Póta Georgina a szívbajt hozta ránk, idegölő mérkőzésen nyert

Vágólapra másolva!
2008.08.20. 06:58
Bejutott az asztaliteniszezők női egyes küzdelmeinek harmadik fordulójába Póta Georgina, a magyar pingpongos a cseh Dana Hadacovát verte meg hihetetlenül izgalmas meccsen 4:3-ra. A következő körben kínai ellenfél vár Pótára.
Póta Georgina most jól koncentrált a végén
Fotó: MTI/Illyés Tibor
Póta Georgina most jól koncentrált a végén
Póta Georgina most jól koncentrált a végén
Fotó: MTI/Illyés Tibor
Póta Georgina most jól koncentrált a végén

PÓTA NAGYON IZGULT

"Nagyon izgultam, ez az első olimpiám – mondta Póta. – A cseh lány nem annyira rossz, csak azért áll olyan hátul a világranglistán, mert nem indult versenyen. Tartottam tőle, de nem gondoltam, hogy ilyen meleg lesz. A végén nekem volt szerencsém, de meccs közben meg többször neki, igazából 4:1 is lehetett volna."

Téglás Péter szövetségi kapitány szerint Pótának simán, 4:0-ra kellett volna nyernie.

"Az első szettben jól játszott, de aztán kiengedett, s a végén csak szerencsével nyert. Vang Nan ellen nincs sok esélye, nem is emlékszem, mikor vert meg utoljára európai női játékos kínait" – mondta a szakvezető.
A mai első magyar érdekeltségű pingpongmeccs, Tóth Krisztina és Ruta Paskauskiene csatája sem volt sétagalopp (4:3-ra nyert a magyar versenyző), de mindez semmi sem volt Póta Georgina Dana Hadacová elleni meccséhez képest.

Mert hiába a nagy különbség a világranglistán (az ellenfél nincs benne a kétszázban, Póta pedig belül van az ötvenen) és tudásban is, a cseh hölgy igencsak meglepte a mi Georginánkat, aki végül erős idegzetének köszönhetően tudott továbblépni a harmadik fordulóba.

Pedig minden jól kezdődött, Gina 11–3-ra hozta az első szettet, és még az is belefért, hogy Hadacová megnyerje a második játszmát 11–8-ra, hiszen Póta kiköszörülte a csorbát, és 11–6-ra hozta a következő „menetet”.

A tudósító ekkor dőlt volna hátra számítógépe billentyűzete mellett, hogy lazítson egy kicsit, ám az ifjú magyar hölgy kisebb hullámvölgybe került, és egészen máshogy alakult a mérkőzés, ahogy azt szerettük volna.

A negyedik szett ugyanis elment (14–12 oda), Hadacová kisasszony tehát kiegyenlített, sőt felbátorodva addigi jó megoldásain (és Póta hibáin) az ötödik szettben szinte felőrölte a magyar lányt (11–4, és 3:2 oda).

Jöhetett a kiélezett végjáték, és tudtuk, hogy ez Ginának nem nagyon megy: 23 évesen még nincs meg a kellő tapasztalata, hogy az igazán éles helyzetekben is mindig a jó megoldást válassza.

De Póta Georgina szerencsére ránk cáfolt, végig kézben tartotta és 12–10-re megnyerte a hatodik szettet, igaz, azért azt tegyük hozzá, hogy ez sem volt sima, mert 10–8-ról engedte felkapaszkodni Hadacovát 10–10-re...

No de lényeg a lényeg, következhetett a mindent eldöntő, utolsó játszma. 8–8-ig fej-fej mellett haladtak a felek, ekkor a cseh lány csinált két pontot, majd szerencsére Gina is kettőt. A hárított két mérkőzéslabda pedig annyira feldobta, hogy a következő két poén is az övé lett, 12–10-re behúzta a szettet, és megnyerte a két csinos hölgy drámaian izgalmas csatáját.

Hogy nekünk nem hiányzott ez az izgalom, az biztos, de lehet, hogy Pótának annál jobban jött ahhoz, hogy megérezze: éles szituációkban sem remeg meg a keze. És ez fontos, hiszen sok nagy csata vár még rá a jövőben az asztalnál.

Ma például egy olimpiai bajnok kínai elleni a harmadik körben: Póta magyar idő szerint 14 órakor lép asztalhoz Sydney egyes aranyérmese, Vang Nan ellen.

ASZTALITENISZ, NŐI EGYES

2. FORDULÓ
Póta Georgina (Magyarország)–Dana Hadacová (Csehország) 4:3 (3, –8, 6, –12, –4, 10, 10)


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik