Tizenketten búcsúzhatnak

VOLESZÁK GÁBORVOLESZÁK GÁBOR
Vágólapra másolva!
2009.06.02. 23:04
Címkék
A május 31-i szerződésbontással kiebrudalt öt futballista mellett további 12 távozhat a Magyar Kupa-győztes Bp. Honvéd csapatától. Van, akit kölcsön-, s van, akit végleg adnának – feltéve, ha a vevő hajlandó mélyen a zsebébe nyúlni. Sisa Tibor vezetőedző azt mondja: a névsor öszszeállításakor a szezonbeli teljesítmény volt az irányadó, ám az is igaz, hogy a pillanatnyi pénzügyi érdekek háttérbe szorítják a szakmaiakat, holott az Európa-ligában neves ellenfél várhat a pirosfeketékre.

Nézőpont kérdése, hogy szezonvégi sürgés-forgásnak, esetleg össznépi jövés-menésnek hívják, tény azonban, hogy jelentős változások várhatóak a kupagyőztes Bp. Honvéd játékoskeretében. Az érkezők „térfelén” egyelőre csak a Vasas-kapus Németh Gábor szerepel, a távozók rubrikája viszont szélsebesen megtelhet, miután a csapattól május 31-ével eltanácsolt Nemanja Arszenijevics, Misheck Lungu, Davor Magoc, Nenad Sztojakovics, Vincze Zoltán ötös fogat mellett a klub irányítói további 12 labdarúgótól elköszönhetnek. A hivatalos kommüniké úgy szól, hogy Bojtor László, Filó Tamás, Eugenio Bila „Genito”, Hercegfalvi Zoltán, Kocsis Ferenc, Koós Gábor, Maróti Béla, Edouard Ndjodo, Rabóczki Balázs, Marko Simics, Micso Szmiljanics, valamint Zsolnai Róbert is azon futballisták közé tartozik, akikről a kispestiek megfelelő pénz, csereajánlat, netán érdemi külföldi megkeresés esetén lemondanának. Igaz, a piros-feketéknél hangsúlyozták, hogy nem könnyű szívvel – s mellé leszögezték, szó sincs nyár eleji kiárusításról, illetve nagytakarításról. A klubtól kapott információk szerint arról van szó csupán, hogy jelezni kívánták: a tavasszal kölcsönben szereplő labdarúgókhoz továbbra sem ragaszkodnak, míg a (határokon túl) piacképes kerettagokat jó pénzért bármikor, bárkinek hajlandóak eladni.

„A vezetők immár nyílt lapokkal játszanak – értékelte Rabóczki Balázs a névsor megjelenését. – Nem zárkózom el a távozástól, sőt már akkor hallottam külföldi érdeklődőkről, amikor az újságok még nem írtak semmit sem. A szerződésem két évig Kispestre köt, és bár részleteket egyelőre magam sem tudok, hollandiai vesszőfutásom a Vitesse-nél nem tört meg annyira, hogy ódzkodjam az újabb légióskodástól. Mivel a futball manapság már az üzletről szól, gyanítom, olyan megállapodás születik, amely nekem és a klubnak is előnyös. Habár megvallom, nem ismerem a Honvéd pénzügyi terveit…”

Úgy fest, a szakmai jövőkép is homályos még.

Noha a perifériára szoruló futballisták távozása miatt aligha hullajt bárki könnyeket a Bozsik-stadionban, a meghatározó játékosok közé sorolható Genito, Hercegfalvi Zoltán, Rabóczki Balázs, Micso Szmiljanics kvartett búcsúja jelentős fejtörést okozhat Sisa Tibor vezetőedzőnek. Főképp, hogy az Európa-liga harmadik selejtezőkörére inkább izmosodnia, mintsem gyengülnie kellene a garnitúrának. Az is igaz viszont, hogy a Bp. Honvéd bajnoki szereplése, a csúfos tizenharmadik hely arra utal: ráfér a keretre a jelentős vérfrissítés, még akkor is, ha áldozatokkal jár.

„Tudomásul kell venni, hogy olyan világot élünk, amikor az üzlet számít – közelített a kérdéshez az anyagiak felől Sisa Tibor. – Most mindenhol különösen nehéz a helyzet, ezért sem meglepő, hogy komoly ajánlat esetén meghatározó játékosok távozhatnak. A névsor a vezetők és az általam megfigyelt teljesítmények alapján alakult így, s bizony el kell ismerni, hogy a bajnoki szereplésünk minden volt, csak nem fényes. Azzal számolok, hogy olyan időszak következik, amikor a csapatépítés kerül az előtérbe. Több fiatal játékos juthat lehetőséghez, a kiesők pótlását pedig az egyesület lehetőségei határozzák meg. Nincsen szakember a világon, aki ne tudna azonnal letenni az asztalra egy papírt a kiszemeltjeiről, de sajnos elsősorban olyanokat kereshetünk, akik szabadon igazolhatók. Ilyen az edző élete: igyekeznie kell alkamazkodni a változásokhoz.”

A Bp. Honvéd június 15-én kezdi el a felkészülést, a mozgolódás viszont már megindult – persze, még nem a pályán.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik