Ha kell, a FIFA-nál is reklamálnak

VOLESZÁK GÁBORVOLESZÁK GÁBOR
Vágólapra másolva!
2009.03.11. 00:39
Címkék
Noha a fizetési határidő február 15-én lejárt, az Ankaraspor vezetői továbbra sem utalták át Roguy Meyé vételárának második részletét a zalaegerszegiek számlájára. A kék-fehérek többször figyelmeztették a török együttest, most pedig az MLSZ-től várnak segítséget. A nyilvánvaló szerződésszegés következménye lehet, hogy a gaboni támadó játékjoga visszaszáll a ZTE-re, ám Nagy Ferenc elnök úgy tartja: ez a megoldás senkinek sem jó.

A téli átigazolási időszak legjö vedelmezőbb „exportcikkének” számított a gaboni Roguy Meyé, a törökországi Ankaraspornak átadott támadó mintegy 300 millió forintos vételára azonban most még csupán a szerződésben szerepel – a zalaegerszegiek bankszámláján az összegnek csak a töredéke jelent meg.

A török Süperlig hatodik helyén álló klub vezetői az írásban rögzített euróösszeg első felét idejében átutalták, ám a sikeres tranzakciót követően további kötelezettségeik dacára mély hallgatásba burkolóztak, és szép csendben átsiklottak a február 15-i fizetési határidő felett. Ezt viszont a pénzére (eddig még türelmesen…) váró magyar együttes vezetői nem hagyhatták szó nélkül.

„Több ízben felszólítottuk az Ankaraspor vezetőit, hogy fizessenek, de eddig mindhiába – mndtaNagy Ferenc, a ZTE elnöke, egyben többségi tulajdonosa. – Érdekes, amikor eladtuk a csatárunkat, a menedzserek ötpercenként hívogattak bennünket, most meg alig tudjuk felvenni velük a kapcsolatot – sőt a török együttesnél sem egyszerű valakit is elérni…”

A hétvégén újabb fizetési határidő járt le, így a kék-fehérek figyelmeztető jellegű asztalcsapkodás helyett némi nyomásgyakorlással próbálják érvényesíteni akaratukat. Nincs könnyű dolguk, mert a törökök eddig egyetlen figyelmeztetésükre sem reagáltak.

„Az első felszólításhoz mellékeltük a szerződésmásolatot is, kiemeltük benne azokat a pontokat, amelyeket az Ankaraspor vezetői megszegtek– mondtaDézsi Attila, a ZTE ügyvezetője. – Nem érkezett válasz,ezért másodjára ugyanúgy elküldtük a panaszunkat. Erre azért illett volna már felelni valamit… Kedden az ügyvédi felszólítást is eljuttattuk Törökországba, hogy jelezzük: készek vagyunk hivatalos útra terelni az ügyet.”

Noha az MLSZ egyelőre nem avatkozott közbe, a zalaegerszegiek már felvették a kapcsolatot a magyar szövetséggel.

„Mindenkinek érdeke, hogy a két klub megegyezzen egymással – érvelt Róka Géza, az MLSZ szervezési osztályának vezetője.

Amikor felvetettük, hogy nehézkes egy néma üzletféllel tárgyalni, így folytatta: „Akkor a török szövetség irányítóihoz fordulunk, és jelezzük nekik a problémát. Ilyenkor már a helyi szervezeten múlik, mit tesz. Kérheti vagy akár utasíthatja is a csapatot a tartozás mielőbbi kiegyenlítésére. Ha ez nem történik meg, felkeressük az Európai Labdarúgó-szövetség illetékeseit, sőt végső esetben a FIFA-val is felvesszük a kapcsolatot. De remélem, addigra a törökök fizetnek.”

Ha pedig mégsem, az nyilvánvaló szerződésszegés, aminek következménye lehet, hogy Roguy Meyé játékjoga visszaszáll a ZTE-re.

„Ez nem megoldás – véli NagyFerenc. – Attól, hogy a légiós viszszakerül hozzánk, még nem érkezik pénz a számlánkra, sőt a labdarúgó sem lesz túlzottan motivált a folytatásban.”

Mielőtt még a „Velünk mindent meg lehet csinálni?” feltételezés igazságán kezdenénk el gondolkodni, a zalaegerszegiek elnöke más oldalról közelíti meg a kínos esetet.

„Vajon felelősségük teljes tudatában kötötték a szerződést?” –tette fel kérdést az elnök.

Roguy Meyé eddigi hat bajnokiján háromszor kezdőként s ugyanennyiszer csereként lépett pályára, összesen 294 percet játszott – eredménytelenül.

„A törökök nagyon jól tudták, kit vásároltak”– nyomatékosította Nagy Ferenc.

Ezt támasztja alá, hogy az Ankaraspor (kimondottan profi) menedzsmentje nem restellt annak idején tízszer is ajánlatot tenni – a „kezdő tétet” pedig majd a négyszeresére emelni. De ha fizetni kell, már korántsem ilyen aktív a stáb…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik