Katasztrofális helyzet

VOLESZÁK GÁBORVOLESZÁK GÁBOR
Vágólapra másolva!
2009.02.15. 01:04
Címkék
A televíziót szerződése köti: közvetíteni kell. A zalaegerszegiek így mindent elkövettek azért, hogy játékra alkalmassá tegyék a stadion megviselt talaját. Meccs tehát volt (az Újpest 3–2-re nyert, és továbbjutott csoportjából), de a gyepben súlyos károk keletkeztek. Az időjósok jövő hétre sem kecsegtetnek túl sok jóval, pedig indul a futballtavasz…

Bajnoki főpróbára készülődött egymás ellen a Zalaegerszeg, valamint az Újpest csapata; a függöny még fel sem gördült, amikor már tudták a főszereplők, hogy a világot jelentő „deszkák” helyett sártenger vár rájuk. Ráadásul a nézőtér sem nyújtott sokkal szebb látványt. Nyomasztóan kevesen gondolták úgy, hogy dacolnak az év elején megszokott időjárással, és lelkesítő „Itt a futballtavasz!” felkiáltással végigdidergik a Ligakupa-mérkőzést (aki pedig jegyet váltott az önkéntes vacogásra, kitüntetést érdemelne).

Noha Szabó Zsolt játékvezető futballra alkalmasnak ítélte a zalaegerszegi stadion gyepét, nem számolt azzal, hogy néhányan már a bemelegítésnél ízelítőt kapnak a felváltva száraz, mély, valamint fagyott talaj „buktatóiból”. A csoportjából továbbjutásért küzdő vendégeknél Korcsmár Zsolt néhány gyakorlat után lágyékfájdalomra panaszkodott, míg az eredménykényszer terhe nélkül kivonuló hazaiaknál Horváth I András térde sérült meg. Ennél nagyobb baj szerencsére nem történt – mármint a pályán maradókkal…

„Minden elismerésem a hazai rendezőké, és köszönet nekik, amiért létrejöhetett a közvetítés – mondta a 3–2-es újpesti győzelemmel végződő összecsapás lefújása után Máté Pál, a Sport Televízió főszerkesztője. – Azt gondolom, láttunk már csapatokat ennél sokkal rosszabb talajon is futballozni. Ez nagyban köszönhető a napok óta erősödő szélnek is, amely szombatra felszárította a gyepet.”

Ám ettől még a zalai pályamunkások aggódó tekintettel fürkészték a „végeredményt”, péntekre ugyanis újból használhatóvá kell varázsolniuk a talajt. Nincs megállás: alig egy hét múlva már a Debrecen érkezik a (csak nevében) tavaszi bajnoki folytatásra. A pluszmunkát megspórolhatták volna a kék-fehérek, ha az Újpest elleni csatát műfüvön vagy Andráshidán játsszák, csakhogy…

„Műfüves pálya széléről nem lehet közvetíteni – érvelt Máté Pál. – Andráshidán azonban terepszemlét tartott a főgyártásvezetőnk. Kiderült, nincsen áram, hiányzik az optikai végpont, a kameraállások pedig négyszer négy méteres deszkapallók. Minket viszont szerződés köt, így közvetíteni kell. Ami a rugalmasságot illeti: nem kellett futballtudósnak lennünk ahhoz, hogy a hét végi Ligakupa-kínálatból kiválasszunk magunknak két, érdekesebb mérkőzést. Ezen változtatni, sajnos nem nagyon tudtunk volna…”

Így követte hát a közvetítést kárfelmérés.

„A helyzet katasztrofális, súlyos károk keletkeztek a gyepben – tudatta rövid pályabejárás után Németh Ottó, technikai vezető. – A talaj sártengerré változott, jelenleg megbecsülni sem tudjuk, mekkora anyagi kár ért bennünket, és sikerül-e péntekre helyrehoznunk a pályát. Jövő hétre kegyetlen hideget jósolnak, ha megfagy, göröngyös marad a talaj. Szerdára viszont újból csapadékot mondott az időjárás-előrejelzés, egyelőre bele sem merek gondolni, mi lehet egy havazás vagy esőzés következménye…”

Tehát továbbra is gond, hogy hazánkban túl hosszúra nyúlik a téli „üresjárat”, pedig decemberben és januárban is lehetne még futballozni, a februári, március elejei kezdésre pedig többnyire alkalmatlanok a pályáink.

Csak akkor várható el fejlődés, ha végre egyszer télvíz idején is megússzuk szárazon.

A magyar futballban ez lesz a kötelező talajgyakorlat.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik