Bielefeldi hátraarc

VOLESZÁK GÁBORVOLESZÁK GÁBOR
Vágólapra másolva!
2009.06.17. 22:53
Címkék
Noha a fehérvári kispadra szóban elígérkező Lothar Matthäus kapós lett, akár egy szemrevaló menyecske, kiderült: a kedden megjelenő bielefeldi ajánlatot nem kell komolyan venni. A német élvonalból kiesett Arminia Bielefeld munkatársai felvették a kapcsolatot a korábbi magyar szövetségi kapitánnyal, csakhogy sajátos hatalmi harcaik miatt konkrét ajánlatig nem jutottak el – ellentétben az adott szó erejében rendületlenül bízó FC Fehérvár vezetőivel.

Nem feltétlenül a tájékozatlanság, inkább az elővigyázatosság irányítja a hamburgi székhelyű Bild címadóit. Hogy a „Hová megy Lothar Matthäus?” elnevezésű történetfolyam újabban megjelenő fejezetei elejére jókora kérdőjeleket böknek, nem a felelősség áthárításának, hanem a „biztos, ami biztos” elv vezérelte újságírói felfogás ékes bizonyítéka.

Mert ami tegnap még fekete, az ma már fehér – különösen akkor, ha a fókuszban Lothar Matthäus áll.

A német szakembernek a pályák közelébe sem kell mennie, hogy róla szóljanak a hírek; dubai nyaralása idején is minden második nap más-más csapat kispadjára ültették a lapok. Gyakoriság szempontjából még mindig a fehérvári vezet: a piros-kékek a múlt héten hivatalos közleményben tudatták, hogy a korábbi aranylabdás szóban már elígérkezett hozzájuk. Jelenjék meg bármi is az újságok címlapján, az FC Fehérvár vezetői hisznek abban, hogy a Lothar Matthäus száját korábban elhagyó „Ja!” megmásíthatatlan.

Ám amíg nincsen írásos (és kézjegyekkel ellátott) nyoma a magyarországi megállapodásnak, nem zárható ki, hogy a Matthäus-féle „…bárkivel szívesen tárgyalok” kártyacsata során korábban még rejtegetett lapok bukkannak fel az álláskeresés kusza asztalán.

Ilyen például a kedden felröppent bielefeldi lehetőség, amelyről aztán alig huszonnégy óra leforgása alatt máris kiderült, hogy bár igaz, mégsem úgy, ahogy megírták. A Bild információi szerint a német élvonal legrosszabbja – így értelemszerűen kiesője – bejelentkezett a korábbi magyar szövetségi kapitányért (külön érdekesség, hogy az Arminia Bielefeld kispadján a szezon végén öt napot éppen a 64 esztendős Jörg Berger ült, aki lapunk érdeklődésére elismerte, hogy megpróbálták Fehérvárra csábítani).

Villámgyors fordulat, hogy szerdán kiderült: a bielefeldiek mégsem szeretnék már Lothar Matthäust alkalmazni. A külföldi kollégák tájékoztatása szerint hatalmi harc dúl a német másodosztály „újoncánál”, a vezetői „húzd meg, ereszd el” egyenes következménye, hogy nem tudnak (vagy nem akarnak…) megállapodni az új vezetőedző személyé-ben.

Hogy ragaszkodjunk a kronológiához: a múlt hét végén egy közvetítő telefonon felvette a kapcsolatot a Perzsa-öböl (no meg persze szemrevaló felesége, Liliana) szépségei-nek hódoló szakemberrel, majd a hétfő esti felügyelőbizottsági ülés után bielefeldi oldalról is megerősítették, hogy Lo-thar Matthäus a jelöltjeik között szerepel. A Bild úgy tudja, hogy kedd délután a csapattól hivatalosan is megkeresték a szakembert, aki kész volt beszélni az ajánlat részleteiről.

Úgy volt, hogy szerdán az Arminia Bielefeld szakmai vezetője, Detlev Damme-ier is felhívja az edzőt, csakhogy az első tapogatózó lépés után piros lámpát kapott a „hadművelet”. Állítólag a felügyelőbizottság adta ki az ukázt, hogy eddig, és ne tovább! A bielefeldi zűrzavar hátterében a június 22-i közgyűlés állhat, amely nemcsak tehetős üzletemberek szerepvállalásáról dönt, hanem néhány mostani elöljáró fejének porba hullását is hozhatja.

„Tudok a bielefeldi érdeklődésről, ám ahogy arról az újságok is beszámoltak, a kieső lelkesedése gyorsan alábbhagyott – értékelte a fordulatot a szakember ügyeit intéző külföldi menedszeriroda munkatársa, Wim Vogel. – Ez ilyen világ; az egyik nap még úgy tűnik, hogy meg is egyezhetünk, a másikon pedig kiderül: pusztán időpocsékolás a megkereséssel foglalkozni. Ajánlatok jönnek-mennek; eddig is volt belőlük elegendő, ezután is lesz. Lothar Matthäus szerda este hazarepül Dubaiból, és ezúttal már biztosan állíthatom, hogy rövid németországi tartózkodás után Magyarország felé veszi az irányt.”

Ahogy a Bild fogalmazott: Lothar Matthäusnak nem kell attól tartania, hogy állás nélkül marad. A szakember pénteken kezébe veszi a szerződéstervezetét: ha a leírtakra egyetértően bólogat, kettő plusz egy esztendőre az FC Fehérvár vezetőedzője lesz, és végre pont kerül az elhúzódó „jön, megy” szócsata végére.

Vagy felkiáltójel.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik