Giroud és Özil kontra Sturridge és Suárez a nap rangadóján

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.11.02. 08:34
null
A januári Arsenal–Liverpool bajnokin (2–2) Giroud (barla) szerezte a hazaiak első gólját (Fotó: Reuters)
Vitán felül az Arsenal–Liverpool találkozó számít a szombati nap mérkőzésének nemcsak az angol labdarúgó-élvonalban (Premier League), hanem az egész kontinensen is – köszönhetően az elmúlt években halványabb két klub 2013–2014-es szezonbeli szárnyalásának. A játéknapot az olasz Milan–Fiorentina és a német Hertha–Schalke „kisrangadó” színesíti még.


ANGLIA

Évek óta nem vártak annyira Arsenal–Liverpool mérkőzést Angliában, mint ezekben a napokban. A Pool legutóbb öt éve, a 2008–2009-es idényben végzett dobogón a Premier League-ben (második lett), s azóta bizony csak szenvedett a bajnokságban. Ebben az évadban azonban varázsütésre megtáltosodott, s kilenc fordulót követően a harmadik helyen várja az ugyancsak régi fényében tündöklő, listavezető „ágyúsok” elleni ütközetet.

Daniel Sturridge (9 meccs/8 gól) és Luis Suárez (4/6) személyében két liverpooli gólvágó fog nekilátni a londoni védelem feltörésének, ám az Arsenalban is akadnak olyanok, akiktől retteghetnek a hátsó emberek: az öt gólt szerző, emellett négy gólpasszt kiosztó Olivier Giroud, illetve a két gólja mellett három asszisztot jegyző Mesut Özil.

„Helyes úton járunk, de tovább kell fejlődnünk, javulnunk. Ehhez pedig az első lépés, hogy nem kapunk ki az Arsenaltól” – fogalmazott Brendan Rodgers, a Pool menedzsere.

Ami a hiányzókat, visszatérőket illeti. Az Arsenalban Serge Gnabry és Mathieu Flamini sem bevethető, akárcsak a régóta sérültek közül Theo Walcott, Alex Oxlade-Chamberlain, Lukas Podolski, valamint Abou Diaby. Mikel Arteta ellenben letöltötte eltiltását. A túloldalon csak Coutinho volt már sérült a múlt héten, de úgy fest, végre rá is számíthat Brendan Rodgers.

Az eddig meglehetősen rapszodikusan szereplő manchesteri alakulatok közül a Manchester City a Norwichot fogadja, míg a Manchester United a Fulham pályáján teszi tiszteletét. A második helyezett, októberben mind a hat tétmeccsét megnyerő Chelsea Newcastle-ban vendégeskedik. Sziporkázás ide vagy oda, José Mourinho, a „kékek” menedzsere az egész szezon egyik legnehezebb meccsére számít a „szarkák” otthonában. Nem véletlenül: a portugál a Chelsea kispadján ülve még egyszer sem nyert a St. James’ Parkban!

A továbbra sem bevethető Gera Zoltán csapata, a tizenkettedik West Bromwich Albion a három ponttal tök utolsó Crystal Palace-t látja vendégül – ez a meccs is része a PL szombati programjának.

 

NÉMETORSZÁG

Mivel a Dortmund a forduló péntek esti nyitányán megverte (6–1-re kiütötte) a Stuttgartot, és élre állt a Bundesligában, a Bayernnek is be kell gyűjtenie a három pontot Hoffenheimben, ha lépést akar tartani legfőbb riválisával, egyszersmind ha vissza akarja foglalni a vezető pozíciót a táblázaton.

A tekintélyes Kicker úgy értesült, hogy a kisebb sérüléssel bajlódó Rafinha, Toni Kroos, Arjen Robben és Dante is csak a kispadon kezdi meg a találkozót a bajoroknál, a hónapokig maródi Javi Martínez ugyanakkor először kerülhet be a kezdőcsapatba ebben az idényben, és hosszú idő után kezdő lehet Mario Götze is. A túloldalon negyedik első osztályú fellépésében reménykedik a hoffenheimiek magyar származású középpályása, a Németországban született Robin Szarka.

Hertha–Schalke. Kilenc német bajnoki cím gazdái csapnak össze a 11. forduló rangadóján, ám a megtisztelő címke nemcsak a múltnak szól (egyik gárda sem nyert még salátástálat a Bundesliga ötvenéves történetében!), hanem a jelennek is, a berlini egylet elvégre az ötödik, gelsenkircheni riválisa pedig a hetedik helyet foglalja el a táblázaton, és egy győzelemmel akár a negyedik helyre is előreléphet bármelyikük a fordulót követően. Szalai Ádámot, a Schalke centerét várhatóan a gyepen éri majd a játékvezető kezdő sípszava.

Huszti Szabolcs együttese, a Hannover vasárnap a Werder Bremen vendégeként lép pályára. A kicker.de szerint kezd a múlt héten egy félidő után gyomorbántalmai miatt lecserélt magyar szélső középpályás.

 

SPANYOLORSZÁG

A Primera Divisiónban az el Clásico után egy héttel és a barcelonai derbi (Barcelona–Espanyol 1–0) után egy nappal nem túl mozgalmas szombatra van kilátás. Rendeznek azért egy baszk ütközetet (Real Sociedad–Osasuna), egy kiesési helyosztót (Sevilla–Celta Vigo) meg egy fővárosi összecsapást, utóbbit a Rayo Vallecano és a Real Madrid vívja. Vajon a tabellán utolsó előtti házigazda meg tudja-e lepni a hét közben a Sevillát elgázoló (7–3), harmadik helyen álló blancókat?

 

OLASZORSZÁG

A jövő heti Bajnokok Ligája-fordulóra való tekintettel mindhárom BL-es gárda már ma letudja aktuális fellépését a Serie A-ban. A második helyezett Napolinak hazai pályán nem okozhat gondot a kiesés elől menekülő Catania két vállra fektetése, a szintén dobogós Juvéra viszont aligha vár könnyű kilencven perc Parmában, ahol a sokadik virágzását élő Antonio Cassano vezette kék-sárgák szívesen megizzasztanák az „öreg hölgyet”.

Giuseppe Rossi, a Fiorentina gólzsákja – aki kilenc találatával vezeti a góllövőlistát – a Milan ellen is folytatná őszi remeklését; a rossoneri védelme eddig tizenhétszer kapitulált a bajnokságban, ami nem túl biztató az Allegri-legénység számára.

LABDARÚGÓ TOPLIGÁK, A SZOMBATI PROGRAM
PREMIER LEAGUE, 10. FORDULÓ

13.45 Newcastle–Chelsea (tv: Digi Sport1)
16.00 Manchester City–Norwich
16.00 Hull–Sunderland
16.00 Stoke–Southampton
16.00 West Bromwich–Crystal Palace
16.00 West Ham–Aston Villa
16.00 Fulham–Manchester United (tv: Digi Sport1)
18.30 Arsenal–Liverpool (tv: Digi Sport1)

SERIE A, 11. FORDULÓ
18.00 Parma–Juventus (tv: Sport Klub)
20.45 Milan–Fiorentina (tv: Sport Klub)
20.45 Napoli–Catania

BUNDESLIGA, 11. FORDULÓ
15.30 Hertha–Schalke
15.30 Hoffenheim–Bayern München (tv: Eurosport2)
15.30 Braunschweig–Leverkusen
15.30 Hamburg–Mönchengladbach
15.30 Nürnberg–Freiburg
18.30 Eintracht Frankfurt–Wolfsburg (tv: Eurosport2)

PRIMERA DIVISIÓN, 12. FORDULÓ
16.00 Real Sociedad–Osasuna
18.00 Almería–Valladolid
20.00 Rayo Vallecano–Real Madrid (tv: Sport2)
22.00 Sevilla–Celta Vigo (tv: Sport2)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik