Fegyelmi vár a csatárra

VOLESZÁK GÁBORVOLESZÁK GÁBOR
Vágólapra másolva!
2009.03.31. 22:59
Címkék
Büntetést követel a Győri ETO: Klement Tibor, a zöld-fehérek ügyvezetője levelet írt az MLSZ fegyelmi bizottságának, és filmfelvételekkel alátámasztva kérte, vizsgálja ki Rajczi Péter ügyét. A vád szerint az újpesti csatár durván és szándékosan okozott sérülést a két csapat Ligakupa-csatáján. A fegyelmi eljárás a jövő héten kezdődik, a szereplőknek személyesen kell bizonyítaniuk igazukat.

Aligha számít kuriózumnak, ha egy honi élvonalban pallérozódó játékos megmozdulásait gondos kezek csokorba gyűjtik, és végül DVD-re írt videoklipként teszik közszemlére. Hogy aztán a nézőközönség nem labdarúgókra vadászó menedzserekből, hanem egy bizottság tagjaiból verbuválódik, mondhatni, részletkérdés, bár utóbbinak most Rajczi Péter, az Újpest támadója aligha örül.

Klement Tibor, a Győri ETO FC ügyvezető igazgatója szemrevaló jelenetcsokrot állított össze a csatár televíziós „akcióiból”, és az elkészült korongot Rettegi Istvánnak, a fegyelmi bizottság első emberének postázta. A győriek vezetője írásban kérte, hogy a múlt hét csütörtökön lejátszott Újpest–Győr (1–2) Ligakupa-negyeddöntő visszavágóján tapasztalt viselkedése miatt vizsgálják ki Rajczi Péter ügyét – illetve hogy van-e egyáltalán ügy.

Klement Tibor korábban úgy fogalmazott: „Rajczi Péter Vladimir Djordjeviccsel, valamint Mario Bicákkal szembeni szándékos és durva megmozdulásai mellett nem szabad szó nélkül elmennünk.”

Az MLSZ fegyelmi bizottságának tagjai kedden szemügyre vették az ominózus felvételeket, majd a lejátszó megállítása után abban maradtak, folytatása következik.

„Elrendeltük a fegyelmi eljárást” – árulta el Rettegi István.

Noha a bizottság első embere nem kívánt a tárgyalások elébe menni, a megmozdulások elemzése után a tagoknak bizonyosan jó okuk volt arra, hogy ne intézzék el hanyag kézlegyintéssel a látottakat.

„Minden érintettet beidézünk a kedden esedékes tárgyalásra, meghallgatjuk a labdarúgókat is, hogy szerintük mi történt” – engedett némi bepillantást az eljárás részleteibe a fegyelmi bizottság elnöke.

Megkerestük az egyik „főszereplőt”, Rajczi Pétert, aki nem zárkózott el kérdéseink elől, a nyilatkozattételtől mégis ódzkodott, és egyben azt sugallta, felesleges sárdobálás helyett inkább csapata szereplésével kíván foglalkozni.

Emlékezzünk rá: a Debrecen elleni rangadó után (2–0) a piros-fehér panaszcsapból zúdult szitokáradat a csatár nyakába Bíró Péter sajnálatos keresztszalag-szakadása miatt. Akkor az újpestiek sportigazgatója, Sallói István a klub hivatalos internetes oldalán védelmébe vette a játékost, és leszögezte: „Rajczi Péter nem alattomos, hanem agresszív!”

Hogy most milyen lépésre készül az Újpest, egyelőre nem ismert. Annyit azonban megtudtunk Nemes Károly sajtófőnöktől, hogy a klub hivatalos álláspontja addig várat magára, amíg kézhez nem kapják a fegyelmi bizottság értesítőjét. Azt mindenesetre furcsállják a Megyeri úton, hogy az ETO szerint Rajczi Péter sérülést okozott Vladimir Djordjevicsnek, holott a légiós a szabálytalanság után még több mint fél órát a pályán töltött, sőt a később diagnosztizált részleges bokaszalag-szakadása sem annyira súlyos, mint elsőre látszott. Noha az észt Jarmo Ahjupera fehérvári lábtöréséről ugyanez már nem mondható el, a győri kérésnek megfelelően az esetnél vétlennek tartott Marko Andic ugyanúgy idézést kapott a jövő heti fegyelmi ülésre.

Klement Tibor levelében kérte továbbá, hogy függesszék fel Rajczi Péter játékjogát, ám ez kedden nem történt meg.

„Ez nem úgy megy, hogy kérik, mi pedig megtesszük – pontosított Rettegi István. – Vannak helyzetek, amikor egy futballista játékjogát eleve felfüggesztjük, de úgy, hogy még döntés sem született, nem megy. Ha a bizottság végül elmarasztaló határozatot hoz Rajczi Péter ügyében, az már nyilvánvalóan más szituáció. Így viszont semmi akadálya sincs annak, hogy a támadó pályára lépjen a szombati, Kecskemét elleni bajnokin.”

Tegyük hozzá: újabb televíziós mérkőzésen…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik