Marcelo Bielsa a Copa szervezőit szidva üvöltözött a sajtótájékoztatón

DOMONKOS BÁLINTDOMONKOS BÁLINT
Vágólapra másolva!
2024.07.13. 10:08
Marcelo Bielsa kiakadt a sajtótájékoztatón (Fotó: Getty Images)
Élesen bírálta az Egyesült Államokat és a Dél-Amerikai Labdarúgó-szövetség irányító testületét, a CONMEBOL-t az elődöntőben Kolumbiától vereséget szenvedő uruguayi válogatott argentin szövetségi kapitánya, Marcelo Bielsa a Kanada elleni bronzmérkőzést megelőző sajtótájékoztatón.

A heves vérmérsékletéről is ismert Bielsa megvédte játékosait, akik a Kolumbia elleni elődöntő után a lelátóra mentek családjaikhoz, ahol aztán a kolumbiai szurkolókkal összeverekedtek, s számos uruguayi labdarúgó ellen indítottak vizsgálatot.

„Ha látják, hogy mi történik és nincs más menekülési mód, és látják, hogy megtámadják a barátnőiket, feleségeiket, családjukat, gyermekeiket, mit tenne?” – vetette fel a bronzmérkőzés előtti sajtótájékoztatón Bielsa.

„Azt kérdezik, hogy lesznek-e szankciók azokkal szemben, akik azért mentek oda, hogy megvédjék őket?” – fakadt ki az uruguayi kapitány, megemlítve, hogy az Egyesült Államok a biztonság országa, de az uruguayi szövetség közleménye már azt írta, hogy a lelátóról hiányzott a biztonság, „ami indokolatlan, de emberileg érthető reakcióhoz vezetett”.

„Ez az esemény olyan környezetben zajlott, amelyben az uruguayi szurkolók aránya nagyon kicsi volt. Legtöbbjük család volt és nem voltak megfelelő biztonsági intézkedések. Ezeket a tényeket figyelembe véve a játékosok viselkedése elkerülhetetlen és természetes volt” – fogalmazott az uruguayi szövetség közleménye.

Bielsa nemcsak a balhé miatt akadt ki, hanem a Copa América szervezőire is, ugyanis nemrég az argentinokat irányító Lionel Scaloni is arról beszélt, hogy a stadionok pályái és az edzőpályák rossz állapotúak.

„Azt mondták, hogy a pályák tökéletes állapotban vannak, de minden hazugság. Sajtótájékoztatót tartottak, hogy elmondják, a pályák tökéletesek, de láthatóak a fűfoltok közötti illesztések. És ők azt mondják, hogy az edzőpályák is tökéletesek, de Bolívia nem tudott edzeni! Képekkel tudom bizonyítani, hogy mind hazugság” – fogalmazott a korábban többek között az argentin és a chilei válogatottnál, az Espanyolnál, a Bilbaónál, a Marseille-nél, a Lille-nél és a Leedsnél is dolgozó szakember, akinek véleményét egyébként osztja többek között a Real Madrid támadója, Vinícius Júnior is, aki Brazília Kolumbia elleni csoportkörös meccse után nem volt megelégedve a pályával (és a játékvezetéssel sem).

A CONMEBOL ugyanakkor megvédte a pályák állapotát, s azt írta, a Copa América ideiglenes pályáit egy éve kezdték felszerelni és „az esztétika téves benyomást kelthet”, ugyanakkor a mostani tornának nyolc olyan, az Egyesült Államokban található stadion is otthona, melyek helyszínek lesznek a 2026-os, Kanadával és Mexikóval közösen rendezett világbajnokságon.

„Ezek mind olyan hibák, amelyek előre ismertek. Az észak-amerikaiak nem azt mondják, hogy tökéletes pályát fogsz kapni, hanem azt, hogy adnak egy területet, amelyet három napja telepítettek…”tette hozzá Bielsa.

COPA AMÉRICA, EGYESÜLT ÁLLAMOK
A 3. HELYÉRT
Július 14., vasárnap
2.00: Kanada–Uruguay (Tv: Arena4)
DÖNTŐ
Július 15., hétfő
2.00: Argentína–Kolumbia (Tv: Arena4)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik