„A magyar fejlesztéseket látva az osztrák futballban már kezdenek irigykedni”

PÓR KÁROLYPÓR KÁROLY
Vágólapra másolva!
2021.05.27. 11:01
null
Ausztriában sokat javult a magyar futball megítélése az elmúlt években (Fotó: Török Attila)
A magyar labdarúgás megítélése sokat javult Ausztriában azóta, hogy a 2016-os Európa-bajnokságon válogatottunk legyőzte az osztrákokat...

 

A 2016-os Európa-bajnokság előtt a Nemzeti Sport Online-nal Bécsben jártunk, az Ausztria– Törökország felkészülési mérkőzésen, hogy testközelből lássuk a leendő csoportellenfelet. S ha már ott jártunk, szurkolókat is kérdeztünk az esélyekről. Nehezen felejthető az az önbizalomtól duzzadó osztrák drukker, aki 4–0-s osztrák győzelmet tippelt a mieink elleni Eb-meccsre, és hetykén hozzátette, csak abban van vitája a kollégáival, hogy négy vagy öt lesz a vége, de hogy sima lesz, az biztos…

Szerdán, útban a válogatott saalfeldeni edzőtáborába, kíváncsiak voltunk, hogyan változott a magyar futball megítélése a „sógoroknál”, hogyan látnak minket azóta, hogy öt évvel ezelőtt az Eb-n a mieink 2–0-ra legyőzték az osztrák csapatot, és milyen reményekkel várják az idei tornát a franciaországi csalódás után, amikor nem jutottak tovább a csoportból. Ebben Varga Zoltán, az élvonalbeli TSV Hartberg kapusedzője, korábbi magyar U-válogatott kapus volt a segítségünkre, akit telefonon értünk el, miután csapata számára hétfőn, az Austria Wien ellen 3–0-ra elveszített, az Európa-konferencialiga indulásért vívott playoff-meccsel véget ért az idény.

Ausztria az idei Eb-re már a selejtezők alatt kiharcolta részvételét – kezdte Varga Zoltán, aki nyolc éve dolgozik a TSV Hartberg kapusedzőjeként. – Ebben az időszakban nagyon lehetett érezni az osztrákokona büszkeséget, és hát én kaptam hideget-meleget, mivel a selejtezősorozat nekünk, magyaroknak nem annyira sikerült. Viszont amikor a Nemzetek Ligájában sorra értük el a jobbnál jobb eredményeket, akkor szinte mindenki gratulált, akkor kimondottan jó volt ott,Ausztriában magyarnak lenni. Másrészről testközelből ismerhették meg Salzburgban Szoboszlai Dominikot, akit nagyon sokra tartanak, és szinte kivétel nélkül játékosok, edzők a liga legjobbjának ítéltek meg tavaly. Természetesen ismernek több magyar válogatott játékost is, jobbára azokat, akik külföldön szerepelnek. Szintén nagy visszhangot váltott ki a Ferencváros Bajnokok Ligája-szereplése, amit egyöntetűen elismertek.”

A TSV Hartberg kapusedzője, Varga Zoltán szerint a magyar futball többet fejlődött az elmúlt néhány évben, mint az osztrák (Fotó: Fedor János, archív)
A TSV Hartberg kapusedzője, Varga Zoltán szerint a magyar futball többet fejlődött az elmúlt néhány évben, mint az osztrák (Fotó: Fedor János, archív)

A kapusedző beszélt az osztrák viszonyokról, a válogatott Eb-esélyeiről, a csapattal szembeni elvárásokról is.

„Ausztriában továbbra is a Salzburg a favorit, amit az újabb bajnoki címe is bizonyít. Bár most nem volt annyira sima a siker, mint a korábbiakban, azzal együtt sem, hogy nem volt igazán erős vetélytársa a Red Bullnak. Az Eb-n Hollandiával, Ukrajnával és Észak-Macedóniával kerültek egy csoportba az osztrákok, mindenképpen szeretnének odaérni a csoportjuk második helyére, amit a frissen kinevezett, volt hartbergi pályaedzőjük, Jürgen Säumel is alátámasztott, ő váltotta a Fehérvárra szerződő Szabics Imrét a válogatottnál. Kijelenthető, hogy az osztrák futballban odafigyelnek a magyar bajnokságra és csapatokra. Ez köszönhető az elmúlt időszak sikereinek és infrastrukturális fejlődésének is. Sokszor irigykedve veszik tudomásul az akadémiák és a stadionok látható színvonalemelkedését. Az osztrák bajnokság ma már szerintem közel azonos szintű, mint a magyar. Talán az iram valamennyivel magasabb, de az osztrák Bundesliga lebonyolítása szerintem jobb: itt is tizenkét csapat van de huszonkét forduló után alsó és felsőházi rájátszást rendeznek. Az alsóházban is mindegyik mérkőzés éles, a végén egy csapat játszik osztályozót a bennmaradásért, de a hetedik és a nyolcadik helyezett is egy meccset játszik, hogy megmérkőzhessen az ötödikkel az Európa-konferencialiga-indulásért (a Hartberg az alsóház élén végzett, ezért játszhatott az Austria Wiennel a nemzetközi indulásért, de 3–0-ra kikapott – a szerző). 2016 óta, amikor legyőztük őket az Eb-n, a magyar futball többet fejlődött, mint az osztrák. Persze hozzátenném, ők sem lettek gyengébbek, a válogatottjuk erős, képes lehet odaérni az Eb-n csoportja második helyére.”

LASSÚ NYITÁS
Varga Zoltánt arról is kérdeztük, hogyan áll most Ausztria a koronavírus elleni küzdelemben, milyen hatással van ez a sportéletre.

„Az emberek elővigyázatosak, még kicsi félnek, de alkalmazkodnak a kialakult helyzethez. A mi pályánk nem egy zárt stadion, és a környező házak erkélyei tele voltak szurkolókkal, amikor még nem lehetett meccsre járni. A pálya mellett van egy kocsma, melynek a kerítésére felmászva nézték az emberek a mérkőzéseket. Ezekben a nehéz időkben is éreztük a törődést, hogy mellettünk állnak a drukkerek. Volt, hogy az Austria Wient legyőztük Bécsben, és a csapatbuszt több mint kétszáz rajongó várta Hartbergben a megérkezéskor. Május tizenkilencedike óta korlátozott számban már jelen lehetnek a nézők, ami a mi esetünkben ezerötszáz nézőt jelent, egy Salzburg vagy Rapid kaliberű klubnál háromezret. Az utolsó meccsünket itthon már ezerötszáz néző előtt játszhattuk. Az oltakozás még nincs azon a szinten, mint Magyarországon, de a folyamat itt is megvan, csak minden lassabban történik, mint otthon. A munkahelyeken heti egyszer kérnek negatív tesztet, ez a külföldieknél minden harmadik napra vonatkozik. Itt a csapatnál az elmúlt időszakban napi szinten vagyunk tesztelve. A civil élet – hasonlóan Magyarországhoz – nyitogatja kapuit, de messze még a vége...”

A Nemzeti Sportot Ausztriából Pietsch Tibor, Pór Károly, Nagy-Pál Tamás (videó) és Török Attila (fotó) tudósítja.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik