Bekeményít a Ferrari

Izsányi SzabolcsIzsányi Szabolcs
Vágólapra másolva!
2009.05.13. 00:43
Címkék
A Ferrari kedden a Toyotához, a BMW-hez és a két csapatot működtető Red Bullhoz csatlakozva közölte, amit már eddig is sugallt: ha nem módosítják a 2010-es szabályokat, autói nem lesznek ott a versenyeken.

A Formula–1 a politikai csatározások terén leginkább egy régóta szunnyadó vulkánhoz hasonlítható: néha jön egy kis füst a kráteréből, aztán sokáig semmi. Mostanában azonban folyamatosan szivárog az egyre sötétebb gáz, és félő, hogy nagy robbanással hamarosan a mindent elsöprő lávafolyam is megindul – azaz a 2010-es világbajnokságot a Ferrari és más jelenlegi istállók nélkül rendezik meg.

A csapatok és a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) közötti vita a szabályokról ugyanis odáig fajult, hogy az alakulatok többsége nem is adja le nevezését a 2010-es idényre. Kedden válságtanácskozását követően a Ferrari bejelentette, ha az FIA tartja magát a 40 millió fontos választható költségsapka bevezetéséhez, nem indul el a 2010-es világbajnoki sorozaton.

„Mindenkire ugyanazoknak a szabályoknak kell vonatkozniuk, a költségcsökkentést nem egy csapásra, hanem fokozatosan kell bevezetni, és ugyanez áll a szabályváltoztatásokra is. Ha figyelmen kívül hagyják ezeket a törekvéseket, és nem módosítják a jövő évi szabályzatot, a Ferrari nem indítja el autóit a Formula–1-es világbajnokságon” – állt az istálló kedd délutáni nyilatkozatában.

Az FIA talán blöffnek veszi a Ferrari, a Toyota, a BMW és a Red Bull két gárdájának fenyegetését (eddig ők jelezték nyilvánosan a bojkottjukat), mert eddig nem volt hajlandó meghátrálni. Ha végigviszi a tervét, két megoldás létezhet: vagy meggondolják magukat a csapatok, vagy kitartanak álláspontjuk mellett, és 2010-ben nélkülük rendezik meg a világbajnokságot. Ebben az esetben a Ferrari és a többiek megfigyelhetik, hogyan működik a száguldó cirkusz az új csapatokkal, és ha nincs visszaesés a nézettségben, talán 2011-re visszatérnek. Ha viszont mélyrepülésnek indul a sportág, a gazdasági ügyekért felelős Bernie Ecclestone nyomására az FIA-nak kell engednie, különben a Ferrari a társaival új sorozatot indít, amely a benne szereplő nevek miatt népszerűbbé válhat, mint az FIA bajnoksága (főleg ha a pilótákat is sikerül meggyőzni arról, hogy a Formula–1 elnevezés helyett a csapatokat kövessék).

Az Egyesült Államokban az IndyCar kilencvenes évekbeli kettészakadása és az azt követő több mint tízéves nihil intő példa volt arra, hogy az autógyárak korábbi kiválási terveit meghiúsítsa, de míg néhány éve „csupán” a pénzről volt szó, ezúttal olyan alapvető szabályokról, amelyek az F1 alapelvét is felboríthatják. Az FIA szerint nem szentségtörés a költségsapka bevezetése, amely miatt F1-en kívüli konstruktőrök sora vette fontolóra szereplését. (Az amerikai USGPE projekt már az autótervezés előrehaladott fázisában tart, de készül a Lola, a Prodrive, a GP2-es iSport, a Barwa Campos, a Super Nova és a Racing Engi-neering, valamint a spanyol Epsilon Euskadi is.)

„Természetes, hogy felháborodtak a csapatok, amelyek minden lényeges szabálymódosításkor világvégét kiáltanak – mondta a fiát gyászoló Max Mosley távollétében Tony Purnell, az FIA technikai tanácsadója. – Az emberek nem szeretik a változást, de éppen a múltbéli hisztériák gyors lecsengése ad erőt ahhoz, hogy végigvigyük elképzeléseinket. A költségsapkával új csapatokat céloztunk meg, és a vártnál is nagyobb érdeklődés megerősít minket abban, hogy jó irányba haladunk. Az új csapatok a negyvenmillió fontnál többet nemigen engedhetnek meg maguknak, a régieket pénzelő autógyárak pedig úgyis megszorításokat terveznek. Az állandóság a jelenlegi csapatok kedvére való, de a jelenlegi gazdasági helyzetben a semmittevés a legkockázatosabb.”

A Williams már jelezte, hogy nincs ínyére a csapatok bojkottja, és nevez a 2010-es bajnokságra. A nagy világcégektől (legyen az autógyár vagy a Red Bull) független Williams a Force Indiához és a Brawnhoz hasonlóan nem teheti meg, hogy kihagy egy évet, mert azzal a létét tenné kockára. Bernie Ecclestone szerint a Ferrari vezetősége is meggondolja majd magát.

„Nem annyira hülyék, hogy azt higgyék, a Formula–1 nélkül is fenn lehet tartani a Ferrarit. Nem akarnak kiszállni, és mi sem akarjuk elveszíteni őket” – szögezte le sokadszor Ecclestone, de a Ferrari ezúttal határozottnak tűnik.

A jövő hét végi Monacói Nagydíjig várhatóan friss hírek látnak napvilágot az ügyben, mert a csapatok egymással és Mosleyval is tárgyalnak a 2010-es szabályokról és az F1 jövőjéről. Most még visszafordítható a folyamat.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik