Felértékelt Magyar Kupa

KECSKÉS ISTVÁNKECSKÉS ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2008.12.09. 23:25
Címkék
Már egy ideje tudjuk, hogy átalakul a Bajnokok Ligája, továbbá Európai Liga lesz az UEFAkupából. Az azonban kevésbé ismert, hogy az átszervezés nyertesei a magyar csapatok lehetnek, hiszen a Magyar Kupa-győztese például az utolsó előtti selejtezőben kapcsolódik be az EL küzdelmeibe.

Az Európai Labdarúgó-szövet ség (UEFA) összeállította a 2009–2010-es Bajnokok Ligája és Európai Liga (ez váltja fel az UEFA-kupa sorozatot) forgatókönyvét. A lebonyolítás némileg mindkét sorozat esetében megváltozik, s talán nem lesz egyszerűbb, de a magyar csapatok mégis kedvezőbb helyzetben várhatják majd a sorolást.

A Bajnokok Ligájában indulhat a Soproni Liga győztese, s a második selejtező kör első ágához csatlakozik. Ide kerülnek az UEFA rangsor 13–53. helyezett országai. Siker esetén jöhet a harmadik forduló, amelyben összesen húszan szerepelnek: a tíz továbbjutó bejut a BL-rájátszásba, a többiek pedig a másik sorozat végső selejtezőibe kerülnek. A BL-playoff győztesei a sorozat főtáblájára, a vesztesek pedig az Európai Liga csoportkörébe jutnak. (A második, a magyar bajnokot nem érintő ágon szerepelnek majd a rangsor élén álló országok csapatai, összesen tizenöten, ebből öt kerül a főtáblára, a többiek az Európai Liga végső fázisában csatlakoznak a mezőnyhöz). A legrangosabb európai sorozat végül nyolc, négycsapatos csoportban folytatódik majd. Automatikusan ide kerül a címvédő, a rangsor első három országának három-három csapata, a következő három ország két-két legjobb klubja, majd hat újabb előkelő helyen álló nemzet képviselője, s végül a két ág összesen tíz csapata.

A magyar együttes esélye azért jobb, mint korábban, mert nem találkozhat a selejtezőkben Európa legjobb gárdáival, csakis a rangsor 13–53. helyezett tagországainak egyik csapata állíthatja meg – ez persze annyiból rossz, hogy a sztárklubok fogadásához már főtáblára kell jutni...

Az Európai Ligában még jobb a helyzet. Különösen a Magyar Kupa-győztes jár majd jól, hiszen csak a harmadik körben lesz érdekelt, míg a magyar bajnokság harmadikja az első, másodikja a második selejtezőkörben kapcsolódik be a sorozatba. Ezután rendezik az úgynevezett rájátszást, majd a csoportküzdelmeket, ahova 48 csapat kerül, azaz nyolccal több, mint az idén. A 37, selejtezőből továbbjutó mellett a BL rájátszásában vesztes 10 csapat és a címvédő. A Magyar Kupa győztesének tehát csak két kört kell teljesítenie, és máris az ELcsoportkörbe jut (értelemszerűen a bajnoki másodiknak három, a harmadiknak négy fordulót kell sikerrel vennie).

„Valóban jót tehet a Magyar Kupa presztízsének a nemzetközi sorozat átalakítása, hiszen a győztese a második számú magyar csapatnak számít – mondta Elbert Gábor, az MLSZ főtitkára. – A két kupa megreformálása amúgy is kedvez nekünk. A Bajnokok Ligája selejtezőjében ugye a legnehezebb ellenfeleket biztosan elkerüli a magyar induló. Azt még nem tudni, hogy mikor kezdődnek a nemzetközi sorozatok, de az UEFA figyelembe veszi a nemzeti szövetségek kívánságait. Mi természetesen a bajnokság rajtját némileg ehhez igazítjuk, de az már most bizonyos, hogy a Ligakupa a nyáron, még a bajnokság előtt elkezdődik, ám a nemzetközi sorozatokban érintett klubok ebből kimaradnak.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik