Győztes angol rajt a Nemzetek Ligájában: ír származású játékosok góljai hozták meg a dublini sikert

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2024.09.07. 20:00
Declan Rice visszafogottan ünnepelte a vezető gólját (Fotó: Getty Images)
Anglia győzelemmel kezdte meg szereplését a labdarúgó Nemzetek Ligájának 2024–2025-ös kiírásában: Lee Carsley csapata 2–0-ra győzött Írország vendégeként, eközben Tbilisziben Grúzia nagyon megverte Csehországot (4–1) a B-liga másik kora esti mérkőzésén. Késő este Albánia idegenbeli, Görögország hazai sikerrel szállt be a versengésbe.

B2-CSOPORT

Írország–Anglia 0–2. Jobban nem is kezdődhetett volna Lee Carsley egyelőre ideiglenes megbízáson alapuló kapitányi korszaka: az angol válogatott (Pickford – Alexander-Arnold, Maguire, Guéhi, Colwill – Mainoo, Rice – Saka, Grealish, Gordon – Kane) szervezett, helyenként látványos futballt bemutatva már a szünetben 2–0-ra vezetett Dublinban. Tőr a hazai szívekbe: két ír származású játékos góljával… Előbb Declan Rice bombázott a kapu bal oldalába (VIDEÓ ITT!) – ő három meccs erejéig felnőttszinten is volt válogatott a zöldeknél, mielőtt Angliát választotta –, majd egy szép adogatás végén, Rice passzából Jack Grealish lőtt okosan a bal alsóba a lábak között (VIDEÓ ITT!). Előbbi nem ünnepelte túl a gólját, utóbbi nem fogta vissza magát.

A második félidőben, a kétgólos előny birtokában már kevésbé voltak lendületesek a vendégek, a labda többnyire így is náluk volt, és nem hagyták munka nélkül Caoimhín Kelleher kapust sem. Az ír válogatott csak rövid időszakokban futballozott úgy, ahogyan debütáló kapitánya, az izlandi Heimir Hallgrímsson elképzelhette, Sammie Szmodics kaput elkerülő lövésénél akár a szépítés is összejöhetett volna, de végül maradt a kétgólos különbség.


Görögország–Finnország 3–0. Balszerencsés első félidejük volt a finneknek Pireuszban: előbb Lukas Hradecky kapus rosszul vette át a hátrapasszolt labdát, Fotisz Joannidisz köszönte, bepasszolta (VIDEÓ ITT!), majd nem sokkal később a balról középre lőtt labda Benjamin Källmanról a kapuba pattant – ez meg öngól (VIDEÓ ITT!)… A Fortuna is pártfogolta görögök a második félidőben Joannidisz védhetetlen fejesével zárták le a meccs érdemi részét (VIDEÓ ITT!).


B1-CSOPORT

Grúzia–Csehország 4–1. Noha csupán tizenegyesből szerzett vezetést – Hvicsa Kvarachelia harcolta ki és rúgta be (VIDEÓ ITT!) –, megérdemelten állt jobban a szünetben a házigazda. Júniusban, az Európa-bajnokságon 1–1-re végzett egymással a két csapat – a grúzok akkor is büntetőből jutottak előnyhöz –, de az akkori forgatókönyv nem működött szombat este Tbilisziben: a második gólt is Willy Sagnol csapata lőtte, mégpedig Giorgi Csakvetadze, aki a bal oldalon a felezővonaltól robogott a kapuig a labdával (VIDEÓ ITT!).

S hol volt még a vége?! A nem túl hatékony cseh letámadási kísérleteket perceken belül két góllal használták ki a grúzok: előbb Mikautadze kapáslövése akadt be (VIDEÓ ITT!), majd Giorgi Kocsorasvili fejjel megszerezte a negyediket (VIDEÓ ITT!). Az utolsó tíz percre fordulva Lukás Kalvach látványos bombával szépített (VIDEÓ ITT!), ezzel együtt a csehek alighanem gyorsan el akarják felejteni ezt a szombatot.

Mikautadze a 10. gólját szerezte a grúz válogatottban tavaly október óta, ilyen eredményes teljesítményre egyetlen európai válogatott játékosa sem volt képes ebben az időszakban.


Ukrajna–Albánia 1–2. Kiegyenlített első félidő után gyors gólváltás a másodikban: az ukrán Juhim Konoplja kapáslövése beakadt a rövidbe (VIDEÓ ITT!), néhány perc múlva, egy szöglet után Ardian Ismajli némi szerencsével bekotorta az egyenlítő gólt (VIDEÓ ITT!). Egy szépen befejezett támadás végén Jasir Asani lőtte a diadalt érő gólt a 66. percben (VIDEÓ ITT!) – Albánia először győzte le Ukrajnát, hatodik próbálkozásra, egy döntetlen és öt vereség után.

NEMZETEK LIGÁJA
B-LIGA, 1. FORDULÓ
1. CSOPORT
Grúzia–Csehország 4–1 (Kvarachelia 33. – 11-esből, Csakvetadze 53., Mikautadze 63., Kocsorasvili 66., ill. Kalvach 80.)
Ukrajna–Albánia 1–2 (Konoplja 49., ill. Ismajli 54., Asani 66.)
2. CSOPORT
Írország–Anglia 0–2 (Rice 12., Grealish 26.)
Görögország–Finnország 3–0 (Joannidisz 23., 76., Källman 37. – öngól)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik