Tusványos: A labdával tudni kell bánni – Tóth-Zele József

BODNÁR ZALÁNBODNÁR ZALÁN
• Tusnádfürdő
Vágólapra másolva!
2024.07.26. 13:50
Balra Kovács Barnabás, jobbra Tóth-Zele József (Fotó: Mravik Gusztáv)
Füzesabonytól a Real Madridig címmel zajlott pódiumbeszélgetés a Buzánszky Jenő Sportteraszon Tóth-Zele Józseffel, a Real Madrid korábbi utánpótlásedzőjével, valamint Kovács Barnabás korábbi barcelonai főkonzullal (a film producerével), akiket Csinta Samu, lapunk állandó publicistája kérdezett.

 

A beszélgetés előtt a sátorban levetítettük a Tóth-Zele Józsefről szóló, A jószemű José című dokumentumfilmet, ami kiváló felütés volt a témához. A főszereplőt videoüzenetben köszöntötte Vicente del Bosque világ- és Európa-bajnok spanyol edző és Schmitt Pál olimpiai bajnok vívó, korábbi köztársasági elnök, volt madridi nagykövet.

Mint kiderült: Tóth-Zele Józsefnek a maga korában forradalmi edzésmódszerei voltak, és ugyanolyan nagy szerepe volt például Emilio Butragueno felfedezésében, mint abban, hogy a Real Madrid U17-es csapata minden évben Magyarországra utazik a felcsúti Puskás–Suzuki-kupára.

Tehetség, szorgalom, alkalmazkodási képesség, tanulni vágyás is kell ahhoz, hogy valaki nagy játékos legyen, de mindennél fontosabb, hogy bánni tudjon a labdával, technikai tudás nélkül akkor sem lehetett senki futballista magas szinten, és ma sem lehet” – összegezte sok évtizedes tapasztalatait Tóth-Zele József.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik