Skócia: öt évre börtönbe kerülhetnek az isten nevében gyalázkodók

Vágólapra másolva!
2011.06.17. 22:20
A skót parlament olyan törvény elfogadására készül, aminek értelmében a stadionokból kitilthatják, illetve akár öt évre börtönbe zárhatják azokat, akik a labdarúgó-mérkőzések alkalmával vallási (vagy faji) alapú gyűlöletkeltésre alkalmas viselkedést tanúsítanak, az interneten gyalázkodnak.

A pénteken nyilvánosságra hozott, és – elfogadása esetén – még az új idény előtt életbe léptetni szándékozott törvénytervezet alkotóit a közelmúlt Rangers–Celtic rangadóin tapasztalt, a különböző vallási hovatartozásból fakadó erőszak ösztökélte cselekvésre.

A két glasgow-i nagycsapat közül a Rangers hagyományosan a protestánsok, a Celtic a katolikusok támogatását élvezi, és a két tábor összecsapásai évtizedek óta gondot okoznak a rendfenntartóknak.

Ha elfogadják a törvénytervezetet, akkor a stadionokon belüli és kívüli, illetve az interneten megvalósuló szurkolói gyűlöletkeltés – legyen az vallási, faji vagy más alapú – akár ötéves börtönbüntetést is eredményezhet. Jelenleg hathónapnyi börtön a maximális büntetési tétel ilyen esetekben.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik