Videó: még Yamalt is megelőzi, Gazdag csapattársa 14 évesen debütált az MLS-ben

BALOGH ANDRÁSBALOGH ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2024.07.18. 08:37
Quinn és Cavan Sullivan, mindkettejük számára emlékezetes volt a New England Revolution elleni találkozó (Fotó: X/Philadelphia Union)
Az észak-amerikai profi labdarúgóligában (MLS) Sallói Dániel idegenben szenvedett vereséget csapatával. Gazdag Dániel fölényes győzelmet ünnepelhetett a Philadelphia Unionnal, a mérkőzésen bemutatkozott a 14 éves Cavan Sulivan, aki ezzel MLS-rekorder lett.

A Sporting Kansas City 2–1-re kikapott a Vancouver Whitecaps otthonában. Sallói Dániel végigjátszotta a találkozót, csapata egyik legjobbja volt.

Az MLS másik magyar légiósa, Gazdag Dániel ellenben győzelmet ünnepelhetett. A magyar támadó végigjátszotta az 5–1-es Philadelphia Union győzelemmel záródó találkozót. Gazdag nem szerzett gólt, Tai Baribo viszont háromszor is betalált, a mérkőzés mégsem róla marad emlékezetes. A csereként pályára lépő Quinn Sullivan szerezte a Philadelphia ötödik gólját, a húszéves támadó gyönyörűen tekert távolról a kapu bal oldalába. 

Quinn a gólját testvérével, Cavannal ünnepelte, aki már ott állt az oldalvonal mellett arra várva, hogy becseréljék, és pályára léphessen élete első MLS-meccsén. Az Union ötödik gólja után egy perccel erre sor is került. Cavan 14 évesen és 293 naposan debütált az észak-amerikai bajnokságban, ezzel ő lett minden idők legfiatalabb bemutatkozója, 13 nappal megelőzve Freddy Adut.

Cavan első labdába érésekor bátyjának, Quinnek passzolt. A mérkőzés után a két testvér előbb a pályán ünnepelt, majd Cavan a családjához rohant.

A Freddy Adu sportszerűen gratulált a rekordját megdöntő Cavannak. „Hatalmas gratuláció Cavan Sullivannek a rekorddönétshez. Szép volt, és sok sikert!” 

Cavan Sullivan debütálása Lamine Yamalhoz képest is elképesztő. Az Európa-bajnokság legjobb fiatal játékosa 15 évesen és 285 naposan szerepelt először a Barcelona meccskeretében, majd 15 évesen és 290 naposan debütált. Cavan nemcsak az MLS-ben lett rekorder, hanem az összes észak-amerikai profi sportligát tekintve is ő a legfiatalabb, aki pályára lépett alapszakaszmeccsen. A nagy észak-amerikai férfi sportligák (NFL, MLB, NBA, NHL) történetében Andrew Bynum kosárlabdázó a legfiatalabb bemutatkozó, ő 2005-ben 18 éves és 6 napos volt, amikor debütált a Los Angeles Lakers színeiben.

Jelenlegi szerződését májusban írta alá a Philadelphia Unionnál, és a megállapodás azt is tartalmazza, hogy 18 éves korában elengedik a Manchester Cityhez. „Remélem, akkor már a Manchester City első csapatának szintjén leszek” – jegyezte meg a támadó középpályás.

Számos médium azt találgatja, vajon Sullivan a világ legnagyobb labdarúgó-bajnokságainak legfiatalabb játékosa-e. Ethan Nwaneri 2022-ben mutatkozott be az Arsenalban az angol élvonalban 15 évesen és 181 naposan. Az olasz ligában Pietro Pellegri tartja a csúcsot 2016 óta, amikor 15 évesen és 280 naposan beállt a Genoa csapatába. A német Bundesligában 2020 óta Youssoufa Moukoko nevéhez fűződik a csúcs, mivel 16 éves és egynapos korában játszott először a Borussia Dortmundban.

EGYESÜLT ÁLLAMOK, MLS
Vancouver Whitecaps–Sporting Kansas City 2–1
Sporting Kansas City: Sallói Dániel végigjátszotta a találkozót.
Philadelphia Union–New Englad Revolution 5–1
Philadelphia Union: Gazdag Dániel végigjátszotta a találkozót.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik