Rafa Benítez intelme

BERECZKY ATTILABERECZKY ATTILA
Vágólapra másolva!
2009.08.06. 23:33
Címkék
Nagyot fordult a világ fél év alatt a Loki labdarúgóival. Márciusban, az Újpest otthonában elszenvedett 2–0-s vereség után rettentő távolinak tűnt a magyar bajnokság aranyérme, mindenki a lila-fehéreket tartotta az első számú favoritnak. Végül a DVSC-TEVA lett a befutó, s Herczeg András együttese a svéd bajnok Kalmar és az észt aranyérmes Levadia Tallinn búcsúztatása után már csak egy lépésre van a Bajnokok Ligája csoportkörétől. Ha a debreceniek el is bukják a legrangosabb kupasorozat utolsó kvalifikációs körét, akkor is ott lesznek az Európa-liga főtábláján.

Manapság a DVSC-TEVA sikerétől hangos az ország: megváltozott a hangulat az együttes körül, olyan helyekről is érdeklődnek, ahol a labdarúgás legfeljebb akkor kerül szóba, ha Cristiano Ronaldo klubot vált.

Sokkal nagyobb a médiaérdeklődés, és ez egyértelműen pozitív jelzés számunkra – ment elébe az első kérdésnek Herczeg András, a DVSC klubmenedzsere. – Szerepeltünk a közszolgálati csatorna esti közéleti műsorában, és a kereskedelmi televíziók is foglalkoznak a csapattal. Ez azt jelenti, hogy a társaság olyan teljesítményt nyújtott, amely érdemes a figyelemre.

Így gondolták a szurkolók is, mert a Levadia elleni visszavágón zsúfoltak voltak az Oláh Gábor utcai stadion lelátói.

Fantasztikus atmoszférában léphettünk pályára, és ez nagyon sokat segített. Magyar játékos ritkán játszhat ilyen hangulatban, szurkolóink tevékeny részt vállaltak a sikerből. A fiúk olyan estét éltek át, amely erőt adhat a folytatásra, ezután tudják, hogy extra produkcióval maguk mellé állíthatják az embereket.

Legrosszabb esetben is az Európa-liga csoportkörében szerepelhet a Loki, ez sporttörténelmi siker a klub életében.

Bármelyik európai kupát veszem, nagy teljesítmény, ha egy magyar együttes a csoportkörbe jut.

A magyar labdarúgásra is ráfért ez a diadal, hiszen nagyon kellenek a pontok ahhoz, hogy csapataink ne kiszolgáltatott helyzetből vágjanak neki az európai kupák selejtezőinek.

Számunkra ezért is volt fontos szerdán a győzelem. Nem akartunk ráülni az eredményre, gólt akartunk szerezni a Levadia ellen, és nem mellékesen az előny biztonságot is adott a folytatásra.

Számítottak arra, hogy az észt bajnok Debrecenben nyíltabb futballt vállal fel, mint hazai pályán?

Gondoltuk, hogy többet kezdeményez, nem lesz olyan zárt, hiszen mindenképpen gólt kellett szereznie a továbbjutáshoz. Ezért volt ilyen eseménydús a találkozó.

Ha válogathatna a lehetséges ellenfelek közül?

Ne folytassa! Öt nagyon erős együttes közül kapunk ellenfelet. Eddigi két riválisunkat is magasabban jegyezték nálunk, ők voltak a kiemeltek, nem mi. Túljutottunk a svéd bajnokon, majd a tallinni csapaton, amely elbúcsúztatta a lengyel aranyérmest, az elmúlt években a macedón első helyezettet, két éve a holland Twentét.

Már biztos, hogy további nyolc kupamérkőzés vár együttesére. Ez oldhatja a játékosok feszültségét?

Azt várom, hogy egészséges feszültség dolgozzon a fiúkban. De ez érthető is, hiszen olyan szinten játszhatnak, amely magyar futballistának ritkán adatik meg.

A folytatásban el kell hagyniuk Debrecent, s a Puskás-stadionban fogadják majd ellenfeleiket.

Tudtuk, hogy így lesz, ha eljutunk idáig. Jó volt érezni, hogy mögöttünk áll az egész város, de remélem, Budapesten is sokan biztatnak minket.

Szép és nehéz ősz előtt áll a Loki: az európai kupa mellett ott a magyar bajnokság is…

Biztosan nehéz lesz több fronton helytállni, ez a miénknél jobb csapatoknak is gondot okoz. Ma is őrzöm Rafa Benítez, a Liverpool menedzserének nyilatkozatát arról, hogy az edző nem várhatja el játékosaitól, hogy hetente három tétmeccsen csúcsformában legyenek. A labdarúgókat nem lehet fáradhatatlan gépként kezelni. Fontos a bajnokság is, de felemelő ilyen kupameccseket játszani. Érezzük a szimpátiát, nemcsak Debrecenben, hanem az egész országban. Tudja, azt szeretném, ha mindig ennyire szeretnék a csapatot…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik