Ha bukik a Real, bajnok lehet a Barcelona

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.04.27. 11:44
null
Hét közben egyik spanyol nagycsapatnak sem ment, de Lionel Messiék (balra) legalább ma bajnokok lehetnek. Cristiano Ronaldo és a Real Madrid ezt akadályozná meg (Fotó: Reuters)
Ezen a hétvégén is zakatolnak a topligák: a Premier League-ben a Bajnokok Ligájáért vetekednek a londoni élcsapatok, a madridi derbi nagy győztese a Barcelona lehet, a Bundesliga két élcsapata spanyolországi túrájára tartalékol, a Serie A-ban az utolsó szalmaszálba kapaszkodna a Juventust üldöző Napoli, a Ligue 1 nagyjai közül szombaton csak a Marseille lép pályára.

PREMIER LEAGUE

Az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban még csak a bajnoki aranyérmes kiléte dőlt el, a Manchester United ugyebár hétfőn megszerezte a klub 20., a menedzser-ikon Sir Alex Fergusonnak pedig 13. bajnoki címét. Szombaton hat mérkőzést rendeznek, közülük kiemelkedik a Newcastle United–Liverpool rangadó. A „szarkák” tavaly még az idény meglepetéscsapataként vigéckedtek, per pillanat annak is örülhetnek, hogy nem állnak kieső helyen, a mezőny „sűrűségének” köszönhetően viszont jó hajrával a tabella centrumába ugorhatnak. A hazaiaknál Fabricio Coloccini, Papiss Demba Cissé és Cheikh Tioté is a kezdőben kaphat helyet, a liverpooliaknál Brendan Rodgers mester most kezd hozzászokni a Luis Suárez nélküli léthez – az uruguayi gólgép ugyebár tízmérkőzéses eltiltást kapott, mert a Chelsea elleni bajnokin komolyan vette a „kóstolgatni az ellenfelet” szófordulatot. A „vörösöknél” Daniel Sturridge-től várják most a gólokat, de kapóra jön a fiatal olasz támadó, Fabio Borini felépülése is. Egyébként ember legyen a talján, ha pótolni akarja Suárezt, aki a Pool góljainak 46 százalékában szerzőként vagy előkészítőként jelen volt ebben az idényben.

 

„Nincs akkora különbség az MU és a City között, mint amekkorát a pontszámok mutatnak” – védi a mundér becsületét a címvédő menedzsere, Roberto Mancini, akinek a hajrában az a célja, hogy megőrizze csapata második helyét az Arsenal előtt. Most a „bohókásan” teljesítő West Hamet kell ehhez elkapálniuk Manciniéknek, a vendégek ráadásul már nyugodtan játszhatnak, mert elérték elsődleges céljukat, a bennmaradást, miután pontot loptak a Liverpooltól és az MU-tól is a közelmúltban, s ismét meglepetést szereznének. A hazaiaknál egy kérdés van csak a mérkőzés előtt: megkockáztatja-e a frissiben felépült David Silva bevetését a mester?

Az Everton a Fulhammel, a Southampton a West Bromwichcsal, a Stoke City a Norwichcsal vív meg, tehát egymással torzsalkodik a középmezőny zöme, a Bajnokok Ligájába vágyó Tottenham Hotspur pedig a kiesés ellen hajtó Wigan Athletic vendége lesz. A londoniaknál természetesen az a legnagyobb kérdés, hogy játszik-e Gareth Bale (és ha igen, a csapatban meddig még?), válaszunk pedig (az elsőre): igen. Jermain Defoe is felépült, William Gallas és Younes Kaboul hamarosan bevethető, csak Sandro hagyja majd ki a „sarkantyúsok” hajráját.

PRIMERA DIVISIÓN

A spanyol élvonalban csak négy bajnokit játszanak, de a nagyon nagyok mind pályára lépnek. A Levante–Celta Vigo és a Real Zaragoza–Mallorca viaskodások a kiesés szempontjából sorsdöntőek lesznek, de nemzetközileg így is árnyékba szorulnak a madridi beltusa mellett: az Atlético a Real Madridot fogadja. Hat fordulóval a vége előtt a 13 ponttal vezető Barcelona tulajdonképpen bajnok már, csak az aranyakat sajnálja még odaadni a szövetség, de a második helyért éppen a két madridi gigász veszekszik. A vendéglátó hátránya három pont, előnye pedig az a négy demoralizáló gól, amelyet nagy örömükre Robert Lewandowski volt szíves elhelyezni a Real-hálóban szerdán, a BL-ben. Nagy kérdés, hogy a megingott renoméjú Mourinho beáldozza-e félig-meddig a városi derbit a BL-visszavágó kedvéért (őszintén: miért is lenne esélytelen a királyi gárda arra, hogy három góllal legyőzze odahaza a Dortmundot?), a válasz pedig alighanem igen. Cristiano Ronaldo bal combját fájdalom szúrja, ezért nem léphet pályára.

Az Atlético nagy reményekkel várja a találkozót, már csak azért is, mert április 26-án volt a klub 110 éves. Felépült Tiago, Diego Costa mégsem eltiltott, mert érvénytelenítették a Sevilla ellen kapott sárgáját, egyedül a fájós bokájú Arda Turan játéka kérdéses (a másik oldalon Marcelo biztosan nem futballozhat).

„Nem most szombaton ér véget a bajnokság, van még pár mérkőzés, étvágyunk pedig nőttön-nő – így az ambiciózus mester, Diego Simeone. – Korábban azt mondtuk, az ötödik helynél előrébb kell végeznünk, de most már magasabbra vágyunk. Számomra mindenki rivális, nem csak a Real, mi mindenkit meg akarunk előzni. Azt sem hiszem el, hogy sok szurkoló inkább ezt a mérkőzést nyerné meg, mint a Real elleni kupadöntőt. Ők is mind a kettőt meg akarják nyerni. Inkább arról beszélnének az emberek, hogy sok éve először most tudjuk megelőzni a Realt a tabellán, bár végül is mindegy, mert nem is érdekel, mint beszélnek az emberek.”

A Bayernhez szintén házhoz ment a pofonért a Barcelona, és most sincs könnyű dolga a katalánoknak, lévén a mindenkire (de önmagára is) veszélyes Athletic Bilbaóhoz utaznak. Ráadásul nem is akármilyen lehetőséggel, mert egy Real-vereség és egy Barca-győzelem esetén immáron gyakorlatilag is kioszthatják azokat a bizonyos aranyakat. A BL-kalandok miatt Tito Vilanova is biztosan bevet néhány tartalékot (lásd a Marca által beharangozott Valdés – Adriano, Montoya, Abidal, J. Alba – Thiago Alcántara, A. Song, Fabregas – A. Sánchez, Villa, Tello kezdőt).

„Az egyetlen, amit tehetünk, hogy összekapjunk a nadrágunkon a ráncot, és megnyerjük a bajnokságot – így a Barca-agytröszt Andrés Iniesta. – Most a Bilbaóra kell fókuszálnunk, ha győzünk, még közelebb kerül a bajnoki cím. Az Athletic ellen jól kell játszanunk, ismerjük már őket, fizikailag és pszichésen is a topon kell lennünk ellenük. Sokkal erősebb, izgalmasabb most a liga, mint a korábbi években, fontos, hogy visszaszerezzük elveszített elsőségünket. Csak azért nem zárunk rossz idényt, mert nem nyerjük meg a BL-t!”

A bilbaóiaknál újra bevethető a Fernando Amorebieta, Ruiz de Galarreta kettős, a szűrő Ander Iturraspe eltiltott – a másik oldalon a Carles Puyol, Javier Mascherano duó maródi.

SERIE A

Olaszországban is eldőlhet a bajnok kiléte: a Juventus öt körrel a vége előtt 11 egységgel vezet a Napoli előtt. Szombaton csak három bajnokit rendeznek Csizmaországban: az Atalanta–Bologna vérbeli középcsapat-derbi, a Cagliarihoz, Triesztbe látogató Udinese viszont Európába tör – a legérdekesebbnek pedig a Napoli pescarai túrája ígérkezik.

A vendéglátó ugyebár a kiesés ellen harcol, pocsék formában, a Juventus mestere, Antonio Conte mondta is, hogy tisztelik a Pescarát, de nem hiszi, hogy képes megállítani a nápolyiakat. Nem mellesleg Luciano Zauri, Gaetano D’Agostino, Per Kröldrup, Vladimir Weiss és a csapat esze, Juan Quintero is maródi a hazaiaknál, a vendégeknél Valon Behrami és Edinson Cavani eltiltott. Az esélyekről sokat elmond, hogy az olasz sajtó a nápolyiak kapcsán írt Walter Mazzarri AS Romához szerződésének lehetőségéről, tovább rágta a Cavani-gittet, akinek utódát is megtalálták már a firenzei Sztevan Jovetics személyében (mármint a sajtómunkások, nem a déliek vezetői), maga a hétvégi bajnoki háttérbe szorult.

BUNDESLIGA

A kedden és szerdán igencsak felértékelődő német bajnokságban hat találkozót írtak ki szombatra, nem meglepő módon a Bayern, Dortmund kettős is pályára lép. A már bajnok müncheniek a Freiburgot fogadják egy kellemes kora délutáni testmozgás keretein belül. „Tudom, mint csinálok!” – mondta a mérkőzés előtt a bajorok mestere, Jupp Heynckes (aki nem hinne neki, kérdezze csak meg Xaviékat), és a Kicker szerint a Neuer – Rafinha, Van Buyten, Dante, Contento – Timoscsuk, Luiz Gustavo – Robben, C. Pizarro, Shaqiri – Mandzukic kezdőt küldi pályára. Egy tucat gól kell az egy bajnoki idényben elért gólrekord megdöntéséhez a bőrnadrágosoknak, a Freiburg valószínűleg még akkor sem ússza meg olcsón, ha a Thomas Müller, Holger Badstuber, Toni Kroos hármassal nem is kell szembenéznie.

Az imént citált német szaklap szerint a Dortmund a Weidenfeller – Grosskreutz, Felipe Santana, Hummels, Schmelzer – Kehl, Sahin – Blaszczykowski, Götze, Reus – Lewandowski csapattal áll ki a Düssedorf otthonában, mások szerint kezd majd a Moritz Leitner, Leonardo Bittencourt, Julian Schieber trió is. Az biztos: Lukasz Piszczek sérült, de a jövő hétre ő is bevethető lesz.

Keménynek ígérkezik a Wolfsburg–Mönchengladbach összecsapás is, a Stuttgart (Hajnal Tamással ismét a kispadon) az Augsburghoz látogat, a Bayer Leverkusen pedig bebiztosíthatja odahaza a dobogó harmadik helyét a kiesés szele által meglegyintett Werder Bremen ellen.

LIGUE 1

Franciaországban a 34. fordulót rendezik, szombaton a nagyok közül csak a Marseille lép pályára, mégpedig a Lorient vendégeként. Az Olympique már aligha éri utol az éllovas, kilenc ponttal vezető PSG-t, de előnye a harmadik Lyonnal szemben mindössze két pont, így győzelmi kényszerben lépnek pályára Steve Mandandáék a hetedik helyezett Lorient otthonában. A Girondins Bordeaux a Stade Reims ellen próbálja mentegetni újabb csapnivaló idényét, a Montpellier Ajaccióban harcol tovább a középmezőnyből való kitörésért.

SZOMBATI PROGRAM
ANGLIA, PREMIER LEAGUE, 35. FORDULÓ

13.45: Manchester City–West Ham United (Tv: Digi Sport1)
16.00: Everton–Fulham
16.00: Southampton–West Bromwich Albion
16.00: Stoke City–Norwich City
16.00: Wigan Athletic–Tottenham Hotspur (Tv: Digi Sport2)
18.30: Newcastle United–Liverpool (Tv: Digi Sport2)

OLASZORSZÁG, SERIE A, 34. FORDULÓ

18.00: Atalanta–Bologna
18.00: Cagliari–Udinese (Tv: Sport Klub)
20.45: Pescara–Napoli (Tv: Sport Klub)

SPANYOLORSZÁG, PRIMERA DIVISÓN, 33. FORDULÓ
16.00: Levante–Celta Vigo
18.00: Athletic Bilbao–Barcelona (Tv: Sport2)
20.00: Atlético Madrid–Real Madrid (Tv: Sport2)
22.00: Real Zaragoza–Mallorca

NÉMETORSZÁG, BUNDESLIGA, 31. FORDULÓ
15.30: Bayern München–Freiburg (Tv: Eurosport2)
15.30: Bayer Leverkusen–Werder Bremen
15.30: Wolfsburg–Mönchengladbach
15.30: Hoffenheim–Nürnberg
15.30: Augsburg–Stuttgart
18.30: Fortuna Düsseldorf–Borussia Dortmund (Tv: Eurosport2)

FRANCIAORSZÁG, LIGUE 1, 34. FORDULÓ

17.00: Lorient–Olympique Marseille
20.00: Ajaccio–Montpellier
20.00: Bordeaux–Reims
20.00: Bastia–Toulouse
20.00: Brest–Rennes
20.00: Valenciennes–Nancy

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik