A gólkirályi cím ráadás

ZOMBORI ANDRÁSZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2009.02.09. 23:19
Címkék
Pécsett mutatkozott be az élvonalban, a Dunaferr és a Ferencváros játékosaként egyaránt bajnoki címet ünnepelhetett, légiósként megfordult Németországban és Cipruson, manapság pedig a Paks első számú gólfelelősének számít. Tököli Attila az ősszel kilencszer volt eredményes, és nincs kizárva, hogy 2000 és 2002 után harmadszor is gólkirályi címet ünnepelhet a bajnokság végén. Igaz, váltig állítja, a tavaszi idényben nem ez motiválja elsősorban...

Tíz nap múlva az éllovas DVSC-TEVA zalaegerszegi vendégjátékával folytatódik a bajnokság, egy nappal később pedig már a mezőny zöme is számot adhat arról, hogy a téli felkészülés korántsem volt hiábavaló. A Paks együttese hétfőn érkezett haza a horvátországi edzőtáborból, hogy a héten két Ligakupa-mérkőzéssel (a Zalaegerszeg és a Kaposvár lesz az ellenfél) hangoljon a Kecskemét elleni idénynyitóra. Az ősszel Tököli Attila két góljával főszerepet játszott az újonc 2–1-es legyőzésében, mi több, még a nyolcadik fordulót követően is egészen kiváló, egy per egyes volt az átlaga, hogy aztán a bajnokság első felét kilenc találattal fejezze be. De ennél is beszédesebb adat, sőt ez mutatja igazán a 22-szeres válogatott labdarúgó csapaton belüli szerepét: abból a hét találkozóból, amelyen eredménytelen maradt, a Paks ötször vesztesen hagyta el a pályát...

A Paks azon csapatok közé tartozik, amelynek vezetői megteremtették a külföldi edzőtáborozás lehetőségét. Tévedek, ha azt mondom, ideális feltételek között gyakorolhattak Horvátországban?

Ez nem teljesen így volt, ugyanis számításainkat alaposan keresztülhúzta az időjárás – felelte Tököli Attila. – Előzetesen azt gondoltuk, remek pályán gyakorolhatunk, meccseinket végre valódi füvön játszhatjuk, csakhogy a folyamatos esőzés miatt ebből szinte semmi sem valósult meg. Csakúgy, mint Magyarországon, műfűre kényszerültünk, ha pedig mégis füvön meccselhettünk, rendkívül mély talaj fogadott bennünket. Gumistoplis cipőre tulajdonképpen semmi szükség nem volt, a hernyótalpas csuka után azonnal tesztelhettük a csavaros futballcipőket.

Azért arra csak jó volt ez az időszak, hogy az újonnan igazolt játékosok beépüljenek a csapatba...

Messzemenő következtetéseket nem vonnék le a horvátországi mérkőzésekből, az viszont biztos, hogy Csernyánszki Norbert, Horváth Levente, Pintér Attila és Nikolov Balázs átigazolásával a korábbinál stabilabbak lehetünk. Ősszel az volt a legnagyobb problémánk, hogy rengeteg gólt kaptunk: a tizenöt meccsen összehozott harmincegy találatra nem lehet magyarázat. Ez a mutató elfogadhatatlan egy olyan gárdától, amely a mezőny első felében, de legalábbis az első tíz között akar végezni. Komolyan mondom, most is ideges leszek, ha az jut eszembe, harmincegyszer kellett felállnunk a középkezdéshez...

A bajnokság felénél a Paks csak a kieső helyen álló Siófok és REAC együttesét előzi meg. Ez a realitás, vagy ha nem, akkor hol van a Paks helye a mezőnyben?

Feltétlenül az első tízben. Sohasem titkoltam, véleményem szerint a mi csapatunk bárkit megverhet, de sajnos bárkitől ki is kaphat. A rajtig még lesz lehetőség a csapatjáték csiszolására, és mert a mezőny hihetetlenül szoros, nem lehetetlen vállalkozás a célok elérése.

Ahogy említette, ehhez stabil védelemre lesz szükség, no és ráadásul jó néhány Tököli Attila-gólra. Számon tartja, hogy pályafutása során eddig hányszor volt eredményes az élvonalban?

Száznegyven-valahányszor.

Egész pontosan 145-ször. Mégpedig 287 fellépésen...

Nem számolgatok, azt viszont tudom, támadóként elsősorban tőlem várják a gólokat. Az őszi idény remekül indult számomra, sorra jöttek a gólok, noha szinte a felkészülés egészét kihagytam a hasfalhúzódásom miatt. Persze már akkor tudtam, hullámvölgy is lesz a játékomban, és nem tévedtem. Annak viszont nem örültem, hogy a böjt túlzottan hosszúra nyúlt: az utolsó hét fordulóban ugyanis csak a Haladás kapujába sikerült betalálnom.

Annak idején Szusza Ferenc 463 NB I-es meccsen 393 gólt lőtt, Puskás Ferenc a Honvédban 354 találkozón 357-szer volt eredményes, Albert Flórián 351 fellépésen 258-szor mattolta a kapusokat. Más idő, más futball volt az, de azért önnek sem kell szégyenkeznie a mutatói miatt.

Magam is úgy érzem, ha valaki tartósan kétmérkőzésenként talál a hálóba, annak nincs miért keseregnie. Ez az átlag a világ bármely pontján vállalható, még akkor is, ha tudom, a helyzeteimet jobb százalékban is kihasználhattam volna.

Bajzát Péter tizenegy találattal éllovas a góllövők versenyében, előnye egyáltalán nem behozhatatlan. Eljátszott már a gondolattal, hogy harminchárom évesen harmadszor is megkoronázhatják?

Őszintén mondom, nem ez foglalkoztat. Persze vannak egyéni ambícióim, azonban a csapat érdekei fontosabbak ezeknél. Abban biztos vagyok, hogy Kabát Péter és Bajzát Péter ott lesz a végelszámolásnál, ugyanis az ETO és az Újpest is támadófutballt játszik. Az egerszegi Waltner Róbert, valamint a Debrecenben futballozó Oláh Lóránt és Rudolf Gergely elsősége sem lenne meglepetés, de nem szeretnék ennyire előre tekinteni. Szerepeljen jól a Paks, rúgjam meg a százötvenedik élvonalbeli gólomat, és ha még versenyben leszek a gólkirályi címért is, azt jóleső érzésel nyugtázom.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik