Nem kellett beleszólni

Izsányi SzabolcsIzsányi Szabolcs
Vágólapra másolva!
2009.05.10. 23:25
Címkék
Jenson Button kiváló stratégiai döntésének, egyenletesen jó teljesítményének, valamint Rubens Barrichello megingásának köszönhetően megszerezte idei negyedik győzelmét, és már 14 pontos előnnyel vezet a világbajnokságon. A korábbi nagycsapatok megint lebőgtek, Felipe Massának a tankolószerkezet hibája miatt az utolsó körökben kellett lemondania a negyedik helyről.

„Ne fárasszanak azzal, hogy máris eldöntöttük, Jenson lesz a világbajnok. Az egyetlen, amit eddig kértem tőlük, hogy ne ütközzenek össze. Ezen a versenyen Rubensé volt a jobb stratégia, számításaink szerint neki kellett volna nyernie. Csakhogy volt a versenynek egy szakasza, amelyben nem tudta a korábbi tempóját autózni.” Ross Brawn istállója kettős győzelme ellenére kissé ingerülten nyilatkozott a Spanyol Nagydíj után, az őt faggató újságírók ugyanis összeesküvést sejtettek, úgy vélték, Rubens Barrichellót előre megfontolt módon juttatta Jenson Button mögé, és fosztotta meg a győzelemtől.

A brazil pilóta ferraris éveit idézte a verseny alakulása, azaz Barrichello – aki a Scuderiánál Michael Schumacher csapattársaként, Brawn irányítása alatt mind a tíz futamgyőzelmét a szezonok második felében aratta – hiába kezdett remekül és állt az élre, háromszor ment ki a boxba, így a diadal a kétszer szervizelő Button ölébe hullt. Az angol pilóta öt futamból négyet megnyerve 41 ponttal, 14-gyel csapattársa előtt vezeti a világbajnoki sorrendet. Bár elsőre úgy tűnhetett, hogy Barrichellóval szemben Button kezére játszott a Brawn-istálló, valójában ismét az angol egyenletes teljesítménye volt a döntő a brazil megingásaival szemben.

Tudni kell, hogy Barrichellót már az idény első két versenye után nyomasztotta, hogy a kiváló Brawn-Mercedesszel képtelen nyerni, s csapattársa árnyékába szorul. A brazil elismerte, hogy ha nagyon megtankolják az autóját, kevésbé érzi a kocsit, elveszíti az önbizalmát, és képtelen ugyanarra a tempóra, mint társa.

A nehéz autóval való nehéz-ségeinek lehetséges megoldása a három boxkiállásos stratégia, amit két hete Bahreinben is láthattunk már, és ami a csapat számításai szerint a Spanyol Nagydíjon a tökéletes megoldás lett volna. Buttont is így indították útjára, de az angol vállalta a kockázatot, és hosszúra nyújtott második etappal megspórolt egy szervizelést. Barrichello második kiállásáig úgy tűnt, Button nem nyerhet, hiszen a brazil szenzációsan ment. Csakhogy a harmadik készlet gumiján nagyon lelassult, így nem tudta kiautózni a csapattársa megelőzéséhez szükséges különbséget, és ez döntött. Bár Barrichello azt mondta, az autójával lehetett a hiba, néhány gyors kör azt sugallta, egyszerűen ő nem képes egyenletes teljesítményre. Brawn a leintés után is tartotta magát ahhoz, hogy Barrichellóé volt a jobb stratégia, és talán azt gondolta magában: nem kell kimondani, ki az első számú pilóta, nem kell belenyúlni a verseny alakulásába, a pályán úgyis a jobbik nyer, és nem véletlen, hogy Button már négy diadalnál jár.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik