Válaszúton a MU: duplázás - de miben? Jön a Chelsea!

Vágólapra másolva!
2013.03.10. 11:56
null
Vörös-kék feszültség az októberi Ligakupa-meccsen (Fotó: Action Images)
A Manchester United egy nagy labdarúgó-mérkőzéssorozatból (Bajnokok Ligája) már kiesett az utóbbi napokban, s bár a Premier League tabelláját tetemes előnnyel vezeti, aligha lenne jó akusztikája, ha vasárnap a nagy presztízsű FA-kupától is búcsúzni kényszerülne.

 

Már csak azért sem, mert a duplázás – nem a gyors kiesésekben, hanem a bajnokság és az FA-kupa egy idényen belüli együttes megnyerése általi – Angliában különösen nagy dicsőségnek számít, így magától értetődőn ott lebeg célként Sir Alex Ferguson és emberei előtt is.

S persze azért sem, mert a Manchester United kiesését nyugtázó jegyzőkönyvre a jelenbeli egyik legnagyobb rivális, a Chelsea nyomná rá a pecsétet. Miközben az FA-kupa 2004 óta egyszer sem került az Old Traffordra, a Chelsea afféle specialistává nőtte ki magát: a legutóbbi hat szezonból négyben a londoni kékek zsákmánya lett a serleg, azaz jelentősen faragtak a 11 diadalával angol csúcstartó MU-val szembeni hátrányukon – most hétnél tartanak, és holtversenyben negyedikek az angliai örökranglistán.

EGY KIS MU–CHELSEA MÚLT

• A két csapat eddigi 165 tétmérkőzéséből 72-t a Manchester United, 45-öt a Chelsea nyert meg, 48 döntetlennel ért véget.

• Az FA-kupában is a United mérlege a jobb, de ebben a sorozatban is Chelsea-győzelmet hozott a legutóbbi randevú – a 2007-es finálé egyetlen gólját Didier Drogba lőtte.

• A Chelsea 13-at megnyert a legutóbbi 14 olyan FA-kupa-ütközetéből, amelyikben élvonalbeli csapat volt az ellenfele.

A két csapat legutóbbi hét meccséből a United csupán egyet veszített el – éppen az eddigi utolsót: a Ligakupában októberben vívott mérkőzés emlékezetes eredménnyel, 5–4-es londoni győzelemmel ért véget. Roberto Di Matteo utolsó látványos sikere volt az a londoniak kispadján; az olasz menedzsert nem sokkal később Rafa Benítez váltotta, ami alkalmat teremt arra, hogy egy nagy edzői rivalizálás keretében is értelmezzük a vasárnapi negyeddöntőt.

Ferguson és Benítez kapcsolata 1999-ben, a spanyol manchesteri tanulmányútja idején vált szorosabbá, és a szimpátia fokozatos elmélyülését közös borozgatás, futballt illető eszmecsere jelezte, majd 2005-ben egy gratuláló levél, amelyet Ferguson a már Liverpoolban dolgozó, friss BL-győztes kollégának címzett.

Ahogyan aztán a két csapat egyre közelebb került egymáshoz a bajnoki tabellán, úgy hűvösödött a két szakember viszonya. Nyilvánvalóan egyikük sem vonhatta ki magát a lélektani hadviselésből, és ahogyan durvultak a csipkelődések, úgy élezte viszonyukat az ilyesmire hajlamos sajtó. A vasárnapi meccs felvezetésének is ez az egyik fő csapásiránya: mit vág majd egymás fejéhez a két hadvezér – remélhetőleg csak szavakban? Előbb persze jöjjön a meccs...

A másik vasárnapi FA-kupa-negyeddöntő garancia arra, hogy a négy között lesz második vonalbeli csapat: a kérdés csak az, hogy a Millwall vagy a Blackburn (mint ismert, szombaton a Wigan és a Manchester City már lefoglalt két helyet). A két rivális egymás sarkát tiporja a Championship kiesőzónájának közelében, a továbbjutás mindkettejük számára „idénymentő" tartalommal is bírna. A 2004-ben döntőt játszó Millwall összességében ötödször juthat be a legjobb négy közé, a Rovers 19-edszer – 2007 óta először.

Egy mondat a vasárnap kora esti bajnoki rangadóról: a fénysebességgel száguldó Tottenham a legutóbbi két meccsét szintén megnyerő Liverpool vendége lesz. A Spurs a legutóbbi három vizitje során rendre pontot rabolt az Anfield Roadról (egyszer hármat), és ezeken a meccseken gólt sem kapott. A Liverpool Daniel Sturridge és Martin Skrtel visszatérésétől feldobva a rossz széria megtörését reméli, a Spurs egyebek mellett Emmanuel Adebayor felépülésétől várja a folytatását.

OLASZORSZÁG

A Juventus sorozatban a negyedik hazai győzelmére tör vasárnap délután, és bár a Cataniától több mint három éve nem kapott ki, érdemes figyelembe venni, hogy a szicíliaiak a legutóbbi két idegenbeli meccsükről (Atalanta, Parma) pontot vittek haza. A Napoli a négyes bajnoki döntetlenszériája – természetesen diadalmas – megtörése reményében utazik a Chievóhoz, még annak tudatában is, hogy a veronaiak a legutóbbi két alkalommal pont nélkül bocsátották útjára. Az esti programot az Internazionale és a Lazio egymás mellől kezdi: a milánóiak a Bolognát fogadják (januárban a kupában már legyőzték vendégüket), a velük azonos pontszámmal álló rómaiak pedig a nyakukba lihegő Fiorentinát – első ránézésére ettől a meccstől várható nagyobb csata.

SPANYOLORSZÁG

A Barcelona oly messzire előrevágtatott, hogy két madridi üldözője – akik április végén a bajnokságban, majd május közepén a Király-kupa döntőjében is összecsapnak – már csak a második helyért vetélkedhet reális sansszal. Pillanatnyilag az Atlético foglal el jobb pozíciót a tabellán, de számára ígérkezik nehezebbnek a vasárnap, hiszen vendége a legutóbbi 17 tétmeccséből csupán egyet (a Real Madrid ellenit) elveszítő Real Sociedad lesz. A Real Madrid a kieséstől fenyegetett Celta Vigónál vizitál, és bár a decemberi látogatás kellemetlen emléke még friss (1–2 a kupában), a januári visszavágó négygólos megnyerése és az időközben bekövetkező formajavulás arra enged következtetni, hogy a Mourinho-legénység jó eséllyel pályázik négyes bajnoki győzelmi sorozata folytatására.

NÉMETORSZÁG

A Hannover a sérült Huszti Szabolcs nélkül fogadja a négy forduló óta nyeretlen, az európai kupahelyekről lassacskán lecsúszó Frankfurtot, míg a másik vasárnapi mérkőzésen a Hamburg lesz a nem túl jó passzban lévő Stuttgart vendége. A német szaklap, a Kicker jóslata szerint Hajnal Tamás kispados lesz a stuttgarti csapatban.

FRANCIAORSZÁG

Ki marad az élen száguldó Paris Saint-Germain nyomában? Ez – és a biztos BL-részvételt jelentő második hely – a tétje a Lyon–Marseille rangadónak, amelyet a hazaiak hármas veretlenségi sorozattal és valamivel derűlátóbban várnak.

A LEGFONTOSABB KÜLFÖLDI LABDARÚGÓ-MÉRKŐZÉSEK – VASÁRNAP
ANGLIA
FA-KUPA, NEGYEDDÖNTŐ

15.00: Millwall (II. o.)–Blackburn (II. o.) (tv: Sport1)
17.30: Manchester United–Chelsea (tv: Sport1)
PREMIER LEAGUE, 29. FORDULÓ
16.00: Newcastle–Stoke
17.00: Liverpool–Tottenham (tv: Digi Sport 1)

SPANYOLORSZÁG
PRIMERA DIVISIÓN, 27. FORDULÓ

12.00: Bilbao–Valencia
17.00: Levante–Getafe
19.00: Celta Vigo–Real Madrid (tv: Sport1, 19.30)
21.00: Atlético Madrid–Real Sociedad (tv: Sport1)

OLASZORSZÁG
SERIE A, 28. FORDULÓ

12.30: Atalanta–Pescara (tv: Sport Klub)
15.00: Cagliari–Sampdoria
15.00: Chievo–Napoli
15.00: Juventus–Catania (tv: Sport Klub)
15.00: Palermo–Siena
15.00: Parma–Torino
20.45: Inter–Bologna (tv: Sport Klub)
20.45: Lazio–Fiorentina

NÉMETORSZÁG
BUNDESLIGA, 25. FORDULÓ

15.30: Hannover–Frankfurt (tv: Eurosport2)
17.30: Stuttgart–Hamburg (tv: Eurosport2)

FRANCIAORSZÁG
LIGUE 1, 28. FORDULÓ

14.00: Nice–Montpellier
17.00: Bordeaux–Bastia (tv: Sport Klub)
21.00: Lyon–Marseille

OROSZORSZÁG
PREMJER-LIGA, 20. FORDULÓ

10.30: Szpartak Moszkva–Tyerek Groznij
13.00: Rubin Kazany–Zenit
13.30: Mordovija Szaranszk–Anzsi

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik