A dobogós helyezést leginkább Cseh Lászlótól várhatjuk Pekingben

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2008.07.12. 00:33
A magyar férfi úszóknak nagyon nehéz lesz megismételniük az athéni szereplést. Négy éve Gyurta Dániel 200 méter mellen ezüst-, Cseh László 400 méter vegyesen bronzérmet nyert, utóbbi begyűjtött még egy negyedik (200 m vegyes) és egy hatodik (100 m hát) helyezést is. Titkon sokan fényesebb érmet is remélnek a férfiaktól Pekingben...
Pekingben is Cseh Lászlótól várhatjuk a legjobb eredményt férfi úszóink közül
Pekingben is Cseh Lászlótól várhatjuk a legjobb eredményt férfi úszóink közül
Pekingben is Cseh Lászlótól várhatjuk a legjobb eredményt férfi úszóink közül
Pekingben is Cseh Lászlótól várhatjuk a legjobb eredményt férfi úszóink közül

Aranyérem? Dobogós helyezés? Pontszerzés? – a pekingi olimpia kapcsán ezek a kérdések foglalkoztatják leginkább a szurkolókat, ha férfi úszóinkról esik szó. S persze nemcsak a drukkerek várják kíváncsian az olimpiai úszódöntőket, hanem maguk a szakemberek, az edzők is. Mert tudjuk jól: a sikernek megannyi összetevője van, éppolyan fontos a felkészülés, a koncentráció, a mentális kiegyensúlyozottság, mint például az, hogy a verseny előtti éjszakán jól aludjon a sportoló. S természetesen az sem mindegy, hogy a vetélytársak milyen formában állnak rajtkőre.

A két athéni érmes, Gyurta Dániel és Cseh László Pekingben is a dobogóra pályázik, bár az elmúlt évek eredményeit figyelembe véve Csehnek talán nagyobb esélye van arra, hogy valóra is váltsa álmát.

Csak Michael Phelps ne lenne ott...!

Mert bár Cseh László 400 méter vegyesen vezeti az idei világranglistát, tökéletesen biztosak lehetünk abban: az amerikai nagyot alakít majd az ötkarikás játékokon. Persze ez nem szegheti kedvét a mi fiunknak, hiszen más célja nem is lehet a márciusi, eindhoveni Európa-bajnokságon Európa-csúcsot úszó sportolónak, mint hogy megszorongassa a táv abszolút esélyesét. Sőt... De ne kiabáljunk el semmit! Már csak azért sem, mert – a mi szempontunkból sajnos – a férfiak első döntője éppen a 400 méter vegyes lesz. Vagyis még abban sem bízhatunk, hogy Phelps tucatnyi aranyérem után fáradtan áll majd rajtkőre.

„A papírforma szerint Michael Phelpsnek nagyobb az esélye az aranyéremre, arról nem is beszélve, hogy rajta kívül még többen is odaérhetnek a dobogóra – mondta Kiss László szövetségi kapitány. – A szintén amerikai Ryan Lochte szenzációs formában versenyzett az áprilisi, manchesteri rövid pályás világbajnokságon, és az olasz Luca Marin is sokra képes. A görög Janisz Drimonakosz nem lesz ott Pekingben, hiszen megbukott a doppingellenőrzésen, vagyis eggyel kevesebb vetélytárssal kell számolnunk. Ám nehéz, nagyon nehéz. Ettől függetlenül valóban Lacika lehet az, aki a férfi úszóink közül a legmesszebbre juthat.”

Cseh László a 400 méter vegyes mellett a rövidebbik vegyesen is elindul, egyelőre ez az, ami biztosnak tűnik. Az A-szintet 200 méter pillangón, 100 és 200 méter háton is megúszta már, ám csak a 200 méter pillangót vállalja ezek közül. Azt pedig még nem lehet tudni, hogy a 4x200-as gyorsváltó kijut-e az olimpiára. Csakúgy, mint a nőknél, itt is a július 15-én záruló világranglista dönt arról, hogy melyik az a négy-négy ország, amely a három váltóban csatlakozhat a tavalyi, melbourne-i világbajnokságon már indulási jogot szerző 12 nemzethez.

A 400 méter vegyes egyébként igazi magyar szám is lehetne, hiszen négy úszó (Cseh mellett Kis Gergő, Verrasztó Dávid és Kerékjártó Tamás) érte el az A-szintet, ám az olimpián országonként csak két versenyző indulhat egy távon. Hogy Cseh László mellett ki lesz a másik magyar, az szintén július közepén dől el. Az időeredményeket böngészve az ajkai Kis Gergő lehet a befutó.

Gyurta Dániel indulása már biztos 200 méter mellen, ám megjósolhatatlan, hányadikként csap célba Pekingben. A mezőny rendkívül erős ezen a távon, ráadásul rohamtempóban fejlődik: az idén már öten úsztak 2:10 percen belül, Gyurta legjobb időeredménye pedig 2:10.71 (2007. július), vagyis ha dobogóra akar állni, nem elég „csak” a legjobbját elérnie. Athén ezüstérmese jól tudja ezt, ám a legfontosabb célja mégiscsak az, hogy megdöntse egyéni rekordját.

„Hihetetlen, hogy milyen mértékű a fejlődés a mellúszásban – folytatta a kapitány. –Emellett nagyon fontos, hogy az olyan viadalon, mint az olimpia, versenyezni is tudni kell. Daninak fel kell kötnie a gatyáját, ám töretlenül bízom benne, és abban, hogy odateszi magát Pekingben.”

Az szinte borítékolható, hogy Cseh László a döntőbe kerül 200 és 400 méter vegyesen. Gyurta finálés szereplése már jóval bizonytalanabb.

„Férfivonalon négy döntősünk lehet: Cseh Laci, Gyurta Dani, Kerékjártó Tamás és Kis Gergő – hangzott a kapitányiösszegzés. – Persze, ha Verrasztó Dávid a következő hetekben jobbat úszik négyszáz méter vegyesen, mint Kis, akkor a fináléba kerülésre ő is jó esélylyel pályázik. Boldog lennék, ha a négyszer kétszázas gyorsváltónk ott lehetne az olimpián, és persze akkor is, ha kellemes meglepetések érnének Pekingben."

"Ami a jövőt illeti, azért biztató a kép, hiszen egyre szélesedik azoknak a köre, akik előkelő helyen állnak a világranglistán. Vegyesen, háton és mellen némileg javultunk, ám gyorson és a rövidebb távokon továbbra is »nyűglődünk«. Gyorson például csak egyetlen A-szintesünk van, Kis Gergő, aki ezerötszázon teljesítette a szintidőt. “

Az idei világcsúcsesőt tekintve az mindenesetre bizonyos: a pekingi olimpián minden magyar pontnak, minden éremnek örülni kell.

A SPORTÁG TÖRTÉNETE

Az úszás az újkori olimpiák kezdetétől egyik meghatározója a világ sportjának, az ötkarikás játékokon különösen. Az olimpiatörténet első úszóbajnoka Hajós Alfréd, aki 1896-ban először 100 méter gyorson, majd 1200 méter gyorson is aranyérmet szerzett. Ebben az időben még mindenki úgy tempózott, ahogyan tudott, vagyis meglehetősen kaotikus képet festettek a korabeli versenyek. 1907-ben megalakult hazánkban az első klub (Magyar Úszó Egyesület), s még ugyanabban az évben a hazai szövetség is. Az egységes szabályok kialakításában a legnagyobb szerepet a Londonban 1908-ban megalakuló nemzetközi szövetség (FINA) játszotta, amely azóta is meghatározója nemcsak a sportágnak, hanem a világ sportjának is. A FINA alapítói között ott volt Magyarország is, hét másik nemzettel (Nagy-Britannia, Németország, Franciaország, Belgium, Dánia, Svédország, Finnország) együtt. A sportág európai szövetsége (LEN) a magyar Donáth Leó kezdeményezésére jött létre 1927-ben.

A PROGRAM

Pekingben 17 számban avatnak bajnokot: 13 aranyérem talál gazdára egyéniben, további három váltóban (4x100 méter, 4x200 méter gyors-, 4x100 méter vegyes). Az 50 méteres medencén kívül egy számban vetélkednek a férfiak – a 10 kilométeres úszásban. A selejtezők augusztus 9-én kezdődnek, és már másnap két férfidöntőt (400 méter vegyes és 400 méter gyors) rendeznek. A küzdelmek (selejtezők, elődöntők és döntők) augusztus 17-ig tartanak. A 10 kilométeres távon augusztus 21-én avatnak bajnokot.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik