Németnek hívták, magyar maradt

KECSKÉS ISTVÁNKECSKÉS ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2008.11.17. 00:52
Címkék
A Real Madriddal éppen szerződéshosszabbítás előtt álló Szalai Ádám tagja Erwin Koeman Észak-Írország elleni keretének. A húszéves támadó korábban, amikor még a VfB Stuttgart játékosa volt, lehetett volna német korosztályos válogatott is, de ő nemet mondott a megkeresésre.

Szerda este Belfastban Szalai Ádám bemutatkozhat a magyar válogatottban, de akár a németek legjobbjai között is szerepelhetne. A spanyol Real Madrid második csapatában futballozó támadó korábban a VfB Stuttgart utánpótlásgárdájában játszott, s ezzel az együttessel 2005-ben megnyerte az országos bajnokságot. A fináléban az újpesti nevelésű csatár góljával győzte le a VfB a Bochumot 1–0-ra, ekkor ajánlották fel a német szövetség képviselői Szalai Ádámnak, hogy szerepeljen a Nationalelfben. A játékos azonban visszautasította a lehetőséget, és már akkor kijelentette, hogy ő csak a magyar válogatottban akar szerepelni. A támadó időközben el is hagyta a VfB Stuttgartot, tavaly nyáron a spanyol sztáregyütteshez szerződött, igaz, egyelőre csak a fiókcsapat Castillában futballozik. A helyzet azonban korántsem reménytelen, hiszen több jel is arra utal, hogy Szalai Ádámmal valóban számol a Real Madrid. Először is tárgyalások kezdődtek arról, hogy a fiatal támadónak már most meghosszabbítanák a 2009 nyarán lejáró szerződését. Ez persze nem jelenti azt, hogy Raúl kiszorulna a királyi gárdából, de a megállapodás után megeshet, hogy Szalai Ádám helyet kap majd az első keretben, és persze az is megtörténhet, hogy kölcsönadják egy másik élvonalbeli együttesnek. Menedzsere, ifjabb Laczkó Mihály elmondása szerint mindkét forgatókönyv örömteli, de játékosának az a célja, hogy bemutatkozzon a Real Madrid első együttesében – az ambíciójával tehát nincs gond.

A világ egyik legsikeresebb klubjáról van szó, amely nehéz napokat él át mostanság. A csapat egymás után kétszer is kikapott az olasz Juventustól a Bajnokok Ligájában, de ez még a kisebbik baj, hiszen valószínűleg így is továbbjut a csoportból. Az igazi probléma az, hogy a múlt héten egy kiscsapat kiejtette a hazai kupából, és szombati vereségével a bajnokságban is messze került az első helytől. A kudarcok miatt bizonytalanná vált a vezetőedző Bernd Schuster állása is – ez lehet Szalai Ádám új esélye, mert a szakember nem szívesen vet be fiatal labdarúgókat. A német szakvezető lehetséges utódaként emlegetett Miguel Ángel Portugal és Juande Ramos viszont olyan edző, aki nem ódzkodik az utánpótlásban kiemelkedően teljesítő játékosok szerepeltetésétől. Vagyis Szalai Ádám amúgy sem rossz helyzete tovább javul, ha valóban elküldik a klubtól Bernd Schustert, s tapasztaltabb szakember ül a helyére. Ám akkor sincs nagy baj, ha nem sikerül beverekednie magát a Real Madridba, mert érdeklődőből van bőven. Szívesen látná néhány spanyol első osztályú klub, és Portugáliából is bejelentkezett már egy nagycsapat – információink szerint a Benfica. Természetesen sokat javítana a támadó helyzetén, ha valóban bemutatkozhatna a válogatottban. Ez már csak azért is fontos, mert Szalai Ádám egyik legnagyobb riválisa, Alberto Bueno nyilván nehezebben kerülhet be a spanyol együttesbe.

„Először nem is hittem a fülemnek, amikor megtudtam, hogy Erwin Koeman meghívott – mondta a játékos. – Reménykedtem benne, hogy a holland kapitány számít majd rám, hiszen volt annak jele, hogy esetleg kipróbál néhány fiatalt. Boldog vagyok, mert korábban ugye nemet mondtam a németeknek, és most érzem igazolva akkori döntésemet.

Edzőm, Julen Lopetegui is ellátott tanácsokkal. Azt kérte, hogy mindent úgy csináljak, mint a Castillában, akkor nem lehet gond. Igyekszem, szeretnék élni a lehetőséggel, amelyet most megkaphatok.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik