Jacques Rogge: „Tudjuk, hogy kik a doppinggyanús sportolók!”

Vágólapra másolva!
2008.07.11. 12:39
Minden eddiginél keményebb fellépést ígér Pekingre Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke a doppingolókkal szemben: a belga sportvezető szerint tudják, hogy kire kell „vadászni” a kínai fővárosban. A nyári ötkarikás játékokon az athéninál 25 százalékkal több doppingellenőrzés lesz, a sportolókat az olimpiai faluban és bármelyik edzéshelyszínen is tesztelhetik.
Nem bánnak kesztyűs kézzel a doppingolókkal: a NOB kemény fellépést ígér
Fotó: Imago
Nem bánnak kesztyűs kézzel a doppingolókkal: a NOB kemény fellépést ígér
Nem bánnak kesztyűs kézzel a doppingolókkal: a NOB kemény fellépést ígér
Fotó: Imago
Nem bánnak kesztyűs kézzel a doppingolókkal: a NOB kemény fellépést ígér

Elkészült a Nemzetközi Olimpiai Bizottság „doppinglistája”: Jacques Rogge minden korábbinál radikálisabb fellépést ígér a gyanús sportolók ellen. A NOB kiemelt figyelemmel kíséri a gyanús vérmintákat produkálók, illetve a nehezen magyarázható, villámgyors teljesítményjavulást mutatók szereplését a nyári ötkarikás játékokon.

NYÁRI DOPPINGKOKTÉL

Az elmúlt hetekben több doppingbotrány is volt: a Bolgár Súlyemelő-szövetség tizenegy pozitív doppingteszt miatt visszaléptette a teljes csapatot, vád érte Michael Phelpset, hogy illegális eszközökkel érte el a világrekordjait, továbbá lebukott a 3000 méteres akadályfutás Európa-csúcstartója is.
„Elég hosszú a listánk, meglehetősen sok sportoló van rajta. Vagy a vértesztjük eredménye volt különös, vagy normál körülmények között megmagyarázhatatlan teljesítménynövekedést mutattak. Pekingben figyelemmel kísérjük őket. Tudjuk, hogy kik a doppinggyanús sportolók” – nyilatkozta Rogge.

Pekingben az athéninál 25 százalékkal több doppingellenőrzés lesz, a sportolók pedig bárhol és bármikor számíthatnak kontrollra.

„Lesznek természetesen ellenőrzések a versenyeken, de azokon kívül is. A doppingellenőrök bejelentés nélkül betoppanhatnak bárkihez az olimpiai faluba, és meglátogathatják bármelyik edzéshelyszínt, akár Kínában, akár külföldön” – vázolta fel a doppingellenes akció jellegét az elnök.

A NOB egyben új szabályt is hozott: amennyiben egy sportoló doppingvétség miatt hat hónapnál hosszabb eltiltást kap, automatikusan kizárják a soron következő olimpiáról – még ha az az eltiltásán kívüli időszakra esik is.

„Ha szükséges, a rendőrséget is segítségül hívjuk, hogy megakadályozzuk a szervezett doppingcsempészetet – mint ahogy ez Torinóban is megtörtént az osztrák csapattal” – figyelmeztette az illegális eszközökkel „próbálkozókat” Rogge.

ELLENŐRZÉSEK AZ UTAZÁS ELŐTT

Molnár Zoltán igazgató a Magyar Olimpiai Bizottság honlapján úgy nyilatkozott, szeretné, ha a pekingi olimpiára utazó versenyzők 48 órával az indulás előtt újból doppingellenőrzésen esnének át.

„A doppingellenes csoport egyetért azzal a javaslatunkkal, és megvalósításának lehetőségeit is előkészítette, hogy a MOB orvosi bizottságának kérésére a kiutazás előtt negyvennyolc órával mintegy félszáz kijelölt versenyzőt ismételt ellenőrzésre rendeljünk" – mondta június végén.

A Brit Olimpiai Bizottság pénteken bejelentette: az olimpiai és paralimpiai csapat mind az 1500 versenyzőjét teszteknek vetik alá a játékok kezdete előtt.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik