Mint egy csodacsatár!

ZOMBORI ANDRÁSZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2009.01.28. 01:59
Címkék
Hat nap alatt a harmadik mérkőzését játszotta az MTK Budapest, az ellenfél ezúttal a Détári Lajos irányította NB II-es Vecsés volt. A bajnoki címvédő biztosan győzött, és meglehet, megtalálta azt a futballistát, aki a tavasszal megoldás lehet az előretolt csatár szerepében. Könyves Norbert a vajdasági Topolyáról érkezett Budapestre.

A budafoki műfüves pályán még zajlik az MTK Budapest és a Budapest Honvéd második csapatának a küzdelme (a találkozót a kék-fehérek nyerték meg 4–0-ra), amikor a Vecsés szakmai igazgatója, Détári Lajos a pálya felé sétál. A korábbi világválogatott labdarúgóval szemben egy tv-stáb érkezik, és Döme nem hagyja szó nélkül a távozásukat: „Mi van, máris elmennek?” Az egyik tévéstől azonnal jön a felelet: „Azt hittük, Kanta József már pályára lép, de megbetegedett, és nem játszik.”

Talán mégis megérte volna várni, ugyanis lett volna kiről forgatni...

Az MTK kezdőcsapatában helyet kapott egy fiatal, a nagyközönség számára még ismeretlen labdarúgó, aki remek teljesítményt nyújtott. A 20 esztendős Könyves Norbert a vajdasági Topolyáról származik, és immár harmadik hete készül a Garami József irányította fővárosiakkal.

A topolyai klub elöljárói négy évvel ezelőtt keresték meg az MTK Budapest vezetőit azzal a céllal, hogy segítséget kérjenek futballcsapatuk számára. Az évek során a magyar klub edzői jártak a Vajdaságban, miként topolyai szakemberek is ellátogattak már a Hungária körútra. Könyves Norbert e kapcsolat révén utazott el Budapestre, és szinte már első megmozdulásával igazolta, van érzéke a futballhoz: villámgyors ritmusváltás után játszi könnyedséggel húzott el őrzője mellett, majd cselezte ki a vecsésiek kapusát, és gurított a hálóba.

Ezt látva csak azt mondhatja az ember: az MTK erőssége lehetne a támadó a bajnoki mecscseken is.

„Egyetértek: Könyves Norbertnek jók az adottságai – mondta Garami József, az MTK Budapest szakmai igazgatója. – Ráadásul olyan poszton szerepel, ahol vannak gondjaink, ezért, ha rajtam múlik, szerződtetjük őt.”

S ami egy csatár esetében a legjobb ajánlólevél: a vajdasági labdarúgó három gólt szerzett. És hogy miért lehet jó igazolás Könyves Norbert az MTK számára?

Azért, mert a játékos legnagyobb erénye a gyorsaság, erős a fizikuma, s mint a Vecsés elleni meccsen látható volt, rendre győztesen kerül ki a párharcokból. Az MTK ügyvezetője, Domonyai László elmondta, hogy az első edzésen a támadó gond nélkül futotta le labdával Szekeres Adriánt, aki a kék-fehérek keretének leggyorsabb futballistája. Noha a Vecsés ellen a védők egyáltalán nem kímélték, többször is megrúgták, egyszer sem fetrengett, mindig arra törekedett, hogy folyamatos legyen a játék. Futballja nem statikus, a neki passzolt labdát jól tartja meg, van érzéke a kényszerítőzéshez, amely után villámgyorsan vált ritmust, és máris mutatja magát. Három gólja jelzi, a kapu előtt feltalálja magát, és ez még akkor is igaz, ha nem mindegyik helyzete előtt választ jó megoldást. A Vecsés ellen ugyanis kétszer is ziccerben rontott...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik