A bemelegítésen már túl vannak a fiúk

BERECZKY ATTILABERECZKY ATTILA
Vágólapra másolva!
2009.02.19. 06:26
Címkék
Az irányított sorsolás miatt ittott világbajnoki éremcsatáknak is beillő meccsekkel, illetve néhány szép magyar sikerrel kezdődött meg a Bocskai-emlékverseny Debrecenben.

„Ez még csak a bemelegítés lesz” – mondta az Oláh Gábor utcai sportcsarnok büféjében egy szurkoló, még az 53. Bocskai-emlékverseny első napi programjának kezdete előtt. A magyar menők többségének még csak melegítenie sem kellett a négynapos viadal nyitányán, hiszen válogatottjaink java része erőnyerőként került a nyolc közé, csak csütörtökön mutatkozik be. A 48, az 54 és a +91 kilósok mezőnye a második napon mindjárt a negyeddöntőkkel kezd, a többi súlycsoportban azonban már a nyolcba jutásért is bokszolni kellett. A második párban, első magyarként kesztyűt húzó légsúlyú Jónás Zsoltnak mindjárt igen kemény ellenfél jutott. A Vasas öklözője tisztességgel helytállt a francia Lodine Ait Ihya ellen, de 15:4-es pontozással kikapott.

Ugyanebben a súlycsoportban rögvest el is szállt az első kubai, hiszen a pekingi bronzérmes Yampier Hernández 10:5-re kikapott a lengyel Rafael Kaczortól. Sőt hamarosan a pehelysúlyúak mezőnye is kubaiak nélkül maradt, Yasniel Toledo veresége azonban borítékolható volt az oroszok egy kategóriával lejjebb világbajnoki aranyig jutó bunyósa, Szergej Vodopjanov ellen. Az értők szerint akár vbdöntőnek is beillő meccs jött össze az irányított sorsolásnak köszönhetően a nyolc közé jutásért, s a parádés ütközetet Vodopjanov nyerte meg 14:6-os pontaránnyal.

Akadt még egy csemege: az 57 kilósok „selejtezőjében”, az olimpiai ezüstérmes Yankiel León szerezte meg a kubai küldöttség első győzelmét az Eb-harmadik francia Hicham Ziouti ellen (9:6). Tovább javította a karibi boksznagyhatalom mérlegét a kisváltósúlyú Roniel Iglesias Sotolongo, aki könnyedén verte meg 11:4-re a belga Mohamed el-Marcouchit. A váltósúlyú Bacskai Balázsnak öklöznie kellett a nyolc közé jutásért, hiszen a 69 kilósoknál megtelt a tizenhatos tábla. A Vasas válogatottjának szerencsére nem okozott gondot a horvát Stipica Prekalo legyőzése, a ringben töltött háromszor három perc valóban csak bemelegítés volt a magyar fiú számára. Az MTK-s Rafael László viszont egy menetet sem töltött a szorítóban, sajnos hamar találkozott a kubai Carlos Banteur balosával, repült a ringsarokból a törülköző.

Az első debreceni induló, Móna Imre kötelek közé lépése meghozta a közönség hangját, s hamar egyértelművé vált, hogy a DVSC versenyzője sokkal jobb a horvát Ante Cepónál. „Nyugi, utcahosszal vezetsz” – próbálta óvatosságra inteni Mónát edzője, Deél István, s a harmadik menetben már valóban elég volt a visszafogott teljesítmény – így is 19:3-as pontozással nyert a debreceni fiú.

A ráhangolás után csütörtökön a negyeddöntőkkel folytatódik az 53. Bocskai-emlékverseny, a 14 órakor kezdődő programban 42 pár lép a kötelek közé.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik