920-ban került be újra az ötkarikás programba a súlyemelés, utóbb már önálló sportágként, öt kategóriára bontva. Állandósultak a súlycsoportváltozások: előbb hat, majd hét, kilenc, később tíz kategóriában hirdettek győztest a férfiaknál. Legutóbb 1998-ban módosítottak, azóta a férfiak nyolc, a nők hét súlycsoportban küzdenek. A gyengébbik nem képviselői 1987-ben vehettek részt először világbajnokságon, az olimpián 2000-ben mutakozhattak be. A húszas évek elején öt fogásnem összetett eredménye alapján hirdettek végeredményt, 1924-ben eltörölték az egykaros szakítást és lökést, és egészen 1972-ig maradt a kétkaros nyomás, szakítás és lökés. A müncheni olimpia után a nyomást is kiiktatták.

A PROGRAM

A 48 kilós nők versenyével kezdődik a súlyemelőprogram augusztus 9-én, és a férfi +105 kilósok viadalával fejeződik be augusztus 19-én. A nőknél hét, a férfiaknál nyolc kategóriában avatnak bajnokot.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik