A teniszlabdát már megszokták, de a halpogácsával szintet léptek – VAR-ellenes harc a norvég lelátókon

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2024.07.21. 22:16
Rohit Saggi játékvezető úgy érezte, nem tehet mást: lefújta a meccset (Fotó: Imago Images)
Az első harminc perc alatt négyszer kellett félbeszakítani a Rosenborg–Lilleström presztízscsatát a norvég labdarúgó-bajnokságban – a negyedik után a játékvezető végleg beszüntette a játékot. A vasárnapi trondheimi szurkolói rendbontást a VAR-elleni harc ihlette.

„Már régóta tüntetnek a drukkerek a VAR-rendszer ellen, eddig a teniszlabda volt a fő eszközük, de most valami új történt, halpogácsák repültek be a pályára” – rögzíti a norvég közszolgálati média, az NRK beszámolója a gyakorlatilag a videobíráskodás norvégiai bevezetése óta tartó szurkolói demonstrációk új fejleményét.

A halpogácsák két perc után landoltak a játéktéren, a csapatok már mentek is vissza az öltözőbe. A következő két játékmegszakítást a Lilleström-drukkerek okozták teniszlabdák és füstbombák behajigálásával, és amikor a Rosenborg-tábor is elindította a labdazáport, Rohit Saggi megelégelte a történteket – a negyedik leállás egyben az utolsó is volt: a játékvezető harminc perc után befejezettnek nyilvánította a 0–0-ra álló meccset.

Míg a vendég LSK vezetőedzője, Andreas Georgson díjazta a szurkolók tettét („Ez már-már történelmi! Ha a videobíráskodással kapcsolatos kritikákra nem figyelnek oda, nem marad más, mint a polgári engedetlenség!”), addig a Rosenborg trénere fájlalta a történteket: „Ez őrület! Természetesen elfogadjuk, hogy a szurkolóknak megvan a véleménye és annak hangot is adnak, de mi azért voltunk itt, hogy futballozzunk, és elsősorban azért vagyunk dühösek, mert megakadályoztak minket ebben” – fogalmazott Alfred Johansson.

A mérkőzés televíziós szakértője, a korábbi szövetségi kapitány, Aage Hareide szerint a drukkerek rossz úton járnak: „A saját csapatuk játékát lehetetlenítették el, amivel az egész futballnak rosszat tettek. Ez rombolás. Másképpen kellene tudatniuk a véleményüket a döntéshozókkal.”

Nagy kérdés, hogyan folytatódik a régóta íródó történet; a Lilleström-táborban kifeszített molinó („Sosem adjuk fel! A VAR-nak mennie kell!”) mindenesetre további csatározásokat ígér.

A feszültséget alighanem az is táplálja, hogy a vasárnapi botrányban érintett két klub nem mostanában éli a legszebb napjait: a 26-szoros rekordbajnok Rosenborg csupán a 13. helyen áll a bajnokság nagyjából felénél, és az ötszörös aranyérmes Lilleström is csak a nyolcadik. A Bodö/Glimt vezet. 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik