Egyelőre nem tisztul a kép

VOLESZÁK GÁBORVOLESZÁK GÁBOR
Vágólapra másolva!
2009.07.13. 23:19
Címkék
Az MLSZ hivatalos internetes oldala úgy fogalmaz: a múlt csütörtöki huzavonát követően Kisteleki István elnök további egyeztetésekkel bízta meg George F. Hemingwayt, hogy legkésőbb hétfőre alakítsa ki álláspontját a tévés közvetítési jogok értékesítéséről. Naivitás volt azt gondolni, hogy a keddi, mindent eldöntő elnökségi ülés előtt kiderülhet: a Digi Tv vagy az opciós jogával élni kívánó Sport Televízió lehet a befutó…

Ezt már nem lehet tovább fokozni: ahogyan a múlt hét csütörtökön, úgy most sem született megnyugtató válasz arra a kérdésre, hogy a Digi Tv avagy az opciós jogával élni kívánó Sport Televízió közvetíthet-e bajnoki mérkőzéseket a vészesen közeledő új szezontól. Noha a végső szót csak kedden mondja ki az MLSZ elnöksége, éppen a szövetség internetes oldala nyomatékosította, hogy a kínos huzavona után további egyeztetésekkel megbízott George F. Hemingwaynek alig huszonnégy óra alatt (azaz legkésőbb hétfőre!) minden szempontból tiszta álláspontot kell kialakítania.

Kínos, de még hétfő este, lapzártakor is úgy festett: erélytelen volt a fentről, Kisteleki Istvántól érkező ukáz.

A tulajdonosi tanács első emberének mentségére szóljon, hogy a kép elég zavaros, aligha lehet ilyen gyorsan kristálytisztává tenni.

Korábban már részleteztük a két televíziós társaság „pénztárca-nyitogató” küzdelmének hátterét; beszámoltunk arról, hogy az eddigi partnernek, a Sport Tv-nek opciós joga van, s mivel a csatornát működtető Chello Central Europe Műsorszolgáltató Zrt. úgy döntött, megadja a Digi Tv „piacmozdító” – azaz három esztendőre 2.4 milliárd forintot garantáló – ajánlatát, papíron tuti befutónak számított.

Csakhogy kiderült: a Sport Televízió győzelmét éppen a papírforma teszi kétségessé.

Hiába írta ugyanis levelében George F. Hemingway, hogy a Chello Central Europe által megküldött szerződésajánlatot terjeszti az MLSZ elnöksége elé, és javasolja elfogadásra, a tulajdonostársaknak az egyeztetés során kétségeik támadtak. Máté Pál, a Sport Tv főszerkesztője igyekezett hangsúlyozni: nem arról van szó, hogy az egyik ajánlat jobb a másiknál, elvégre nekik a vetélytárs licitjét kellett azonos feltételekkel tartaniuk.

Nos, éppen ez váltott ki vitákat. Kisteleki István szerint „…arra kértük a jelentkezőket, határozzák meg ajánlatuk minden részletét forintban kifejezve”, a megállapodáshoz vezető egyenes út azért vezetett jogi labirintusba, mert a tételeket szinte lehetetlen volt úgymond tarifálni. A megkérdezett dr. Papp Gábor ügyvéd aggódott: „ez már nem pusztán jogi, hanem közgazdasági kérdés is…”

Így érkezett el a hétfő délután, amikor álláspontja iránt érdeklődve felkerestük a Bp. Honvéd tulajdonosát, George F. Hemingwayt.

„A Digi Tv és a Sport Televízió páros közül kerül ki a győztes – szólt a teljesen kézenfekvő válasz. – Nyugodtan kijelenthetem, hogy a közvetítési ügy végre végső stádiumába lépett, viszont még várok egy választ, amely nélkül nagy hiba lenne döntést hozni. Higgye el, hamarosan javaslatot teszünk a szövetség elnökségének. Nem azért nem árulom el, melyik társaság mellett voksolunk, mert nem akarom, hanem azért, mert egyszerűen nem tudom. Ha tudnám, úgyis elmondanám…”

Habár ekkor még mindig úgy tűnt, a keddi MLSZ-elnökségi előtt kiderül, a Digi Tv vagy a Sport Tv nevét tartalmazó papíros kerül a szövetségi asztalra, egyik csatornánál sem tudtak arról, hogy a George F. Hemingway vezette tanács bejelentésre készülne.

„Nincs arról információnk, hogy hétfőn bármilyen előzetes döntés születne – emelte ki Kristóf Péter, az újonnan induló DigiSport felelős szerkesztője. – Szombat reggel találkoztam a Napkelte stúdiójában a kispestiek tulajdonosával. A beszélgetés során elhangzott, hogy kedden határoznak a televíziós közvetítési jogokról. Hogy előtte a tulajdonosok mit csinálnak, arról semmilyen hivatalos értesítést nem kaptunk. A helyzet már így is elég zavaros, mi viszont a tiszta játék elkötelezettjei vagyunk.”

A Sport Televízió főszerkesztője, Máté Pál a vetélytárshoz hasonlóan nyilatkozott.

„Nekünk senki sem szólt, hogy a tulajdonosi tanács már hétfőn egyeztetne – érkezett a válasz. – Afelől nincsenek kétségeim, hogy ha valami eldől, arról öt percen belül úgyis tudomást szerzünk, de addig nem tehetünk mást, mint izgatottan várjuk a döntést.”

Mikor felvetjük, hogy a futballkedvelők is hasonlóan izgatottak már, Máté Pál nyomatékosítja: „…nálunk jobban biztosan nem.”

Később aztán újból George F. Hemingway telefonszámát tárcsáztuk – de az üzletember nem tudott új hírrel szolgálni.

„Nincs még eredmény!” – szólt a nap summázata, majd a klubtulajdonos rövidre zárta a beszélgetést azzal, hogy összejövetelen van.

Áll a bál.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik