Kormos Villő homloküreg-gyulladással bajlódva szerzett kvótát

MIHÁLYI ANDRÁSMIHÁLYI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2008.07.10. 23:16
Bár már 1936-ban is indítottunk versenyzőt az olimpián, Magyarország még nem nyert érmet a játékokon műugrásban. Talán majd most. Egyelőre úgy tűnik, 2008-ban két versenyzőnknek nyílik lehetősége a jó szereplésre.
Barta Nóra már a harmadik olimpiájára készül
Fotó: Havrán Zoltán
Barta Nóra már a harmadik olimpiájára készül
Barta Nóra már a harmadik olimpiájára készül
Fotó: Havrán Zoltán
Barta Nóra már a harmadik olimpiájára készül

Két, csak két leány: Barta Nóra és Kormos Villő alkotja a magyar műugrócsapatot Pekingben, és mindketten a háromméteres számban indulhatnak. Előbb Barta szerzett kvótát, miután február 22-én továbbjutott a középdöntőbe a kínai fővárosban megrendezett olimpiai selejtezőn, majd három nappal később Kormos is közel került hozzá az ugyanott kiírt ráadásversenyen, amelyen hatodik lett.

A honi szövetség már akkor azon a véleményen volt, hogy ő is kivívta az indulás jogát, a hivatalos megerősítésre azonban majdnem két hetet kellett várni – de a lényeg, hogy megérkezett. Március 8-án, éppen nőnapon jött a jó hír. Kormos kvótaszerzése nemcsak azért nagy szó, mert neki lényegesen kevesebb esélyt adtak a szakemberek, hanem mert homloküreg-gyulladással bajlódva volt képes elérni a szükséges szintet. Óriási fájdalmai voltak a vízbe merülésnél.

De nemcsak a kvóta jelentett gyógyírt egészségügyi problémáira: a 20. évében járó ifjú hölgyet az a megtiszteltetés érte, hogy a Vígszínházban megrendezett eskütételen – 22 társa mellett – a színpadon állva mondhattael az eskü szövegét. A jobb eredményt augusztusban mégis Bartától várhatjuk majd, mert jószerével ő az egyetlen olyan versenyzőnk, aki megfelelő körülmények között készül.

A hollandiai Eindhovenben edz ott dolgozó edzőjénél, Ligárt Balázsnál, a többiekkel viszont az is megesik, hogy a jobb lehetőségek kihasználása érdekében autóba pattannak, és meg sem állnak Triesztig. A gondokat csak valamelyest enyhíti, hogy továbbra is jó kapcsolatot ápolnak a mieink az oroszokkal, akiknek a szakvezetői az edzőtáborokban ingyen és bérmentve segítenek megfontolandó tanácsaikkal.

Visszatérve Barta Nórára, junior-világbajnokunk, felnőtt Európa-bajnoki ezüst- és bronzérmesünk formája biztató, hiszen a számára csaknem hazainak számító eindhoveni Eb-n egy méteren (nem olimpiai szám) második, három méteren hatodik lett, vagyis ismét bizonyította, hogy ott a helye a kontinens élmezőnyében. Más kérdés, hogy utóbbi számban az éremesélyesek közé tartozott, de a túl nagy drukk visszavetette – a selejtezőből még az ötödik legjobb pontszámmal jutott tovább…

Arra pedig, hogy világszinten ez mire elég, augusztus 17-én kapunk választ. A magyar műugrás utazó nagykövete mindenesetre sokat versenyzett tavaly nyári vállműtéte óta, ami azt jelenti, hogy rendbe jött a sérülése, az pedig, hogy mindannyiszor döntőbe jutott, stabil formára utal.

Kevésbé jó hír, hogy egyelőre úgy tűnik, 50 százalékkal alulmúljuk az olimpiai kvótamenynyiségre vonatkozó terveket, hiszen négy megszerzésében reménykedtünk.

A SPORTÁG TÖRTÉNETE

Vízbe ugró embereket a piramisokban talált ókori egyiptomi falfestményeken is lehet látni. Az újkori műugrást a XVII. századi angol tengerészek a szabadidő eltöltése, illetve bátorságpróbaként kezdték el művelni. Az álló hajóról a tengerbe ugrottak, amint arról a korabeli hajónaplók tanúskodnak. Hazánkban a többi országhoz képest elég későn kezdték a sportágat művelni: amíg például Ausztriában 1881-ben tartották meg az első országos bajnokságot, Magyarországon 1910-ben avatták az első hazai műugróbajnokot: a MAC-os Rajágh Lászlót.

A PROGRAM

Augusztus 10. az első, augusztus 23. az utolsó versenynap, tehát majdnem két hétre veszik birtokba Barta Nóráék az uszodát. Nyolc számot rendeznek, de mi a hölgyek háromméteres viadalára koncentrálunk, amelynek selejtezőjére augusztus 15-én, elődöntőjére 16-án, fináléjára pedig 17-én kerül sor.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik