Csak a cirkusz biztos

VOLESZÁK GÁBORVOLESZÁK GÁBOR
Vágólapra másolva!
2009.07.27. 23:26
Címkék
A Kincsem park helyett a Puskás Ferenc Stadionban koncertezne Madonna. Apró szépséghiba, hogy a labdarúgó-válogatott egy héttel később, szeptember 5-én Svédország ellen játszik sorsdöntő vb-selejtezőt. Nem lehet kérdés, mi a fontosabb a nemzeti stadionban: a koncert vagy a válogatott reménybeli sikere…

Megnyitása óta immár több mint ötvenöt esztendő telt el, ebben a korban aligha várható el a ránctalan arc, a daliás külső. Ezért hát a Puskás Ferenc Stadiontól sem kívánhatjuk már, hogy mindig a régi fényében tündököljön, úgy csillogjon-villogjon, mintha csak most épült volna. Az egykori Népstadion így, kissé öregurasan, viseltesen ugyanúgy a nemzeté; és ahogy a korosodó nagyszülő, úgy hazánk legnagyobb sportlétesítménye is a „hozzátartozók” kedvence marad. Még akkor is, ha sokan egyszerűen csak törmelékfelhőben pöfögő markológépekkel oldanák meg a Puskás-stadion karbantartását…

A végén legelő lesz a gyepszőnyegből

Az öreg arénában fellépett Louis Armstrong, Freddy Mercury, Bruce Springsteen vagy éppen Sting – hogy csak néhányat említsünk az idelátogató neves külföldi zenészek közül. S most különös aktualitása van annak, hogy e helyütt nem az atlétikai Eb résztvevőit, a magyar, az angol, az argentin vagy a brazil labdarúgó-válogatott játékosainak nevét hoztuk fel példaként: úgy fest, a nyáron újfent egy világsztár előadó látogat hazánkba, és tapossa a Puskás-stadion gyepét: az „újravakolt” Madonna koncertezhet az ódon, málladozó lelátók között.

S ennek most valahogy nem tudunk örülni.

Ahogy Kisteleki István, a Magyar Labdarúgó-szövetség első embere sem ünnepelt, amikor tudomására jutott, hogy a Madonna-turné budapesti programját a koncertet szervező cég a Kincsem park helyett a Puskás Ferenc Stadionba helyezné át. Az augusztus 22-i rendezvény ugyanis vészesen közel esik a magyar válogatott szeptember 5-i (szombati), Svédország, valamint a négy nappal később esedékes, Portugália elleni sorsdöntő vb-selejtezőjéhez. Az elnök elmondta: csapatunk huszonhárom éve nem vívott ilyen fontos mérkőzéseket, ezért sem támogatja, támogathatja Madonna „átszállítását”, mert egy ilyen rendezvény után úgy festene a gyepszőnyeg, mintha csak kiéhezetten trappoló tehéncsordát hajtottak volna rá legelni.

Kisteleki István levele segélykiáltással ér fel

Amúgy is: érthetetlen a villámgyors változtatási kérelem, hiszen a belépőket már február óta árusítják, és ahogy a plakátokon, úgy a jegyeken is a Kincsem park szerepel helyszínként. Nos, levélben fordultunk a Live Nation szervezőiroda marketingigazgatójához, Márkus Évához; azokra a kérdésekre kértünk válaszokat, hogy igazak-e a helyszínváltoztatásról szóló értesülések, illetve hogyan állnak a tárgyalások, és mi indokolja – indokolta… – a módosítást?

„Jelenleg még nem tudunk az ügyben nyilatkozni, amint végleges döntés születik, tájékoztatni fogjuk a médiát és a közönséget.” – érkezett a válasz a felvetésekre.

Közben Kisteleki István – biztos, ami biztos… – levelet írt Török Ottónak, a Nemzeti Utánpótlás-nevelési és Sportszolgáltató Intézet (NUSI) főigazgatójának, amelyben a Puskás-stadion augusztus végi bérbeadása kapcsán fejezte ki aggodalmát.

Holló János, a NUSI marketingvezetője a következőket mondta lapunknak: „A múlt héten valóban megkeresett bennünket a Live Nation szervezőiroda. Máskor is rendeztek már nálunk koncerteket, nem egyedi alkalomról lenne szó. Úgy értesültem, hogy a felek egyelőre csak a beszélgetésig jutottak. A menet ilyenkor az, hogy a szervezők az Olimpiai Központ vezetőjét, Kis Györgyöt keresik fel.”

Mi is próbáltuk – mindhiába.

„Utólag mindig mindenki nagyon okos… – fűzte a kedden, vagy talán szerdán várható végleges döntés elé Kisteleki István. – Én előre sikoltok, a levelem amo-lyan segélykiáltás. Berzenkedem a koncert ötletétől, hisz korábban kiderült, hogy harminc-negyven nap sem elegendő a gyepszőnyeg rendbetételére. Persze minden más lenne, ha most az Allianz Arenáról beszélnénk, elvégre ebben az esetben biztosítottnak látnám, hogy nemcsak ígérik, de meg is csinálják a pályát. A teljes cseréhez úgy húsz-, harmincmillió forintra lenne szükség, és kétlem, hogy az üzemeltetőnek van ennyi pénze. Egyébként is: már harminc éve nem újították fel a pályát, és nincs arra biztosíték, hogy most majd megteszik.”

A szövetség hetvenmillió forintos áldozatot hozott

2007 júliusában a Rolling Stones „kövei” úgy feldúlták a Puskás-stadion gyepét, hogy a később „barátságosan” botladozó olaszok azóta is libalegelőként emlegetik (amúgy a vége 3–1 lett ide); egy esztendővel korábban Robbie Williams koncertje után a pályagondok miatt eleve a Megyeri útra „terelték” a fociforgalmat – az Eb-selejtezőn a norvégok le is gázoltak minket 4–1-re…

A sportszakmai kifogásokon kívül anyagi és erkölcsi aggályai is vannak az MLSZ elnökének.

„A szövetség nem sajnált hetvenmillió forintot áldozni arra, hogy hét-nyolcezer emberrel többen mehessenek ki a sorsdöntő selejtező mérkőzésekre – árulta el Kisteleki István. – Többek között felújítottuk a vizesblokkokat, eltakarítottuk a lelátóról a máló darabokat. Derült égből villámcsapásként ért a mostani bizonytalanság, most majd aggódhatunk, milyen lesz a pálya… Itt jön az, miért nincsen egy multifunkcionális nemzeti stadionunk, egy szentélyünk, annak dacára, hogy az MLSZ jelezte: önerőből építene egyet. Főképp azért vagyok elkeseredve, mert sokan most sem látják be: óriási lehetőség előtt áll a hazai sportág. Olyan lehetőség előtt, amely nemigen mérhető pénzben. Ha sikeresek vagyunk, növekedhet futballunk társadalmi elfogadottsága, presztízse. Lendületet kaphat a labdarúgás, több gyermek szeretne focizni, boldogabbak, elégedettebbek lesznek az emberek. Ezek bizony olyan dolgok, amelyekre egy Madonna-koncert aligha képes. Bízom Török Ottóban, felelős vezetőként ismertem meg, így remélem, hogy felelős döntést hoz, és nem valamilyen érdektől vezérelve határoz arról, hogy a Puskás-stadionban fellép-e Madonna, vagy sem.”

Amúgy meg: cirkusz így is, úgy is lesz…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik