Az idei olimpián kiderül, hogy van-e élet Lisa Fernandez nélkül

Vágólapra másolva!
2008.07.10. 23:16
Az olimpia egyik peremsportágának megvan a maga baja már azelőtt, hogy elkezdődnének az ötkarikás játékok. A hagyományosan nők, de a világ sok részén férfiak által is játszott softballban Lisa Fernandez távolmaradása szolgáltat témát a szakmai berkekben sürgölődőknek és a zsurnalisztáknak. Ugyanis a sportág Michael Jordanje, a háromszoros világ- és olimpiai bajnok dobója nem tagja a negyedik elsőségre hajtó amerikai együttesnek.
Lisa Fernandezt (középen) Pekingben nem fogják ölelgetni a társak
Fotó: Action Images
Lisa Fernandezt (középen) Pekingben nem fogják ölelgetni a társak
Lisa Fernandezt (középen) Pekingben nem fogják ölelgetni a társak
Fotó: Action Images
Lisa Fernandezt (középen) Pekingben nem fogják ölelgetni a társak

„Az, hogy Lisa nincs benne a keretben, olyan, mint ha Michael Jordannek azt mondták volna 1992-ben, hogy nem elég ügyes, így nem kerülhet be a Dream Teambe” – fogalmazott sarkalatosan, ám a kívülállók számára szemléletesen Stacey Nuveman, a Team USA egyik elkapója.

A 37 éves Fernandez – édesapja kubai, édesanyja Costa Rica-i – 1996-ban, 2000-ben és 2004-ben Athénben is vezéregyénisége volt az aranyérmes amerikai csapatnak, ám 2005-ben szült egy fiúgyermeket, s emiatt három évet kihagyott. Ugyan az idén visszatért, és teljes erőbedobással tréningezett, nem tudott olyan formába lendülni, amilyenben abbahagyta – legalábbis a válogatottnál ezt mondják –, így Mike Candrea szövetségikapitány nem nevezte a 15 tagú keretbe, csak a sérülés esetén beugrásra váró tartalékok közé. Fernandez saját bevallása szerint minden tőle telhetőt megtett, egyetlen edzést sem hagyott ki, ám ez kevésnek bizonyult a kerettagsághoz.

Az amerikaiak pedig rettegnek, hogy az ikon nélkül nem lesznek képesek sorozatban negyedszer is aranyérmet nyerni, hiszen az ázsiaiak és az ausztrálok nagyon kapaszkodnak felfelé.

Nagyszerű lenne most úgy folytatni, hogy a magyarok is egyre inkább demonstrálják erejüket, s velük is számolni kell, de sajnos erről szó sincsen. Ugyanis a hazánkban többnyire mindössze öt csapat részvételével zajló bajnokság játékosaiból képtelenség ütőképes válogatottat összerakni, ami valahol természetes is. Hiszen míg Magyarországon amatőr keretek közt, s jóindulattal is csak néhány százan játszanak, addig ez a szám Európában 60 ezer, a világ többi részén pedig 100 millióra tehető!

A magyar hölgyek azért így is derekasan küzdenek, a válogatott 1995-ben részt vehetett egy nemzetközi tornán, s azóta is rendszeres szereplője a kétévenkénti B-csoportos Európa-bajnokságnak. Persze ahhoz több mint csoda kellene, hogy előbb ezen versenysorozatban elsőként végezve, majd az A-csoportban szerepelve olimpiai kvalifikációs tornát nyerjen a csapat mondjuk az olaszok vagy a hollandok ellen, akiknél több tízezren űzik a sportágat…

A softball alapvetően rekreációs sport, amelyet Európában döntő fölényben a harminc év alatti korosztály játszik, de akár ötvenévesen is lehet sikeresen űzni, mert az idő előrehaladtával a játékosok nem lesznek ügyetlenebbek és annyival lassúbbak sem, hogy ez jelentős formahanyatlással járjon.

A SPORTÁG TÖRTÉNETE

A softball eredete egy másik sportághoz kapcsolódik. Mivel a gyengébbik nemnek igazán nagy és kemény kihívás volt a baseball művelése, az Egyesült Államok viszont élen járt az egyenjogúsításban, a nők adottságainak megfelelően alakították át a baseballt. A hetvenes években így született meg a softball, azaz a puha labda, amelyben nem felülről zúdítják a labdát az ütőre, hanem alulról. Először a rendező ország iránti tiszteletből iktatták programba 1996-ban – és persze azért, hogy itt is meglegyen a férfi–nő egyensúly. Azóta háromból háromszor az amerikaiak nyertek, bár a távol-keleti válogatottak rendre megszorongatják a sportág feltalálóit (Atlantában Kína, Sydneyben Japán lett a második). A softball a baseball női változata, szabályaiban szinte semmilyen eltérés nincs. A különbség annyi, hogy nagyobb és valamivel puhább labdával játsszák, és kisebb a pálya mérete. Nyugat-Európában és Amerikában van koedukált és férfiváltozata is.

A PROGRAM

A tornán nyolc csapat vesz részt, a küzdelmek augusztus 12-én kezdődnek. A körmérkőzés után az első négy továbbjut, és 20-án az első a másodikkal, a harmadik a negyedikkel csap össze. Előbbi páros nyertese finalista, a vesztes megmérkőzik az utóbbi győztesével, s az ott nyerő csapat kerül az egy nappal később megrendezésre kerülő döntőbe.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik