Korán ébredő szlovákok…

POLGÁR LÁSZLÓPOLGÁR LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2006.07.14. 02:40
Címkék
Július 14-én rajtol a 14. szlovák labdarúgó bajnokság, hivatalos nevén a Corgon Liga 2006/2007-es pontvadászata. A holtidényt nem a játékos- és edzőkeringő tartotta lázban, sokkal inkább azok a változások, melyek a szlovák futballra köszönthetnek a jövőben, mivel az eddigi tízcsapatos mezőnyt kettővel emelték.
Szkukalek Igor is hazatért
Szkukalek Igor is hazatért
Szkukalek Igor is hazatért
Szkukalek Igor is hazatért

A bajnoki cím védője, illetve kupagyőztes MFK Ruzomberoknál a cél egyértelmű: a csúcson maradni, esetleg az Artmedia tavalyi BL-sikereit megismételni, mindezt előzetes számítások szerint kb. 70 millió szlovák koronából (azaz nagyjából 500 millió forintból). A BL-selejtezők után a gárdát elhagyja a liga tavaly 21 találatot jegyző gólkirálya, Erik Jendrisek, aki egy évre a német Hannoverhez kerül kölcsönbe. A trónkövetelők táborát az Artmedia (költségvetése az új idényben is durván 60 millió korona lesz), az MSK Zilina (50-60 millió), és a legnagyobb szurkolótáborral rendelkező Spartak Trnava alkotja, bár a költségvetésük alapján a frissen feljutott patinás Slovan Bratislava (65 millió), illetve az MFK Kosice (68 millió) sem panaszkodhat. A kassaiak egykor még a Bajnokok Ligájában is szerepeltek, azóta viszont gyakorlatilag egy új klub épült fel a régi maradványain. A harmadik feljutó az FC Senec gárdája volt.

Edzőváltásra nem sok klubnál került sor, így a tavaly még Nagyszombaton dolgozó Jozef Adamec Molnár Lászlót váltotta a pozsonyi Artmediánál, a szlovák legenda helyére a Spartakhoz Jozef Bubenko érkezett, míg a korábban a Ferencvárost is edző horvát Marijan Vlak a zsolnaiak kispadját hagyta ott. A neves trénerek közül Jozef Jankechet a Slovannál találjuk, míg Ladislav Jurkemik az Internél irányítja a szakmai munkát.

Külön érdekesség a bajnokság lebonyolításában, hogy a tizenkét csapat egy oda-vissza kört játszik, majd az első nyolc a felsőházban, az utolsó négy pedig az alsóházban folytatja úgy, hogy kiegészülnek a másodosztály első négy helyezettjével, s velük mérkőznek a Corgon Liga négy kiadó helyéért.

A játékosok közül a rózsahegyi bajnoknál kulcsszerepet betöltő középpályás, Marek Sapara még külföldre szerződhet, nem ilyen egyszerű viszont a legutóbbi társ-gólkirály nyitrai Rák Róbert esete. A szlovákiai magyar támadó 2004-ben még a másodosztályban volt a legjobb góllövő 23 találattal, 2005-ben pedig 21-szer mattolta az ellenfél kapusait, klubjának vezetői azonban nem engedik a csatárt máshová igazolni. Rákkal kapcsolatban kérőként legutóbb a Kaiserslautern neve merült fel, más kérdés, hogy a német fél kellő türelmet tanúsít-e a továbbiakban. Véget ért időközben a magyar drukkerek számára régi ismerős Tomás Medved kálváriája, mivel a pápaiak egykori gólkirálya a besztercebányai Duklához igazolt. S ha már Rák Róbert személyében szlovákiai magyar futballista szóba került, érdemes megjegyezni, hogy fontos szerepe lehet még Straka Gábornak és Saláta Kornélnak az Artmediánál, Horváth Csabának, Szkukalek Igornak és Baranyai Gézának a trencsényieknél, Pulen Gézának a kassaiaknál, és Kiss Dánielnek a Slovannál.

A szlovák labdarúgás vezetői időközben azt is eldöntötték, hogy megépül a Nemzeti Stadion a Téglamezőn, ami azt jelenti, hogy a Slovan csak az ősszel szerepelhet otthonában, tavasztól 2008 őszéig az Artmedia ligeti pályáján fogadja ellenfeleit.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik