Dinamo: a tulajdonos tízszeres értéken szponzorálja a klubot

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.05.01. 15:54
A Dinamo Moszkvát nemrég a pénzügyi fair play szabályzat megsértésében vétkesnek találó UEFA a futbolgrad.com szerint nem feltétlenül a magas fizetések miatt fenyegeti szankcióval az orosz klubot, hanem szabálytalan szponzori szerződésében talált kivetnivalót. A Szovjetszkij Szport szerint kizárhatják a Dinamót a következő szezon európai sorozataiból.

A transfermarkt.de úgy tudja, a Dinamo az elmúlt három évben 59 millió eurós mínusszal jött ki a játékosok adásvételéből, ezen kívül túl magasak a fizetések, ezért indított vizsgálatot ellene az UEFA. A futbolgrad.com viszont arra is rámutatott, hogy a klub évekkel ezelőtt felettébb gyanús szponzori szerződést kötött – saját tulajdonosával.

Az orosz állami VTB Bank 74 százalékban a klub tulajdonosa, s évek óta támogatói szerződésben is áll a Dinamóval. Ennek értelmében szezononként négymilliárd rubelt, azaz 70 millió eurót (21 milliárd forintot) fizet a számlájára. Az UEFA pénzügyi vizsgálatokat végző partnere, a Repucom számításai szerint a 70 millió euró éppen a Dinamo Moszkva szponzori értékének tízszeresét jelenti – azaz indokolatlanul magas összeg, ami nagy bajba sodorhatja a klubot.

Az UEFA a Dinamót sújtó szankciót hamarosan kihirdeti, valószínűleg az európai kupaküzdelmek következő szezonjára nevezhető keret létszámát csökkenti, és/vagy a Dinamo pénzjutalmából von le valamekkora részt. A Szovjetszkij Szport szerint viszont van olyan súlyos a vétség, hogy szóba kerüljön a Dinamo kizárása.

Szergej Sztyepasin, a moszkvaiak elnöke elismerte, hogy magasabbak a fizetések a megengedettnél. A büntetés közelgő kihirdetése előtt igyekszik kiengesztelni az UEFA-t, nemrég bejelentette, hogy az újonnan megkötött szerződésekben a játékosok fizetését évi kétmillió euróban korlátozza. Kevin Kurányi már jelezte, hogy az új feltételekkel nem ír alá, s Dzsudzsák Balázsnak is engednie kell, mert éves fizetése a decemberig szóló szerződésében állítólag évi két és fél millió euró.

A magyar légiós szerződéshosszabbításáról nem mostanában születik döntés.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik