Három hazai döntős

BERECZKY ATTILABERECZKY ATTILA
Vágólapra másolva!
2009.02.21. 01:39
Címkék

Ami a legfontosabb: három magyar, Kalucza Norbert (51 kg), Szellő Imre (81) és a szupernehézsúlyú Bernáth István került fináléba az 53. Bocskai István-emlékversenyen. Ezzel mindenképpen teljesítették a célt, hiszen sejteni lehetett, hogy az orosz csapat uralja majd a tornát (kilenc öklözőjük bokszolhat az aranyért), és a kubaiak is öt döntősükért izgulhatnak a viadal utolsó napján.

Mindjárt az oroszok egyik remek bokszolójával találkozott a papírsúlyú Kanalas Róbert, s a négy közé jutásért Ungvári Istvánt fölényesen verő Bjelik Galanov a pécsi fiatalemberen is könnyedén lépett túl. Egy súlycsoporttal feljebb a KSI-s Berna Dávid tisztességgel helytállt a franciák klasszisa, Nordine Oubaali ellen, csak 14:5-re kapott ki. A francia bokszoló a fináléban is magyar ellenféllel találkozik, hiszen a debreceni Kalucza Norbert talán a leglátványosabb pénteki összecsapáson múlta felül a lengyel Rafael Kaczort. Az 54 kilósok között mégis volt magyar résztvevője az elődöntőnek, hiszen kiderült, hogy bár csütörtökön Oltványi Dávid mérkőzésén a lengyel vetélytárs kezét emelte magasba a vezetőbíró, tévedés történt – így a szegedi fiú került az elődöntőbe. Itt azonban már valóban véget ért Oltványi versenye, nem bírt a szlovák Martin Parlagival. A pehelysúlyú Mihály János az egy kategóriával lejjebb világbajnok Szergej Vodopjanov ellen próbálta meg a lehetetlent, ám érvényesült a papírforma, az orosz bokszolhat a fináléban. A 60 kilós Varga Miklósnak is orosz világbajnok jutott az elődöntőben, s a hajdúsámsoniak kedvence nem tudott jelentős ellenállást kifejteni: az első menetet 9:1-re nyerte meg Szelimov, a második felvonásban pedig a bíró beszüntette a mérkőzést. A kisváltósúlyú Görbics Gábor sokkal nagyobb ellenállást tudott kifejteni a francia Alexis Vastine ellen, ám a győzelemre neki sem volt reális esélye. Mint ahogyan a 69 kg hazai legjobbja, Bacskai Balázs is a papírformának megfelelően simán kikapott az orosz David Arusztamjantól.

A középsúlyúaknál Harcsa Norbert nagyon közel állt ahhoz, hogy ő legyen a nap egyetlen oroszverője, hiszen remekül tartotta magát Artyom Csebotarjov ellen, még az utolsó menetben is szoros volt a mérkőzés, ám végül 14:11-re nyert Csebotarjov. A félnehézsúlyú Szellő Imre viszont esélyesként lépett ringbe az osztrák Oliver Obradoviccsal szemben, ennek megfelelően iskolázott is a kecskemétiek versenyzője. A 18:4-es pontarány tán nem is fejezi ki híven a két bokszoló közti különbséget.

A 91 kilós Darmos Józsefnek sincs szégyenkeznivalója, alaposan megizzasztotta az orosz Jevgenyij Romanovot, ő sem állt messze a meglepetéstől. A legmagasabbak között a Debreceni TE színeiben versenyző, ám már Szántó Imre irányításával Kispesten készülő Bernáth István alaposan bekezdett Jaroslav Jaksto ellen. A litván versenyző az első menet végén beleszaladt egy nagy ütésbe, nem is hallotta meg a pihenőidőt jelző dudaszót. A folytatásban aztán Jaksto már csak az állva maradásért küzdött, Bernáth harmadik magyarként bejutott a döntőbe. Igaz, nem lesz könnyű dolga, hiszen – természetesen – orosz öklöző vár rá.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik