A klubok nem tarthatják vissza a 23 éven aluliakat az olimpiától

Vágólapra másolva!
2008.07.11. 11:17
A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) emlékeztette a futballklubokat arra a szabályozásra, amely iszerint a csapatok kötelesek elengedni 23 éven aluli játékosaikat a nyári ötkarikás játékokra.
Diego (balra) biztos, Robinho talán ott lehet az olimpián
Fotó: Action Images
Diego (balra) biztos, Robinho talán ott lehet az olimpián
Diego (balra) biztos, Robinho talán ott lehet az olimpián
Fotó: Action Images
Diego (balra) biztos, Robinho talán ott lehet az olimpián

Mint ismeretes, nagy felháborodást váltott ki, hogy számos futballklub jelezte: nem engedi el játékosát Pekingbe. A klubok olimpiaellenes „bojkottja” leginkább a brazil válogatottat sújtotta.

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség most hivatalos közleményt adott ki, melyben egy – úgy tűnik, elfeledett – szabályra hívta fel a klubok figyelmét: a csapatok nem tarthatják vissza 23 éven aluli futballistáikat a nyári ötkarikás játékoktól.

„A 23 éven aluli játékosok elengedése az olimpiára mindig is kötelező volt a klubok számára. – áll a FIFA által kiadott közleményben. – Ugyanez a szabály érvényes a 2008-as, pekingi olimpiára is.”

A FIFA szóvivője a Reuters hírügynökségnek elmondta: azért adták ki a közleményt, mivel számos európai klub jelezte, hogy nem engedi el játékosát az augusztusa tornára. A szóvivő hozzátette, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és a FIFA közötti megállapodás értelmében az olimpia labdarúgótornája 23 éven aluliak sporteseményének minősül.

A szabályozás értelmében tehát a klubok nem kötelesek 23 éven felüli játékosaikat is elengedni az ötkarikás játékokra, így Ronaldinho és Robinho szereplése továbbra is kérdéses, habár Sepp Blatter FIFA-elnök próbál e kérdésben nyomást gyakorolni a csapatokra.

Dunga, a brazil válogatott szövetségi kapitánya azért így is örülhet, mivel a fentiek alapján Lucas a Liverpoolból, Anderson a Manchester Unitedből, Jo a Manchester Cityből, Diego a Werder Bremenből, Pato a Milanból és Rafinha a Schalkéból biztosan ott lehet az olimpián.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik