Az ígéret: jó meccs lesz!

ZOMBORI ANDRÁSZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2008.07.24. 22:56
Címkék
Pénteken már ismét bajnoki pontokért lépnek pályára az élvonalbeli csapatok: a címvédő MTK Budapest a legutóbbi bajnokságot hatodik helyen befejező Gabona Transz-Kaposvár vendége lesz az első játéknapon. A Rákóczi kerete jelentősen átalakult az átigazolási időszakban, a bajnokcsapatnál ugyanakkor a sérült Kanta József pótlása tűnik nehéz feladatnak.

Graszl Károly és Grúz Tamás.

Bármilyen hihetetlen, ők ketten maradtak hírmondónak a kaposvári együttesből, amely az elmúlt bajnokságban a kilencedik fordulóban látta vendégül az MTK gárdáját, s a meccset 3–0-ra a kék-fehérek nyerték meg. Dusan Vasziljevics és Szakály Péter még a télen távozott a Rákóczitól, Mező Tamás befejezte a futballt, Pest Krisztián sérült, Milinte Árpád, Pintér Attila, Leandro da Silva, André Alves és Oláh Lóránt pedig az elmúlt hetekben döntötte el, hogy légiósként avagy másik magyar csapatban folytatja pályafutását. Ha ehhez még hozzávesszük, hogy a szintúgy alapembernek számító Maróti Béla ma már a Honvéd játékosa, és az első számú támadóvá előlépő Nemanja Nikolicsnak eltörött a lábközépcsontja, akkor érzékelhető, hogy Prukner László vezetőedző minden eddiginél nehezebb helyzetben van. Persze rögtön mondhatnánk, a szakember évről évre szembesül ezzel a problémával: új csapatot kell építenie, azonban más, amikor két futballistát kell pótolnia, és más, amikor hatot...

„Szükségünk lett volna még egy kis időre, hogy a csapat összeálljon, ugyanis még a felkészülés utolsó hetében sem lehetett tudni, egy-egy alapember jövője miként alakul – mondta Prukner László. – Ebben a helyzetben nem tehetünk mást, megpróbáljuk lelkesedéssel, akarattal pótolni az összeszokottság hiányát. A múlttal felesleges foglalkozni, az már történelem. Engem most csakis az MTK elleni összecsapás érdekel, aztán pedig az, hogy a soron következő mérkőzésre is a lehető legalaposabban készüljünk fel. Rövid idő alatt meg kell találni azokat a labdarúgókat, akiknek a játéka passzol egymáshoz, és akikkel eredményesek lehetünk.”

Hiába teljesít a Kaposvár Prukner László irányításával remekül (az együttesnek mindegyik bajnoki esztendőben sikerült előrelépnie), valamiért a támogatók nem tolonganak a klub körül. Mindez több szempontból is érthetetlen: a szakmai munkát aligha érheti kritika, a csapat körül nincsenek botrányok, ráadásul a stadion valóságos ékszerdoboz.

No de akkor miért van az, hogy egyetlen jelentős cég vagy tehetős vállalkozás sem lát fantáziát a kaposvári futballban?

„A bajnokság végén azt nyilatkoztam, az embert az viszi előre, ha vannak céljai, amikért dolgozhat – mondta a vezetőedző. – Látok arra esélyt, hogy a csapat eredményes legyen, főleg ha a szerencse is mellénk állna. Bízom abban, hogy az MTK ellen szurkolók lesznek a stadionunkban, és nem nézők. Utóbbiakat ugyanis csak az eredmény, a szép játék érdekli, míg a valódi drukker képes érzelmileg is azonosulni az együttessel.”

A pénteki párharc kimenetelét meghatározhatja, hogy a kaposvári szurkolók mekkora támogatást adnak átalakuló csapatuknak, no meg az is, hogy Kanta József távollétében az MTK mennyire lesz képes hatékony idegenbeli futballra. Vasárnap a Debrecen otthonában gól nélküli döntetlent játszott a címvédő, majd tizenegyesrúgásokkal elhódította a Szuperkupát, vagyis a védelem megbízható volt, a támadójátékon azonban még van mit javítani. Nagy kérdés, hogy a térdműtéten áteső Kanta Józsefet ki helyettesítheti a Kaposvár ellen (valamint várhatóan az egész őszi idényben), mi most rendhagyó módon ezúttal magától a sérült karmestertől kértünk erre választ.

„Noha meghatározó játékosok távoztak ellenfelünktől, biztosak lehetünk abban, hogy akik lehetőséget kapnak, bizonyítani akarják, hosszú távon lehet velük számolni – mondta a csütörtöki varratszedést követően Kanta József. – Ott van például a kapus Kovács Zoltán, aki MTK-nevelés, s akit jól ismerek. A képességei kíválóak, nem kérdéses számomra, megoldja a Kaposvár kapusproblémáit. Ami pedig bennünket illet: címvédőként nem lehet más a célunk, mint a jó rajt. Már többször elmondtam, nincs pótolhatatlan futballista, vagyis az MTK nélkülem is sikeres lehet. Az összeállításunk ismeretében úgy gondolom, talán Szabó Ádám játszik majd abban a szerepkörben, amiben korábban én, és nem kétlem, megoldja a feladatot. Róla tudni kell, hogy sokat fut, a mélységből jól lép be a támadásokba, s a helyzeteknél higgadt tud maradni. Ő többet védekezik, mint én, és remélem, a gólokkal sem marad adós. Más lehet így a játékunk, mint az elmúlt időszakban, de ettől még az eredményesség megmaradhat. Legalábbis ebben bízom.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik