Elhanyagolt tétmeccsek

VOLESZÁK GÁBORVOLESZÁK GÁBOR
Vágólapra másolva!
2009.02.08. 01:04
Címkék
Beindul a nagyüzem: a hétvégén folytatódik a Ligakupa, amely idehaza nem annyira kedvelt, inkább megtűrt. A gyermekbetegségben szenvedő sorozat baja, hogy a szurkolók, de még a csapatok többsége sem veszi komolyan. Ha nem így lenne, miképpen fordulhat elő, hogy szombaton három élvonalbeli együttes is pályára lép – miközben külföldön edzőtáborozik…

Tétmérkőzést már igen, gólt azonban még nem hozott az új esztendőben a téli álmából ébredező honi futball: a január 22-re előre hozott MTK–Haladás 0–0-s remijét száz didergő drukker figyelte. A végeredmény és a mérsékelt érdeklődés egyaránt jelzi, hogy nem bajnoki pontokért fociztak a fiúk; a téli labdapattogtatásra a Ligakupa keretein belül került sor. Ragaszkodva az MLSZ internetes oldalának szóhasználatához, a „nagyüzem” csak most, február első hétvégéjén indul be: aki éppen nem halasztott, pályára lép a továbbra is gyerekcipőben járó – így aztán heveny gyermekbetegséggel küszködő – kupasorozat folytatásában. A kórtünet: szembetűnő közöny a csapatok és a szurkolók részéről is.

Pedig az „új év, új remények” elv mentén gondolkodó drukker ilyentájt (elvileg) alig várja, hogy kiszabaduljon a négy fal közül, és testközelből fürkéssze kedvencein a hosszú alapozás hatásait. Ám a meccsek kezdési időpontja és helyszíne hektikusan változik, ember legyen a talpán, aki követni tudja a folyamatosan közzétett módosításokat.

Közben úgy tűnik, az élvonalbeli csapatok sem törik magukat, hogy két héttel a bajnoki rajt előtt legjobbjaikat vezényeljék csatasorba. Ha akarna, sem tudna így cselekedni a DVSC-TEVA, Győri ETO, Siófok hármas szakmai stábja, hiszen „nagyjaik” még külföldön gyűjtenek erőt a tavaszra – és nem foglalkoznak a most aktuális megméretéssel.

„Amikor megterveztük a török túrát, tisztában voltunk azzal, hogy idehaza Ligakupa-mérkőzésünk van – ismerte el Szilágyi Sándor, a debreceniek ügyvezetője. – De szó sincs arról, hogy a második csapatunk lép pályára. Azok az otthon maradó fiatalok jutnak lehetőséghez, akik eddig is szerepeltek a sorozatban. Kiváló esély ez számukra, hogy újból bizonyítsák rátermettségüket.”

A győriek is cserecsapatot neveznek a Lombard Pápa ellen, de a zöld-fehérek nem bonyolítják túl: az NB II Nyugati csoportjában pallérozódó ETO „kettő” küzd meg a másodosztályú együttessel. S ha már így alakult, pozitívan állnak hozzá; legalább edződnek a győri fiatalok, hogy márciusban élesben fogást találjanak Véber György csapatán…

Hasonló a helyzet Siófokon is, a csoportból már továbbjutó Szombathelyi Haladás ellen (sőt: „Szeretnénk megnyerni a Ligakupát! – szögezte le a zöld-fehérek klubvezetője, Tóth Miklós) a Keszei Ferenc vezette NB III-as együttes áll ki, miközben a többiek az isztriai Porecsben meccselnek.

Akad azonban pozitív példa is: a paksiak (tekintettel arra, hogy jelenleg is Horvátországban edzőtáboroznak) már korábban kérték a zalaegerszegieket, hogy a szombatra kisorsolt mérkőzést hazatértük után, szerdán játsszák le – a kék-fehérek beleegyeztek ebbe. Hogy nem lehet mindent ilyen könnyen megoldani, arra a ZTE technikai vezetője, Németh Ottó világított rá: „Jövő szombaton az Újpestet fogadjuk televíziós mérkőzésen. Ám a centerpályánkat hó fedi, és az időjárás nem kecsegtet túl sok jóval. Kérelmezzük, hadd játsszunk műfüvön, viszont ha a közvetítés miatt erre nem lesz lehetőség, meccs esetén teljesen tönkremehet stadionunk gyepe.”

Mintha a kupasorozat még nem lenne nyakig benne – a sárban…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik