UEFA-kongresszus: kitüntetés az Aranycsapatnak, bővülhet az Eb-mezőny

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2007.01.26. 12:27
Címkék
Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) düsseldorfi kongresszusán Lennart Johansson elnök a szervezet érdemrendjének smaragd fokozatával tüntette ki Puskás Ferencet. A díjat - amelyet az Aranycsapat novemberben elhunyt kapitánya posztumusz kapott meg - eddig csak a francia Jacques Ferrandnak, illetve a jugoszláv Milan Miljanicnak adományozták oda.
Az elismerést Öcsi bácsi özvegye vette át.

Az UEFA Grosics Gyulát, Buzánszky Jenőt, valamint az 1954-es világbajnoki döntőben az Aranycsapatot 3-2-re legyőző német válogatott két tagját, Horst Eckelt és Ottmar Waltert díszes üvegszobrocskával jutalmazta.

A düsseldorfi kongresszuson napirendre került a skótok javaslata, nevezetesen, hogy a 2012-es kontinensviadalon az eddigi 16-ról 24-re emeljék fel a résztvevő csapatok számát.

A tagországok egyelőre csak arról szavaztak, hogy a szervezet készítsen-e a felvetéssel kapcsolatban egy megvalósíthatósági tanulmányt, de a voksolás egyértelműen az ötlet pozitív fogadtatását mutatta: az 52 lehetséges szavazatból 44-et kapott.

Franz Beckenbauer, a tavalyi, németországi világbajnokság szervezőbizottságának elnöke ugyanakkor nyíltan ellenzi a bővítést.

"Még az lesz a vége, hogy egyszer csak mind az 52 válogatott ott lehet a döntőben" - mondta kissé ironikusan.

A jelenlegi, 16 csapatos mezőnyt először az 1996-os, angliai Eb-n alkalmazták, korábban sokáig nyolc gárda szerepelhetett a tornán.

A 2012-es kontinensviadalt a horvátokkal közösen Magyarország is szeretné megrendezni, ezen kívül Olaszország, valamint Lengyelország Ukrajnával közösen kandidál. A döntést április 17-18-án hozza meg az UEFA végrehajtó bizottsága.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik