Szinte minden a PSG címvédését vetíti előre

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.08.08. 16:49
null
A Chelsea-től igazolt David Luiz látványos jelenség a PSG-nél (Fotó: Reuters)
Péntek este a Reims–Paris Saint Germain találkozóval elkezdődik a francia labdarúgó-bajnokság élvonalának 2014–2015-ös idénye, amely a papírforma szerint minden bizonnyal az előző két kiírást megnyerő párizsiak címvédésével zárul.

 

Tavaly a Monaco költekezése után beindult a találgatás, hogy erős kihívójuk lehet a Zlatan Ibrahimovic vezette párizsiaknak, akik végül kilenc ponttal előzték meg a hercegségbelieket. A nyári események alapján azonban úgy tűnik, a két csapat közti különbség inkább nő.

KIEMELT FIGYELEM

Két korábbi francia válogatott futballista is első vezetőedzői munkáját kapta meg az élvonalban, az biztos, hogy mindkettejükre fokozott figyelem irányul.

A korábbi védő, Willy Sagnol a Bordeaux-t irányítja, ő játékos-pályafutása nagy részét a Bayern Münchennél töltötte, edzőként pedig a francia U21-es válogatottat vezette. A Bordeaux eredetileg Zinedine Zidane-t akarta, de május végén bejelentette Sagnol kinevezését, aki két évre írt alá.

A Bastiát irányító világ- és Európa-bajnok Claude Makelele 2011-ben vonult vissza a PSG-ből, majd Carlo Ancelotti és Laurent Blanc munkáját segítette.

Mint ismert, a Monaco elveszítette egyik legjobb és legpiacképesebb játékosát, James Rodríguezt, aki a Real Madridba szerződött. Ugyan a kolumbiaiért kapott 80 millió euró elképesztő összeg, egyelőre (persze még bőven van idő igazolni) nem érkezett hozzá hasonló klasszis, a Monaco inkább fiatalokat szerződtetett. Bár nem vert fel akkora a port, azért érdemes megjegyezni, a második helyezett csapat az előző szezon házi gólkirályát is elveszítette, Emmanuel Riviere a Newcastle-be szerződött.

Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy Radamel Falcao jó úton járt afelé, hogy ő legyen a csapat legeredményesebb játékosa, de januárban súlyos sérülés miatt véget ért számára az idény. Nagy fegyvertény, hogy a kolumbiai csatár még mindig monacói színekben készül, ám folyamatosan a távozásáról cikkeznek, csütörtökön különböző lapok a Liverpoolt és a Real Madridot jelölték meg lehetséges „kikötőként.” Ha Falcao elmegy és/vagy a BL-be visszatérő Monaco nem erősít számottevően, valószínűleg nem tudja megszorongatni a PSG-t.

Már csak azért sem, mert a bombaerős párizsiak eközben tovább erősödtek, még úgyis, hogy a pénzügyi fair play szabályzat megsértése miatt csak bizonyos kötöttségek mellett igazolhattak.

Az elefántcsontparti válogatott jobbhátvéd, Serge Aurier kölcsönbe érkezett a Toulouse-tól, a középhátvédként és védekező középpályásként is bevethető brazil David Luiz pedig 49.5 millió euróért cserébe jött a Chelsea-től. Hasonló kaliberű igazolást egyik ellenfél sem tud felmutatni. Ezzel tovább erősödött az amúgy sem gyenge együttes.

De hogy állnak a francia bajnokság tradicionális nagyjai?

Ha rövidek akarunk lenni, azt mondjuk, nem túl jól. A Bordeaux és a 2002 és 2008 között egyeduralkodó Lyon sem erősödött, utóbbi elveszítette az előző évadban 14 bajnoki gólt szerző Bafétimbi Gomist is. Bár a Marseille szintén emblematikus játékost veszített a Dinamo Moszkvába távozó Mathieu Valbuena személyében, Marcelo Bielsa vezetőedző kinevezése izgalommal tölti el a drukkereket. Az európai kupaszereplésről lemaradó klub célja a dobogós helyezés, de erre a tavalyi bronzérmes Lille és a Saint-Étienne is esélyes.

A LIGUE 1 2014–2015-ÖS SZEZONJÁNAK MEZŐNYE
Bastia (10.), Bordeaux (7.), Caen (újonc), Evian (14.), Guingamp (16.), Lens (újonc), Lille (3.), Lorient (8.), Metz (újonc), Monaco (2.), Montpellier (15.), Nantes (13.), Nice (17.), Lyon (5.), Marseille (6.), Paris Saint-Germain (1.), Reims (11.), Rennes (12.), Saint-Étienne (4.), Toulouse (9.)
Zárójelben az előző idényben elért helyezést tüntettük fel.

LIGUE 1, AZ 1. FORDULÓ MŰSORA
PÉNTEK

20.30: Reims–Paris Saint-Germain
SZOMBAT
21.00: Bastia–Marseille
21.00: Evian Thonon Gaillard–Caen
21.00: Guingamp–Saint-Étienne
21.00: Lille–Metz
21.00: Montpellier–Bordeaux
21.00: Nantes–Lens
21.00: Nice–Toulouse
VASÁRNAP
17.00: Lyon–Rennes
21.00: Monaco–Lorient

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik