A feleség szava is számít

VOLESZÁK GÁBORVOLESZÁK GÁBOR
Vágólapra másolva!
2009.06.12. 22:38
Címkék
Nem zárható ki, hogy az esze helyett a szívére (is) hallgat Lothar Matthäus, amikor úgy dönt: aláírja a fehérváriak kettő plusz egy évre szóló ajánlatát. Bár a német szakember még nem mondta ki a végső szót, egyre több jel utal arra, hogy a korábbi szövetségi kapitány június 19-én igennel felel, s nem pusztán a szakmai kihívások, hanem huszonhat esztendővel fiatalabb felesége, a szemrevaló Liliana miatt is.

Ahogy egy játékos kedvű kisgyermek, aki páros lábbal ugrik a pocsolyába, úgy kavarja fel a hazai futballélet állóvizét Lothar Matthäus is. A 48 esztendős német szakember újbóli magyarországi szerepvállalása vihart kavart határokon innen és túl: a fehérváriak szerdai bejelentésére kapásból „ugrottak” a (főképp német) szkeptikusok; szerintük balszerencsés lépés volt a világbajnok érkezését már a szerződés aláírása előtt nagy csinnadrattával beharangozni.

Csakhogy felesleges lett volna tovább titkolózni. Noha a klubvezetők sokáig tagadták, hogy Lothar Matthäus az első számú jelölt az FC Fehérvár kispadjára (emlékezzünk csak: múlt hét kedden Mezey György még azt mondta a sajtó munkatársainak, hogy az exkapitány elutasította az ajánlatot), lapunk mégis tökéletes nyomon járt, amikor az izraeli Maccabi Netanya csapatától távozó vezetőedzőt „emelte” a piros-kékek élére.

„A fehérváriak által vázolt tervek felkeltették az érdeklődésemet – szögezte le a Nemzeti Sportnak adott exkluzív interjúban Lothar Matthäus. – És azt is elmondhatom, nem úgy álltam fel az asztaltól, hogy köszönöm szépen a lehetőséget, de nem kérek belőle.”

Tény azonban, hogy a végső szót még nem mondta ki a szakember. Ám egyre több jel utal arra, hogy a június 19-én, pénteken esedékes (sokak által már csak informálisnak vélt) utolsó megbeszélés után a dubai nyaralásából Európába visszatérő Lo-thar Matthäus aláírja kettő plusz egy évre szóló megállapodását.

Ezt támasztja alá, hogy szinte minden készen áll a szakember magyarországi fogadására; koszt és kvártély legalábbis biztosan vár rá, utóbbi persze eleve adva van: a korábbi kiváló játékos ugyanis nem adta el budapesti lakását, és amikor csak tehette, szívesen tért vissza egyik kedvenc városába.

S bár a napokban az ázsiai kontinensen élvezi a Perzsa-öböl és a melengető napsütés nyújtotta örömöket, egyetlen lehetőséget sem szalaszt el, hogy tájékozódjon a magyarországi körülményekről. Úgy tudjuk, felvette a kapcsolatot Kléber Lászlóval, a Berlinben élő FIFA-licences menedzserrel, aki telefonon oszt meg újabb és újabb részleteket a szabad idejét romantikával és némi jet-skizéssel töltő edzővel.

De ez még nem minden, hiszen Lothar Matthäus leendő pályaedzőjével, Bódog Tamással is nap mint nap egyeztet.

„Péntek délelőtt is váltottunk néhány szót – ismerte el a Mainzból hazatérő szakember. – Abban maradtunk, hogy nyaralás ide vagy oda, ha bármelyikünkben is kérdések vetődnek fel, nyugodtan hívhatja a másikat. Sokat beszélgettünk, és bár elismerem, nem szabad ezekből a telefonokból messzemenő következtetéseket levonni, egyre biztosabban állíthatom, hogy jól alakul a kapcsolatunk. Fontos feladat vár rám Lothar Matthäus segítőjeként, a tréner igényli, vagy mondhatnám, el is várja, hogy felkészüljek a körülményekből. Szombaton találkozom Mezey Györggyel, a klub szakmai igazgatója értékeli az előző szezont, s felvázolja a csapatépítéssel kapcsolatos terveit, elképzeléseit.”

Mindazonáltal sokan kétségbe vonják, hogy Lothar Matthäus száját a június 19-i tárgyaláson egy határozott „Ja!” hagyja el.

„Én is olvasom a lapokat – mondta a németek hitetlenkedésére Bódog Tamás. – Ez ellen nem lehet mit tenni. Úgyis az számít, hogy pénteken aláírás kerül a szerződésekre, addig meg azt híresztelnek, amit akarnak – nem zavar. Úgy tudom, már csak olyan apróságokat kell tisztázni, amelyek miatt nem hiúsulhat meg az egyezség.”

Közben Lothar Matthäus fehérvári jövőjét (is) firtató videobejegyzés került az addig kérdőjelek hadát felsorakoztató német Bild című lap internetes oldalára. Néhány kattintás után bárki szemtanúja lehet a Matthäus házaspár (Lothar és a nála huszonhat évvel fiatalabb, ukrán származású modell, Liliana) dubai időtöltésének. Piaci forgatagban, majd homokos tengerparton készült vágóképek váltják egymást, a pár kéz a kézben andalog, miközben a narrátor azt sugallja: a szépséges hölgynek is lehet szerepe abban, hogy a szakember Fehérváron folytassa edzői pályafutását. Mert bár a huszonegy esztendős Liliana remekül érezte magát Izraelben, nehezen viselte, hogy kiszakadt a modellvilág körforgásából – hiányolta szeretteit, jó barátait, ismerőseit. Nem is baj hát, hogy északnyugat felé veszik az irányt, közelebb kerülhetnek Németországhoz – közelebb a családi fészket jelentő Münchenhez.

Jól látszik, hogy a negyedik házasságában „lubickoló” Lothar Matthäus még mindig sármőr – a végső szót mégsem ő, hanem Liliana mondhatja ki.

Vagy talán már ki is mondta.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik