Feljelentést fontolgat az FC Zürich a Ricardo Moniz elleni esernyős támadás miatt

KORMANIK ZSOLTKORMANIK ZSOLT
Vágólapra másolva!
2024.08.19. 18:26
Balra Ricardo Moniz, középen a bűnjel a televíziós közvetítésben
Az egyik labdarúgó kifogásolta a lecserélését, a játékos apja dühében esernyőt hajított Ricardo Moniz vezetőedző felé – az FC Zürich vezetősége elítélte a vasárnapi kupamérkőzésen történteket, és feljelentést fontolgat.

Az FC Zürich hivatalos honlapjának közleménye a következőképpen eleveníti fel a szomorú esetet: a Zug elleni, 2–0-ra megnyert Svájci Kupa-mérkőzés 80. percében Ricardo Moniz lecserélte a mindössze húsz perce pályán lévő Labinot Bajramit, aki ezt nehezen emésztette meg. A probléma nem Bajrami játékával volt, hanem a viselkedésével: a 19 éves labdarúgó trágár szavakkal reagált a vezetőedző taktikai utasításaira – Moniz ezt elfogadhatatlannak minősítette, és cserélt. (A holland edző nem először fegyelmezett labdarúgót a hozzáállása miatt így, ebben az idényben hasonlóképpen járt Doron Leidner és Jonathan Okita is.)

Bajrami dühösen, kézfogás nélkül eltűnt az öltözőben, de az indulatok nem csillapodtak: egy néző megközelítette Monizt, durván kérdőre vonta, majd felé hajította az esernyőjét – kevésen múlt, hogy el is találja. Gyorsan kiderült, hogy a támadó nem más, mint Bajrami édesapja.

„A leghatározottabban elítéljük az ilyen viselkedést, és megvizsgáljuk annak lehetőségét, hogy jogi útra tereljük az ügyet” – olvasható a közleményben. A zürichi klub hangsúlyozta: a történtekért nem tartják felelősnek a mérkőzést rendező FC Zugot, a szervezést rendben találták, a hazai csapat drukkerei végig barátságosan viselkedtek.

„Sohasem tapasztaltam ilyet a karrierem során, ez az eddigi mélypont. Elfogadhatatlan, hogy az edző testi épsége veszélyben forogjon. A játékos karrierjének biztosan nem tettek jót a történtek, mindkettőnk számára lesznek következmények” – idéz a bluewin.ch portál Moniz mérkőzés utáni televíziós nyilatkozatából.

A korábban Magyarországon (FTC, ZTE) is dolgozó, 60 éves holland edző 2023 októbere óta áll az FC Zürich alkalmazásában; a vezetőedzői teendőket április óta látja el, először beugróként vezette a csapatot, a sikeres idényvég után két évre szóló állandó megállapodást írt alá. A Zürich négy forduló után 10 ponttal vezeti a tabellát.

Az, hogy Moniz kitölti-e a szerződést, a történtek fényében kérdéses: nehéz volt megnyugtatni a helyszínen, és nyilatkozata alapján valószínűsíthető, hogy az ügy lezárásának mikéntje befolyásolja majd a döntését.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik