Korábbi Premier League-játékosnak kell összekapni a kínlódó ausztrál válogatottat

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2024.09.23. 13:22
Tony Popovic a nehéz helyzet ellenére hatalmas megtiszteltetésnek éli meg a kinevezését (Fotó: Getty Images)
Tony Popovic lett az ausztrál labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya – jelentették be hétfőn.

Az ausztrálok a Bahrein elleni megdöbbentő hazai vereséggel (0–1) és az Indonézia elleni 0–0-val kezdték az ászai vb-selejtező 3. körét, és bár még sok van hátra ebből a szakaszból, a csapat váratlanul lépéshátrányba került az egyenes ági továbbjutásért folyó versenyben. (A hatcsapatos csoportból az első két helyezett jut ki egyenesen a 2026-os világbajnokságra, a harmadik és a negyedik a vigaszágon folytatja).

A rossz eredmények hatására Graham Arnold, a Socceroos eddigi szövetségi kapitánya múlt héten lemondott posztjáról. Hat évével ő a válogatott történetének leghosszabb ideig hivatalban lévő szakvezetője; a 2006-os vb-nyolcaddöntőbe jutásnak Guus Hiddink egyik segítőjeként volt részese, 2022-ben már szövetségi kapitányként vezette ugyanoda a csapatot – ausztráliai születésű kapitánynak ez a bravúr korábban nem sikerült.

Az 51 éves Tony Popovic október 10-én a Kína elleni vb-selejtezőn mutatkozik be, öt nappal később következik a kiváló formában lévő Japán elleni idegenbeli rangadó.

Popovic 58-szor játszott az ausztrál válogatottban, nyolc gólt szerzett, az angol Crystal Palace-ban töltött öt éve (2001–2006) alatt a Premier League-ben is pályára lépett, méghozzá csapatkapitányként. A legnagyobb edzői sikere a 2014-es Ázsiai BL-diadal volt a Western Sydney Wanderers élén; török és görög kitérő után legutóbb a szintén ausztrál Melbourne Victory trénere volt.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik