Új-Zéland kapott gól nélkül masírozott az Óceániai Nemzetek Kupája döntőjébe

H. Á.H. Á.
Vágólapra másolva!
2024.06.27. 12:31
Ben Waine (9) duplázott az elődöntőben, négygólos a tornán (Fotó: OFC Media)
Az Európa-bajnokság és a Copa Amécia mellett egy harmadik kontinenstorna is zajlik, az Óceániai Nemzetek Kupája már a végjátéknál tart: magyar idő szerint csütörtökre virradóra az ötszörös győztes – és ezzel rekordbajnok – Új-Zéland mellett a törtelme során eddigi legjobb eredményét elérő Vanuatu jutott be a döntőbe. Előbbi kapott gól nélkül szerepel eddig a tornán, utóbbi pedig negatív gólkülönbséggel érte el történelme legnagyobb sikerét.

 

A FIFA legkisebb tagszövetsége Óceánia, amely utolsóként kapott egy fix helyet a labdarúgó-világbajnokságok mezőnyében, így nem meglepő, hogy a térség futballja ritkán kerül reflektorfénybe, főleg, amióta Ausztrália átigazolt az ázsiai konföderációba. Az auszik távozása óta Új-Zéland a térség legerősebb válogatottja, amely a Fidzsi-szigetek és Vanuatu által közösen rendezett torna legfőbb esélyesének számít, és ezt igazolta is az eddigiekben, hiszen kapott gól nélkül jutott a döntőbe. Igaz, ehhez csak három mérkőzést kellett megnyernie a tornán, Új-Kaledónia visszalépése miatt csupán hét csapat vett részt, így az A-csoportban mindössze hárman szerepeltek. Az új-zélandiak a Salamon-szigetek elleni 3–0-val kezdtek, majd a Vanuatu elleni 4–0-val tették biztossá elődöntős helyüket, aztán a másik csoport második helyén végző Tahitinek már egy ötöst gurítottak. 

ÚJ-ZÉLAND–TAHITI 5–0, ÖSSZEFOGLALÓ

A csoport második helyén Vanuatu ment tovább, miután első meccsén legyőzte a Salamon-szigeteket 1–0-ra, így –3-as gólkülönbséggel jutott tovább.

A B jelű négyesben a másik társházigazda Fidzsi-szigetek zárt az élen három nyert meccsel és 15 rúgott góllal – köszönhetően többek között Szamoa 9–1-es legyőzésének, és a 2012-es tornát megnyerő Tahiti lett a második. Pápua Új-Guinea rosszabb gólkülönbségével, négy ponttal esett ki, míg Szamoa 13 kapott góllal köszönt el.

A másik elődöntőn a társházigazdák összecsapását a Fidzsit hazai környezetben fogadó Vanuatu nyerte 2–1-re, amivel azt a bravúrt hajtotta végre, hogy negatív, –2-es gólkülönbséggel jutott a torna döntőjébe, amelyet magyar idő szerint vasárnap hajnalban rendeznek, és az igazán „elvetemült” futballrajongók a FIFA Plus ingyenes streaming szolgáltatásán keresztül élőben meg is nézhetik.

FIDZSI-SZIGETEK–VANUATU 1–2, ÖSSZEFOGLALÓ

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik