Vb 2030: Valencia nem lesz rendező, több spanyol város is kieshet

DOMONKOS BÁLINTDOMONKOS BÁLINT
Vágólapra másolva!
2024.06.28. 12:53
A valenciai Mestalla nem lesz a 2030-as világbajnokság helyszíne (Fotó: Getty Images)
A Marca beszámolója szerint már formálódnak a 2030-as, spanyol, portugál, marokkói közös rendezésű labdarúgó-világbajnokság spanyolországi helyszínei, ugyanis az eredetileg kiválasztott 15 helyszín közül több is kiesett.

Mint ismert, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) 2023 novemberében Spanyolországnak, Portugáliának és Marokkónak adta a 2030-as labdarúgó-világbajnokság rendezésének jogát, de újításként az első három mérkőzést Uruguayban, Argentínában és Paraguayban rendezik.

A három rendező ország számos várost jelölt meg a vb lehetséges helyszíneiként, ám a Marca közlése szerint a spanyolok eredetileg leadott 15 jelöltje közül több is kiesett.

A szervezőknek július 31-ig kell leadniuk a végleges dokumentációt a vb-ről, ám most a valencia városi tanács nem fogadta el a valenciai klub Mestallára vonatkozó kérését, így a városban nem rendeznek vb-meccseket, de minden bizonnyal lemarad a végleges listáról Murcia és Gijón városa is, miután nem teljesítették a legfelsőbb labdarúgó-testület kéréseit, s utolsóként még Vigo maradhat ki, mert szintén nem tud megfelelni a FIFA követelményeinek.

A spanyol lap megjegyzi, hogy pénteken a marokkói Agadir városában találkoznak a torna szervezői.

Jelen állás szerint Spanyolországban a barcelonai Camp Nou és Stage Front Stadium (Espanyol), a bilbaói San Mamés, a san sebástiani Reale Arena (Anoeta), a madridi Santiago Bernabéu, és Metropolitano, a sevillai La Cartuja (sevillai olimpiai stadion alapos felújítás után), a zaragozai La Romareda, a málagai La Rosaleda, a kanári-szigeteki Gran Canaria és az a corunai Riazor lehet a helyszín, míg Portugália három, Marokkó hat stadiont jelölt.

A Marca megjegyezte, hogy a világbajnokság helyszínei kapcsán a fő problémát a városokhoz, stadionokhoz, közlekedési eszközökhöz szükséges infrastruktúrával kapcsolatos beruházások jelentik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik