Megfizettek mindenért

BERECZKY ATTILABERECZKY ATTILA
Vágólapra másolva!
2009.01.03. 23:31
Címkék
Nagy lépést tett a továbbjutás felé Dániában a Győri Audi ETO, hiszen a magyar bajnok – Pálinger Katalin, Tomori Zsuzsanna és Vérten Orsolya vezérletével – Ikastban, az immár FC Midtjylland néven szereplő csapat ellen nyert, így a hátralévő két meccsen elegendő egy pontot szereznie a negyeddöntőbe kerüléshez.

A győri kézilabdaszurkolók legrémesebb emlékei között Valószínűleg előkelő helyen található kedvenceik két, Ikast elleni meccse. Az ETO 2002. május 20-án ünnepre készült Dániában, hiszen Görbicz Anitáék ötgólos előnnyel érkeztek az EHF-kupa fináléjának visszavágójára. Nem telt el öt perc, amikor az északiak ledolgozták hátrányukat, s végül a nyolcadik hazai találat után lőtt először gólt a győri együttes, amely végül 36–23-as, megsemmisítő vereséget szenvedett. Tavaly novemberben úgy tűnt, sikerül visszavágni a hat évvel korábbi sérelemért, hiszen a BL A-csoportjának második fordulójában a parádésan játszó magyar bajnok az első félidő hajrájában 15–7-re vezetett. Ekkor azonban szabályosan összeomlott az Audi ETO, végül 27–25-re nyert az Ikast.

Ilyen előzmények után mindenképpen jó előjelnek tekinthettük, hogy a Győr szombat délután Ikastban, de nem az Ikast nevű csapat ellen játszott. A dán rivális ugyanis felvette a régió vezető futballcsapatának nevét, s immár FC Midtjyllandként szerepel. (Mivel Ikast néven nevezett be a kupába, mi az európai szövetséghez hasonlóan továbbra is használjuk ezt a klubnevet.) Ráadásul a csoport másik meccsén pénteken magyar szempontból remek eredmény született, hiszen a BL-címvédő Zvezda Zvenyigorod kikapott a macedón Szkopje otthonában (28–22), s ezzel jelentősen javult az ETO helyzete. Így ugyanis nem élet-halál kérdése volt a dániai találkozó, „csak” nagyon fontos meccs.

Konkoly Csaba megpróbálta meglepni dán kollégáját, hiszen Görbicz Anita a kispadon kezdte a meccset. A győriek a világklasszis irányító nélkül is jó rajtot vettek, Tomori Zsuzsanna és Vérten Orsolya bátran és – ami ennél is fontososabb – eredményesen lőtt, Pálinger Katalin pedig szenzációsan védett. A magyar kapus hamar elbizonytalanította a vendéglátók szélsőit (pedig ez dán, illetve norvég kézilabdázókról lévén szó, nem egyszerű), így az FC Midtjylland néven első európai kupameccsén pályára lépő csapat az első félidőben csak futott az eredmény után. Pedig Görbicz az Audi ETO első büntetőjénél is csak szemlélő maradt, a hétméterest Herr Anita értékesítette. Aztán a 13. percben pályára lépett a győriek „Görbéje”, s mindjárt parádés átlövésgóllal tette le névjegyét.

A magyar csapat játékosai gyors visszarendeződésükkel többnyire megakadályozták az északiak lerohanásait, felállt fal ellen pedig nem tűnt túl acélosnak a dán csapat, vagy inkább fogalmazzunk úgy: jól védekezett az ETO. A 24. percben 12–7-re is vezettek a mieink, bár a szünetig két góllal csökkent a különbség.

A már említett novemberi mérkőzésen a második játékrész elején ment el a meccs, ezúttal azonban a pihenő utáni periódusban sem roggyant meg az ETO. Pálinger Kati mindent védett, támadásban pedig mindig akadt valaki, aki eredményesen vállalkozott. Ezzel együtt is kapaszkodott az FC Midtjylland, ám a győriek a kritikus pillanatokban sem ijedtek meg. A hajrára is maradt a Győr előnyéből, hiszen az 54. percben 24–22-re vezetett a magyar együttes. A legidegfeszítőbb pillanatokban pedig újra a két legjobban teljesítő ETO-mezőnyjátékos vette kezébe az események irányítását, azaz Tomori, majd Vérten lőtt fontos gólt. A végén már nem a magyar győzelemért kellett szurkolni, hanem hogy a győri 27–25-ös északi siker után ezúttal nagyobb különbséggel nyerjen az Audi ETO. Nos, Mette Sjöberg időn túli hetesével végül összesítésben egy góllal jobb lett a Midtjylland, s ezzel esélyesebb a csoportelőségre, ám az ETO-nak már csak egy pont kell a továbbjutáshoz.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik